avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionari publici: agent fiscal si casier - ce ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionari publici: agent fiscal si casier - ce responsabilitati au?

Buna ziua,

Va deranjez cu urmatoarea intrebare:
- la o primarie de comuna, in cazul in care exista 2 functionari publici, unul angajat ca agent fiscal la taxe si impozite si altul ca si casier, cui ii revine responsabilitatea de a merge la contribuabili prin comuna si a incasa taxele si impozitele?
- care este cadrul legislativ unde este speficat acest lucru?
- aveti si un model de fisa de post pentru casier si agent fiscal?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iojamaria , utilizator 22:06, 28 Mai 2009
1. Numele si prenumele:
2. Functia: CASIER
3. Unitatea:
4. Relatii ierarhice: Este subordonat contabilului sef si directorului economic(de la caz la caz)
5. Sarcini si atributii de serviciu:
-Raspunde de tinerea corecta si la zi a evidentei primare privind activitatile de incasari si plati prin casierie.
-Intocmeste corect si la zi chitantele pentru sumele incasate de la clienti la vinzarea cu plata pe loc, conform facturilor intocmite.
-Incaseaza sumele de bani de la clienti, prin numarare faptica, in prezenta acestora.
-Preda personalului din vinzari care au sarcina si au aprobare pentru aceasta (agenti , inspectorii de vinzari, agenti de livrare, directori, etc.) chitantiere , pe baza de semnatura , preluind cotorul celui anterior. Nu elibereaza alt chitantier pina la epuizarea celui anterior decit in cazul in care chitantierul aflat la utilizator nu are file suficiente pentru activitatea de incasare din ziua urmatoare.
-La primirea chitantierelor le verifica fila cu fila, urmarind cursivitatea numerelor si semneaza pe ultimul exemplar.
-Primeste de la predatori si verifica numerarul, monetarele si chitantele, pe baza borderoului-monetar, care serveste la justificarea modului de utilizare a chitantelor.
-Intocmeste zilnic Registrul de casa fara corecturi, stersaturi sau taieturi, iar daca se fac totusi, din gresala, suma gresit trecuta se bareaza cu o linie si se semneaza de catre casierul care a efectuat corectura.
-Preda zilnic in contabilitate primul exemplar din Registrul de casa, pentru operarea incasarilor in programul de contabilitate, impreuna cu exemplarul 1 al borderourilor-monetar si cu documentele de casa.
-Ridica zilnic de la banca Extrasul de cont si il preda in contabilitate pentru a fi inregistrat.
-Raspunde de depunerea integrala a numerarului incasat in fiecare zi la banca, in contul unitatii.
-Respecta plafonul de casa, plafonul de plati/zi si incasarea maxima /client/zi, conform legislatiei in vigoare.
-Tine evidenta cecurilor predate la banca in Registrul intern de evidenta a cecurilor de incasat, pe care il preda la Serviciul Financiar la sfirsitul lunii, impreuna cu borderoul de depunere a cecurilor (exemplarul vizat de banca).
-Raspunde de exactitatea calculelor din documentele intocmite.
-Elibereaza numerar din caserie numai pe baza unei Dispozitii de plata semnata de contabilul sef director.
-Are obligatia de a permite efectuarea controlului si de a pune la dispozitia organului de control a tuturor documentelor contabile, evidentelor si a oricaror altor elemente materiale sau valorice solicitate pe care le detine, in vederea cunoasterii realitatii obiectelor si surselor impozabile sau taxabile.
-Respecta conditiile conducerii in ceea ce priveste conditiile de livrare.
-Raspunde material si disciplinar pentru pagubele produse, daca prin fapta si in legatura cu munca a cauzat pagube materiale societatii.
-Respecta cu strictete procedurile de lucru.
-Are obligatia sa raporteze in scris conducerii direct si in timp util orice nereguli pe care le observa in modul de executare a sarcinilor ce revin oricarui angajat al societatii, indiferent de functia pe care o detine, daca din cauza acestor nereguli s-ar putea crea sau s-au creat deja prejudicii firmei.

SE INTERZICE:
-Primirea de file CEC necompletate cu toate datele cerute de formular sau cu corecturi sau stersaturi.
-Intocmirea documentelor primare necorespunzatoare sau incomplete ori acceptarea unor astfel de documente, cu scopul de a impiedica verificarea financiar-contabila, pentru identificarea cazurilor de evaziune fiscala.
-Incasarea si introducerea in gestiune de sume in numerar sau orice alte bunuri sau valori de la persoane fizice sau juridice, fara a se elibera pe loc documentul justificativ, care sa ateste efectuarea respectivei operatiuni.
-Si se pedepseste conform prevederilor legale fapta de a nu evidentia prin acte contabile sau alte documente legale, in intregime sau in parte veniturile realizate ori de a inregistra cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale.
-Organizarea sau conducerea de evidente contabile duble ori alterarea memoriilor aparatelor de taxat , de marcaj ori a altor mijloace de stocare a datelor.
-Distrugerea actelor contabile sau a altor documente, a memoriilor aparatelor de taxat sau de marcaj ori a altor mijoace de stocare a datelor.

Nerespectarea prevederilor de mai sus, a normelor legale in vigoare si a celor ce vor apare si se vor aplica in timpul exercitarii functiei, atrag dupa sine raspunderea materiala disciplinara sau penala, dupa caz.
" la o primarie de comuna, in cazul in care exista 2 functionari publici, unul angajat ca agent fiscal la taxe si impozite si altul ca si casier, cui ii revine responsabilitatea de a merge la contribuabili prin comuna si a incasa taxele si impozitele?"
Nici unuia, intrucat, incasarile si platile se efectueaza la casieria institutiei. De altfel, este ilegal ca o persoana sa aiba asupra sa valori, fara sa fie insotita, etc. :)
Asta in teorie, pentru ca in practica, la primariile de comuna, aprox.80% din incasarile bugetului local se fac de catre agenti fiscali pe teren , adica "la poarta omului". Eventual in ziua urmatoare celei in care a trecut postasul cu pensia pe acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul gestionarilor+fisa de post Doina Elena Doina Elena Va rog puteti sa ma ajutati cu ordinul gestionarilor? M-ar interesa si o fisa de post pentru casier din cadrul comp.contabilitate. multumesc. (vezi toată discuția)
Fisa post casier valuta t.simona t.simona Va rog daca ma poate ajuta cineva cu un model pt Fisa postului casier valuta. Multumesc Simona (vezi toată discuția)
Registru de incasari si plati Maganu Geta Maganu Geta Cum se completeaza? Ce trebuie scris? Ce operatiuni trebuie trecute aici? Trebuie trecuta si factura si val. nirului sau doar val. facturii si ... (vezi toată discuția)