Daca prin partaj instanta a hotarat (sau partile s-au inteles) ca unul din soti sa primeasca imobilul, iar celalalt are drept de folosinta al acestuia, atunci trebuie sa cititi cu atentie actul din care rezulta acest drept, intrucat acolo sunt stabilite limitele acestuia si durata.
Codul civil reglementeaza acest drept, iar implicatiile acestuia rezida in faptul ca incalcarea lui poate obliga la daune-interese.
Partajul s-a facut prin intelegere prealabila, deoarece sotul nu a dorit sa se faca prin proces. Am salutat acest lucru, si am acceptat dupa lungi discutii cu avocati ca sa -mi ramana o proprietate cu anexale sale, si o casa la tara pe care bunica mea mi-a facut act de vanzare mie si fratelui meu, casa cu valoare simbolica pentru mine, dar eu fiind casatorita, sotul a avut pretentii asupra ei si a curtii de 1100 mp. Lui i-au ramas mai multe proprietati mai mari ca valoare ,constand in apartamente in Bucuresti si terenuri . Instanta a stabilit ca minorul sa ramana in ingrijirea mea, iar el sa plateasca pensie alimentara ridicola de 500lei/luna ,pe care am acceptat-o s ca sa se termine acest balci, el fiind si violent. In sedinta de incheiere el a cerut drept de folosinta in proprietatea mea, care mi s-a parut ciudat, dar avand copilul minor ,am judecat ca e mai bine pentru copil, ca sa se simta bine cu ambii parinti. Folosinta consta din 2009 (cand s-a incheiat divortul) doar in vizita , si ramanere peste noapte ocazional intr-o camera pe care i-am atribuit-o) . Deoarece acum se considera proprietar si vrea sa se mute definitiv deoarece a pus in vanzare apartamentul cu 3 camere din Piata Unirii ca sa se mute In orasul Pantelimon in proprietatea mea .Celelalte apartamente, plus casa le-a vandut intre timp ca sa aiba bani de cheltuiala . In plus a inceput sa devina si violent si vrea sa aduca si modificari cu care nu sunt de acord. In actul de partaj si divort nu este specificat termenul de folosinta si doresc , si mi-e teama de reactia lui, fapt pentru care mi-am adus fratele ca sa stea cu mine si baiatul in caz de ceva . Mi-am montat si camere video, am facut si asigurare pentru toate riscurile pentru situatii in care nu e nimeni in imobil. Repet, pana acum, eu puteam intra cu baiatul in apartamentul in care a locuit si locuieste in prezent , dar acum, chiar daca e pus in vanzare a schimbat broasca cu yala si nu mai pot intra. Nu stiu cum sa procedez pentru a rezolva situatia si pe care am acceptat-o pentru copil si la rugamintile sale . Copilul are acum 19 ani si asista zilnic la scene pe care nu le percepe la adevarata voaloare de amenintare si distrugere, si care nu vede ceva rau ca tatal sau sa se mute definitiv .Nu vreau nci copilul sa fie atras de o parte sau de alta a parintilor, dar nici eu sa traiesc in teroare de genul asta . Vreau doar sa anulez acest cui a lui Pepelea si sa ne ducem viata linistit si nu ca o familie (care nu exista decat aparent in relatii civilizate datorita copiluiui) fortata cu scandal si amenintari , cu paza si protectie, mai rau decat inaintea divortului. Vine acasa la mine si bea cate o sticla de votca sau alta bautura , pe cere o consuma cum a facut si face de obicei, luand si pastile pe motiv ca e bolnav. Chiar odata s-a repezit la mine, si nu era cineva in apropiere .
Am incercat pe scurt sa prezint situatia si cosmarul trait , am discutat si cu avocat , care mi-a zis ca nu e o problema cu actiunea in instanta, dar eu am tot cautat si caut sa am si alte pareri autorizate sau macar de sfaturi ca sa nu mai gresesc din nou . Repet , am acceptat asta cand ne-am prezentat in fata instantei, si mi s-a pus problema folosintei atunci pe loc si m-am gandit ca e mai bine pentru copil. Acum ,copilul fiind major nu stiu cum sa fac .
Multumesc pentru rabdarea de a ma ,,asculta si astept pareri cu multumiri anticipate
este doar un drept de folosinta fara abitatie viagera , el avand proprietati si unde locui, dar vrea sa vand sa se mute definitiv cu mine