avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

Este posibila executarea silita, proprire pe venit, etc. pe teritoriul UE?
Cel mai recent răspuns: cristiis , utilizator 12:18, 24 Octombrie 2014
Da, este posibilă executarea silită pe teritoriul unui alt stat membru UE.

Legislație europeană în materie:
- Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială
- Regulamentul nr. 805/2004 privind crearea unui Titlu Executoriu European pentru creantele necontestate.

Vă putem oferi informații mai concrete dacă ne spuneți despre ce titlu executoriu este vorba, în care stat membru UE a fost emis și în care stat membru UE se dorește executarea silită.
Multumesc pentru raspuns in primul rand.

Din cati executori am discutat sunt in afara subiectului.( sa nu spun/scriu altceva)
Sincer am mai citit undeva ca este posibil dar nu am mai gasit articolul.
Poate ca multi dintre executori ar trebui sa se mai puna la punct cu legislatia UE deoarece au adevarate lacune, ceea ce consider ca este inacceptabil pt. un executor judecatoresc, sau poate chiar testati pe legislatie U.E.
Oricum este o paine de mancat la cate ilegalitati sunt supusi romanii pe teritoriul U.E.

Ar fi vb despre doua spete.

1. Un contract de imprumut in valoare mica ce trebuia restituit acum 2 ani si se apropie termenul de prescriere.
Persoana respectiva este in U.E-Anglia lucreaza in Londra dar nu stiu exact unde, deoarece a renuntat la primul contractul de munca cu care a plecat din RO dupa prima luna.
Cei drept ma contactat si mi-a promis ca se rezolva problema. Cu timpul si-a schimbat nr. de tel. si nu a mai trimis suma imprumutata asa cum promisese, considerand ca aici nu mai are nici un bun si nici salariu pe numele său si nu poate fi executată.
Adresa de domiciliu de pe C.I. este la parintilor sai, (aceasi si din contractul de imprumut) am vb cu ei acum 3 saptamani si ei stiu au ca mi-a dat banii, ca asa le-a spus intr-o convorbire tel.
Doamna are cu ea 3 copii minori in crestere, este divortata si se pare ca locuieste si munceste in Londra.
Mentionez ca mai are si alte datoriii pe la banci, P.F si IFN-uri.

2. Ar fi vb de un contract in IT de prestari servicii in domeniul constructiilor.
In anii 2009-2010 firma pt. care mi-am desfasurat activitatea, sa spunem firma "X"-(firma italiana cu capital italian) in regim de subcontractare, urma sa primeasca in urma constuirii/executarii unor imobile (case) o suma mai mare de bani, reprezentand contravaloare acestor lucrari.

La randul ei aceasta nu a fost platita de firma "Y" cu care avea contract de executari imobile. Promisiunea este ca firma "Y" fiind data in judecata acum un an sau doi de catre firma "X" (la care inca sunt angajat) urmand ca odata recuperate sumele restante sa faca la randul ei platile si catre mine pt. executiile din acea vreme.
In aceasta situatie sunt apx. inca 4 persoane care au cetatenie italiana, iar la randul lor au dat in judecata firma "X" pt. care au prestat si ei in aceeasi perioada aceleasi servicii ca mine.

Acum lucram la aceeasi firma de constructii cu contract de munca ca si angajati ai acesteia.

Firma la care inca sunt angajat nu si-a respectat contractul de prestari servicii fata de mine.
Imi pot recupera suma prin executare silita a firmei "X" chiar daca nu a luat la randul ei banii de la firma "Y" ?
Specific ca existaun contract intre mine si firma "X" la care inca sunt angajat, cu suma restanta ce trebuie platita.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Aprilie 2014
cristiis, utilizator
Speta 1

La nivel comunitar, există două modalități de a urmări executarea silită în străinătate. Se poate opta între obținerea unui titlu executoriu în baza Regulamentului nr. 805/2004 sau obținerea unei declarații de executare în statul membru în care se urmărește executarea, în temeiul Regulamentului nr. 44/2001, proceduri care v-ar permite recuperarea sumei împrumutate.

Problema este că legislația europeană se aplică numai hotărârilor judecătorești, tranzacțiilor judiciare și actelor autentice. În cazul în care contractul dumneavoastră de împrumut nu este încheiat în formă autentică trebuie să obțineți o hotărâre executorie în România înainte de a demara procedura europeană.

Speta 2

Trebuie studiat contractul încheiat între dumneavoastră și firma X pentru a vedea legea aplicabilă și termenul de prescriptie.
Am obtinut un titlu de executare in instanta. Urmeaza pasul urmator. Daca finalizez cu executare am sa postez.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita ContSters112624 ContSters112624 Asi vrea sa stiu ca atunci cand se face o exectare silita si cer o poprire trebuie sa cer si executarea silita imobiliara? Daca cer executarea silita ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante ContSters108606 ContSters108606 Asi vrea sa stiu daca sunt in procedura de executare silita daca executoul poate sa imi execute silit proprietatea care o am in strainatate mai precis in U.E. (vezi toată discuția)
Titlu executoriu european? CRISTOREANU CRISTOREANU As dori niste sfaturi in ceea ce priveste practica in domeniul executari silite comunitare de la cineva care a avut astfel de speta. In concret am sa va spun ... (vezi toată discuția)