avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dosar de succesiune la judecatorie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Dosar de succesiune la judecatorie

Buna ziua! am depus un dosar la judecatorie pentru dezbaterea unei succesiuni intre mine si cei 3 frati deoarece 2 dintre acestia nu au fost de acord sa facem succesiunea la timp.Au trecut aproape 15 ani de la decesul parintilor nostrii.
Intrebarea mea este: dosarul l-am depus in luna ianuarie 2014 si pana acum nu s-a afisat nicio data pentru sedinta. Cat trebuie sa mai astept? sau care este termenul limita pentru inceperea judecatii unui dosar?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: IulianDan , utilizator 16:03, 3 Ianuarie 2015
Este necesar sa aveti numarul de inregistrare de la registratura judecatoriei, cu acest numar puteti sa aflati care este stadiul dosarului.
Aveti rabdare. Depinde de incarcarea instantei respective, dar pana ajungeti cu termen in instanta... mai primiti niste comunicari si adrese, citatie... trec luni si luni... am dosare cu peste un an si inca nu am termen de sedinta publica.
Ca la noi la nimeni...sa astept luni si luni...sunt bolnav si nu stiu cat voi mai putea astepta luni si luni de zile. Ma gandeam ca exista totusi un termen stabilit prin lege pentru inceperea judecatii unui dosar.Daca judecatoria are o incarcatura prea mare de dosare poate sa inceapa judecata si peste 10 ani nu?
Nu, nu se poate 10 ani... pana acum un an si doua luni a fost maximul din experienta mea. Iar din momentul la acre incepe dosarul dureaza mult mai putin decat inainte. Adica in loc sa dureze 3 ani in instanta, dureaza un an pana incepe si cateva luni pana se termina dosarul. In cazul dv., daca nu aveti expertize.
Mai exista si cealalta varianta pe care v-am aratat-o, a negocierior, dar atata timp cat nu doriti sa o incercati, nu cred ca sistemul e cel vinovat de intinderea mare in timp.
Dosarele care au ca obiect imobile si succesiuni dureaza destul in multe tari, Romania fiind o tara cu un sistem de justitie subfinantat, care abia respira, saracul. Asta e explicatia, nu legea sau altceva. Nu sunt bani.
florinaaaaa a scris:
Intrebarea mea este: dosarul l-am depus in luna ianuarie 2014 si pana acum nu s-a afisat nicio data pentru sedinta. Cat trebuie sa mai astept? sau care este termenul limita pentru inceperea judecatii unui dosar?

Cererea dvs. se judecă potrivit Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, iar asta înseamnă că primul termen de judecată nu se fixează imediat.

Instanța va verifica cererea de chemare în judecată și, dacă este cazul, va proceda la regularizarea ei. Dacă instanța ar fi constatat că procedura de regularizare a cererii este necesară, până acum ar fi trebuit să fiți înștiințat.

După procedura de regularizare a cererii care are loc, repet, numai dacă este cazul, urmează etapa scrisă a procesului. Instanța va comunica cererea de chemare în judecată pârâților, însoțită de o adresă prin care le va pune în vedere faptul că, într-un termen fixat de instanță și care nu poate fi mai mare de 25 de zile, au obligația să depună întâmpinare. Întâmpinările pârâților vă vor fi comunicate, însoțite de o adresă prin care vi se va pune în vedere că aveți obligația să depuneți răspuns la întâmpinare într-un termen fixat de instanță și care nu poate fi mai mare de 10 zile.

În termen de 3 zile de la data depunerii răspunsului la întâmpinare, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor (art. 201, alin. 3 Cod procedură civilă).

Acestea sunt prevederile legale. Până la această dată ar fi trebuit să vă fie comunicate întâmpinările, însă asta mai depinde și de cât de aglomerată este instanța. Mergeți în arhiva instanței si întrebați în ce stadiu se află dosarul.

Alte discuții în legătură

Stabilirea primului termen al procesului nedelcu81 nedelcu81 Am deschis un proces de partaj judiciar ,am depus dosarul la judecatorie in data de 13.06.2014 ,dar pana acum nu avem niciun termen de judecata poate dura atat ... (vezi toată discuția)
Care este termenul în care se introduce cererea pe rolul instanței dupã mediere? bogdan_bucuresti1970 bogdan_bucuresti1970 Daca a avut loc astazi medierea (2 aprilie) exista vreun termen legal pana la actionarea in instanta ? As avea nevoie de un raspuns deoarece vreau sa o ... (vezi toată discuția)
Instanta neserioasa care tergiverseaza procesul LuchianSeb LuchianSeb Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. In urma cu 2 luni de zile am introdus o cerere de chemare in judecata. Partea adversa nu a facut nici o ... (vezi toată discuția)