avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DETECTOR DE MINCIUNI
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DETECTOR DE MINCIUNI

salut, am si eu o problema de ridicat.
stim ca in unele procese penale se admite proba cu detectorul de minciuni
mai stim ca in C. pr. pen. nu exista reglementata aceasta proba
intrebarea mea vine de la sine:
in baza carui text legal se admite o proba neprevazuta de lege ?
Nu se poate admite proba cu "detectorul de minciuni", ca şi mijloc de probă, cum este prevăzut, în mod expres, în art. 64 CPP., însă aş dori să fac unele precizări: întradevăr mijlocul de probă prin care se stabileşte comportamentul simulat al unei persoane, probă materializată printr-un Raport de Constatare Tehnico-ªtiinţifică, ci nu Expertiză, este admis în procesele penale, însă numai în măsura în care este coroborată cu alte probe (declaraţii părţi, mijloace materiale de probă, etc.), astfel neputându-se atrage răspunderea penală unei persoane, numai pe baza acestui mijloc de probă, ci acesta, în măsura în care este coroborat cu alte mijloace de probă, poate oferii indicii oraganelor de urmărire penală sau instanţelor de judecată, în orientarea anchetei spre unele aspecte, care nu ar putea fi cunoscute în alt mod, respectiv, stabilirea conduitei persoanei în cauză, pe baza căreia se pot reţine unele circumstanţe agravante sau atenuante judecătoreşti.
Art. 69 c.pr.penala - Declaratiile invinuitului sau ale inculpatului
Declaratiile invinuitului sau ale inculpatului facute in cursul procesului penal pot servi la aflarea adevarului, numai in masura in care sunt coroborate cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente in cauza.

Testarea sinceritatii cu ajutorul tehnicilor de tip poligraf nu face parte dintre mijloacele de proba si nici nu se inscrie intre modalitatile de ascultare a invinuitului sau ale inculpatului, asa cum sunt acestea prevazute (limitativ) in dispozitiile art 69-72 c.pr.penala.
Detectarea nesinceritatii este, practic, o constatare tehnico-stiintifica (cf art 112 c.pr.pen), dar fiind aplicata persoanelor, nu asupra mijloacelor materiale de proba, a materialelor sau datelor (art 113 c.pr.penala) etc nu poate fi considerata o tehnica stiintifica in sensul celor prev in c.pr.penala.

Teoretic, detectarea tensiunii psihice nu e interzisa prin lege, dar supunerea unei persoane la testul poligraf poate fi interpretata ca fiind obligatia inculpatului de a-si proba nevinovatia – ceea ce incalca principiul prezumtiei de nevinovatie.

Rezultatul testului poligraf este acceptat in procesul penal (care are 3 faze) – pt alegerea unei directii de cercetare - dar nu in judecarea (faza 2) unui caz, de exemplu... Adica, nu in instanta... Adica, testul poligraf nu poate fi proba in instanta (nici cu titlu de "constatare medico-legala sau tehnico-stiintifica” – cf art 64 c.pr.penala).

Asa vad lucrurile...

Testul poligraf nu constituie mijloc de proba intr-un proces penal , deci nu are forta juridica , insa poate releva anumite aspecte necesare in vederea justei solutionari a cauzei....
Acesta poate fi acceptat sau refuzat ....daca respectiva persoana e usor influentabila , emotiva .....

Sa aveti o zi frumoasa de 1 mai , cu soare in suflet , stimati colegi ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detectorul de minciuni babysee babysee In compania in care lucrez (banca!) am vazut ca s-a adus un detector de minciuni pe care sefii vor sa il foloseasca atunci cand suspecteaza ca vreun angajat ... (vezi toată discuția)
Plangere penala getuta getuta pot face plangere penala impotriva unei pers. fizice care pe baza de contracte de imprumut cu garant. imobiliara ofera credite in valuta cu o dobanda de 10 % ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitoare la detectorul de minciuni donpedros donpedros am avut un necaz in familie.au intrat hotii(hotul !?)in casa unei rude furand o suma de bani(agoniseala de o viata).sau luat amprente,au fost interogati ... (vezi toată discuția)