avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita - imobil in comun, bunuri in comun
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita - imobil in comun, bunuri in comun

Buna ziua,
-Se poate executa silit un imobil in proprietate comuna cu sora si mama ?
- Se pot executa bunurile strict necesare ?
Nu exista alte venituri generate pe teritoriul romanesc ( persoan in cauza munceste in strainatate ) si bunurile in comun sunt doar cele strict necesare traiului ( frigider, aragaz, etc)
Răspuns întrebarea 1:

Art. 817 din Codul de procedură civilă - Urmărirea imobilelor proprietate comună
(1) Creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevălmaş nu vor putea să urmărească partea acestuia din imobilele aflate în proprietate comună, ci vor trebui să ceară mai întâi partajul acestora. La cererea creditorului, acţiunea în împărţeală poate fi notată în cartea funciară.
(2) Până la soluţionarea partajului, prin hotărâre rămasă definitivă, urmărirea imobilului este de drept suspendată. Dacă nu s-a făcut decât cerere de partaj, până la soluţionarea acesteia, prin hotărâre rămasă definitivă, se suspendă prescripţia dreptului la acţiune contra debitorului coproprietar sau devălmaş.
(3) Creditorii personali pot urmări însă cota-parte determinată a debitorului lor din dreptul de proprietate asupra imobilului, fără a mai fi necesar să ceară partajul, dacă ea este neîndoielnic stabilită şi lămurită şi este înscrisă, prin arătarea unei fracţiuni, în cartea funciară. În acest caz, coproprietarii vor putea cere punerea în vânzare a întregului imobil aflat în coproprietate în condiţiile prevăzute la art. 822.

Deci, imobilul proprietate comună cu mama și sora poate fi executat silit după realizarea partajului, sau fără a fi necesar partajul, în situația prevăzută la alin. (3).


Răspuns întrebarea 2:

Art. 726 din Codul de procedură civilă - Bunurile neurmăribile
Nu sunt supuse urmăririi silite:
a) bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului debitorului şi familiei sale şi obiectele de cult, dacă nu sunt mai multe de acelaşi fel.

Deci, dacă este vorba de bunuri de uz casnic indispensabile și dacă nu aveți mai multe de același fel, acestea nu vor fi executate silit.

Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
Bodea Lavinia, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita asupra bunurilor Angelsy Angelsy Am divortat de fostul sot, la notar si am facut o intelegere, prin care ma angajam sa-l despagubesc cu o anumita suma de bani. I-am dat o parte din bani in ... (vezi toată discuția)
Notare de ececutare silita in cartea funciara necsu necsu Am un contract de credit pt nevoi personale garantate cu ipoteca pe mai multe imobile. Banca a investit contractul in camera de consiliu si a notat prin ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de sechestru MIHAELAX MIHAELAX Buna seara, Executorul intentioneaza sa puna sechestru pe bunurile mobile ale debitoarei, doresc sa va intreb daca poate sechestra combina frigorifica a ... (vezi toată discuția)