avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta intre 2 constructii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta intre 2 constructii

Buna ziua, am o intrebare la care nu gasesc raspuns. Langa casa mea cineva construieste o alta casa cu etaj care o sa-mi tina umbra . Distanta intre mine si casa vecinului este de 6 m. Cred ca exista un ordin 536/1997 art 2 care specifica destul de clar ca distanta intre cladiri trebuie sa fie minim egala sau mai mare decat inaltimea casei. Ambele case au o inaltime in jur de 9m fiecare, deci este legala aceasta constructie? Precizez ca aceasta constructie are o autorizatie de construire valabila doar pentru un nivel si dupa inceperea constructiei se vrea modificarea cu inca un etaj. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 15:46, 23 Aprilie 2014
Art. 612 Cod civil: Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Ca atare, vecinul respecta distanta minima. Cu toate acestea, trebuie consultat certificatul de urbanism. Daca vecinul nu respecta autorizatia de constructie, atunci puteti face o sesizare pt. a fi obligat la respectarea acesteia.
Multumesc pentru rapuns. Am reusit la primarie sa consult acest certificat de ubanism al vecinilor si este specificat la regimul tehnic " Distanta fata de limitele parcelei egala cu jumatatea din inaltimea la cornisa, dar nu mai putin de 3m." Deci in teorie ei nu respecta distanta prevazuta de primarie. Unde ar trebui facuta aceasta sesizare avand in vedere ca relatile noastre cu vecinii nu sunt din cele mai bune si nu vrea nici macar sa stea de vorba referitor la aceasta problema. Multumesc anticipat
Faceti sesizare la primarie, aceeasi care le-a eliberat autorizatia de construire pe care vecinii nu o respecta.
In cazul in care nu se rezolva, atunci va trebui sa ii actionati pe vecini in judecata pt. a-i obliga sa respecte distanta minima stabilita prin regulamentul de urbanism.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta legala constructie fata de limita proprietate(gard) iancumot iancumot Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva informatii. Vecinii mei au construit o casa la 50 cm fata de gard.casa este pozitionata de-a lungul gardului ... (vezi toată discuția)
Distanta legala pentru construirea unei case dianacrisan dianacrisan Buna ziua, va rog frumos daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns. Vrem sa ne construim o casa si curtea este stramta in latime, iar intre casa pe care vrem ... (vezi toată discuția)
Cladire ridicata pe limita de hotar mihaiandreealucia mihaiandreealucia Buna ziua, Vecinul meu a ridicat o anexa la casa acum 7 ani cred pe limita de hotar fara vreun acord scris intre mine si el si aproape fraudulos...pe mine ... (vezi toată discuția)