avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Creditarea proprietarilor de catre asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Creditarea proprietarilor de catre asociatia de proprietari

Buna ziua!

Am o nelamurire: se poate ca Asociatia de proprietari, din fondul special rezultat din chirie, sa imprumute proprietarii cu o anumita suma de bani?

Multumesc anticipat.

Mihai
Cel mai recent răspuns: andrei_k , utilizator 21:46, 14 Aprilie 2014
Nu se platesc salarii si indemnizatii, nici impozite, nici abonamente service. Art.13 din lege este foarte clar.
Salariile, abonamentele sau indemnizatiile nu sunt nici reparatii, nici investitii la proprietatea comuna.
Cu scuzele de rigoare, inseamna ca nu am fost precis in exprimare.

Veniturile constituite au caracterul si destinatia fd-ului de reparatii. Asta inseamna, ca se pot achita din venituri cheltuielile cu privire la intretinerea si repararea partilor comune, cum s-a precizat si mai sus, conform art. 45 aIin. (3) din Legea nr. 230/2007.

Nu vad ce articol imi interzice plata contractului de intretinere a liftului ce cuprinde atat o componenta tip abonament, cat si reparatii aparute in decursul derularii contractului.

Sau, plata impozitului si contributiilor aferente venitului instalatorului, care tocmai a montat contoarele de apa, a reparat o teava de apa, etc....sunt doar exemple.

Intr-adevar, legea interzice strict: plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati, si.... cam atat!!!
Reparatia liftului se poate face din fondul de reparatii pentru ca e reparatie si pentru ca se face pe proprietatea comuna. Nu service care este o factura lunara si care nu e nici reparatie, nici modernizare a liftului.

Nici impozitele sau contributiile salariale nu se platesc din aceste fonduri pentru ca acestea sunt componente ale cheltuielilor salariale si de indemnizatii si, deci, nu se pot plati din fondul de reparatii.

De fapt nu e greu de inteles ce anume se plateste din acest fond, plecand de la denumirea lui.

Altfel, in asociatie se poate lua hotararea, decizia, sa se plateasca orice factura din fondul de reparatii, dar nu e legal si asta poate fi contestat.
elga50 a scris:
.....
Nu service care este o factura lunara si care nu e nici reparatie, nici modernizare a liftului.

Nici impozitele sau contributiile salariale nu se platesc din aceste fonduri pentru ca acestea sunt componente ale cheltuielilor salariale si de indemnizatii si, deci, nu se pot plati din fondul de reparatii.
......


Consider ca art. 24 alin. 6 din H.G. nr. 1588/2007 explica ce este interzis si ce nu a se plati din venituri..:
\"Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondulul de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati.\"

...deci, NU se impart proprietarilor, si NU contribuie la Fd. de rulment, care indirect, sunt tot banii proprietarilor, (ne intoarcem la prima interdictie)
....NU folosesc la plata apa, canalizare, gaz, curent el, energie termica.

Altfel, s-ar plati impozit pe profit. Conform art. 15, alin. (1) lit h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aceste venituri sunt scutite de la plata impozitului pe profit
ART. 15 Scutiri
(1) Sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit următorii contribuabili:
...h) asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, potrivit Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile obţinute din activităţi economice şi care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune;


Ca sa folosesc o exprimare mai practica si simplista, intr-un condominiu sunt 2 mari categorii de cheltuieli:
- prima, se refera la consumurile de utilitati efectuate de persoanele ce locuiesc efectiv in imobil (consumuri de utilitati publice)
- a doua, se refera la cheltuielile pt intretinerea, repararea, modernizarea, imbunatatirea utilitatilor, si care sunt generate indiferent daca proprietarii locuiesc sau nu, ori, au abandonat proprietatile individuale.

Ei bine, veniturile pot fi folosite pt cea de-a doua categorie de cheltuieli, indiferent de NATURA lor, importante sunt SCOPUL si DESTINATIA acestor cheltuieli.



Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
andrei_k, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la plata ascensorului de catre locatarii de la parter manuela_s manuela_s daca locuiesc la perter trebuie sa platesc si ascensorul si service-ul acestuia in cazul in care nu-l folosesc?(sa nu mai spun ca usa liftului e lipita de usa ... (vezi toată discuția)
Cum se distribuie costurile înlocuirii unui lift, și cum se împart cheltuielile în funcție de etaj? vasilica_f vasilica_f Buna ziua, La înlocuirea unui lift pe o scara a unui bloc de locuințe cum se distribuie costurile? Normal ar fi ca costurile sa se împartă pe numărul de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli intretinere apartament nelocuit lucystoian lucystoian Sunt plecat din tara. Apartamentul este nelocuit. Este situat la etaj1 intr-un bloc cu 10 etaje. Cheltuielile de intretinere lunare (exemplu, luna februarie) ... (vezi toată discuția)