avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... detectorul de minciuni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

detectorul de minciuni

In compania in care lucrez (banca!) am vazut ca s-a adus un detector de minciuni pe care sefii vor sa il foloseasca atunci cand suspecteaza ca vreun angajat ascunde ceva legat de sarcinile primite (sper!), deadlineuri etc. si sa-l supuna testarii acestuia. Acum se discuta daca sa fie folosit doar in cadrul cercetarilor disciplinare sau oricand, dupa ureche. Va imaginati ca angajatilor care vor refuza sa fie supusi acestei testari li se va face traiul greu pana ajung sa-si depuna armele.
Este legal asa ceva?Ce persoane sunt abilitate de lege sa-l foloseasca in afara de organele de cercetare penala?Unde este reglementat acest dispozitiv?
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
babysee, utilizator
Cel mai recent răspuns: babysee , utilizator 12:44, 30 Noiembrie 2011
Iata ce spune legiutorul
Art. 69 c.pr.penala - Declaratiile invinuitului sau ale inculpatului
Declaratiile invinuitului sau ale inculpatului facute in cursul procesului penal pot servi la aflarea adevarului, numai in masura in care sunt coroborate cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente in cauza.

Testarea sinceritatii cu ajutorul" tehnicilor de tip poligraf "nu face parte dintre mijloacele de proba si nici nu se inscrie intre modalitatile de ascultare a invinuitului sau ale inculpatului, asa cum sunt acestea prevazute (limitativ) in dispozitiile art 69-72 Codul de procedura penala.
Detectarea nesinceritatii poate fi interpretata drept o constatare tehnico-stiintifica (cf art 112 c.pr.pen), dar fiind aplicata persoanelor, nu asupra mijloacelor materiale de proba, a materialelor sau datelor (art 113 c.pr.penala) etc nu poate fi considerata o tehnica stiintifica in sensul celor prev in c.pr.penala.
Detectarea tensiunii psihice nu e interzisa prin lege, dar supunerea unei persoane la testul poligraf poate fi interpretata ca fiind obligatia inculpatului de a-si proba nevinovatia – ceea ce incalca principiul prezumtiei de nevinovatie.
Concluziile testului poligraf sunt acceptate in procesul penal , nu in instanta...
Adica, testul poligraf nu poate fi proba in instanta (nici cu titlu de "constatare medico-legala sau tehnico-stiintifica” – cf art 64 c.pr.penala).

Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
ynocentta, utilizator
imi permit sa va contrazic putin. Intr-adevar testul poligraf nu apare in nici un cod ca fiind proba in instanta insa expertiza poligraf care este rezultatul unei examinari prezentat sub aceasta forma este acceptabil (este cuvantul cel mai potrivit) in instanta civila si in procesul penal. Spun acceptabil deoare din experienta proprie am intalnit ambele situatii si cand a fost acceptat de judecator si cand a fost respins. Deci EXPERTIZA poligraf in este acceptabila ca proba in instanta in sistemul juridic roman.=D>
Sunt interesante observatiile Dvs. si va multumesc pt. ele. Totusi, nelamurirea mea ramane in continuare daca ceea ce intentioneaza angajatorul sa faca este legal? Nu reprezinta cumva un abuz? Cu siguranta nu se va modifica ROF-ul in consecinta incat sa apara in derularea procedurii cercetarii disciplinare si supunerea la testul poligraf. Ce mijloc/argument ar avea la dispozitie angajatul pt. a refuza sa fie supus unui asemenea procedeu pe care-l vezi doar in procesele penale?
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
babysee, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detector de minciuni FLORIN RADU FLORIN RADU salut, am si eu o problema de ridicat. stim ca in unele procese penale se admite proba cu detectorul de minciuni mai stim ca in C. pr. pen. nu exista ... (vezi toată discuția)
Contestatie certificat medical care contraindica testul poligraf maiincolo maiincolo Menajera care mi-a furat din casa toate bijuteriile de aur (o valoare foarte mare) incearca sa se eschiveze de la testul poligraf prin depunerea unui ... (vezi toată discuția)
Test poligraf si expertiza la i.c.c.j. Marka Marka Buna ziua! Dupa judecarea la instanta de fond si de apel, in recurs la I.C.C.J., se poate solicita si daca se admite testul poligraf? Aceeasi intrebare ... (vezi toată discuția)