Am divortat de fostul sot, la notar si am facut o intelegere, prin care ma angajam sa-l despagubesc cu o anumita suma de bani. I-am dat o parte din bani in momentul semnarii intelegerii, iar cealalta parte a ramas sa i-o restitui intr-un interval de 2 ani. Nu am putut sa-i restitui suma respectiva si s-a trecut la executarea mea silita, prin poprire pe salariu, neavand niciun alt bun pe numele meu.Acum, de cateva luni, sunt in somaj si nu i-am mai putut returna nimic din suma datorata. Vrea sa vina si sa-mi puna sechestru pe mobila din casa si pe alte bunuri electrocasnice. Poate sa faca acest lucru daca nu exista dovada( facturi sau alte documente), ca aceste bunuri sunt ale mele? Mentionez ca imobilul in care locuiesc este pe numele parintilor mei.
Din simpla curiozitate: aveti copii comuni?
Strict pe subiect, da, poate! Prezumandu-se ca bunurile sunt ale dvoastra. Puteti contesta sechestrul dovedind ca, asa cum e apartamentul, si bunurile au fost achizitionate de catre parintii dvoastra.
Multumesc pt raspuns!
Da, avem impreuna o fata in varsta de 24 ani, care locuieste cu mine, in imobilul respectiv si care, la randul ei, a fost investita cu titlu executoriu, pt recuperarea de la fostul sot, a pensiei alimentare, pe care nu i-o mai platise pe ultimii 2 ani. La aceasta ora, el are poprire pe salariu, pt suma datorata copilului.
Nu am cum sa dovedesc faptul ca bunurile din imobil sunt ale parintilor mei, la fel cum nici el nu poate sa dovedeasca faptul ca sunt ale mele. Nu exista documente care sa ateste acest lucru(facturi, etc).
Bunurile de uz casnic nu pot fi sechestrate și apoi vândute.
De ex. mobilierul, paturile, scaunele, mesele, mașina de spălat, frigiderul, aragazul, cuptorul cu microunde, congelatorul..., sunt considerate prin lege bunuri de uz casnic.
Art. 726 noul cod de procedură civilă - Bunurile neurmăribile
Nu sunt supuse urmăririi silite:
a) bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului debitorului şi familiei sale şi obiectele de cult, dacă nu sunt mai multe de acelaşi fel;
b) obiectele indispensabile persoanelor cu handicap şi cele destinate îngrijirii bolnavilor;
c) alimentele necesare debitorului şi familiei sale pe timp de 3 luni, iar dacă debitorul se ocupă exclusiv cu agricultura, alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obţinerii mijloacelor de subzistenţă şi furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă;
d) combustibilul necesar debitorului şi familiei sale socotit pentru 3 luni de iarnă;
e) scrisorile, fotografiile şi tablourile personale sau de familie şi altele asemenea;
f) bunurile declarate neurmăribile în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
El tocmai aceste bunuri le vrea, adica: dormitoare, masina de spalat, aragaz, frigider. Altceva nu am de valoare. Am citit si eu in Codul civil art. 726, dar nu se specifica, clar, care sunt aceste bunuri " de uz personal sau casnic, indispensabile traiului". Normal, ar trebui ca si dormitorul si celelalte enumerate mai sus sa se incadreze in continutul acestui articol. Exista undeva o explicatie mai clara asupra a ceea ce inseamna aceste bunuri?
sunt bunuri de uz casnic, dar nu neaparat de stricta necesitate.. daca aveti un aragaz si un cuptor cu microunde, cuptorul vi-l poate lua.. aveti 3 paturi, unul vi-l poate lua.
Se prezuma ca fiind ale dvs daca dvs le folositi. Frigiderul e de stricta necesitate, masina de spalat nu.
Ramane de vazut ce va urma. Fiecare si dvs si parintii, oricine vatamat de executare, poate formula contestatie.
Poate ajungeti la o intelegere asupra platii sultei.