avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare de viata - Credit de nevoi personale
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare de viata - Credit de nevoi personale

Buna seara!
Sotul meu a facut un credit de nevoi personale in anul 2010, optand pentru asigurarea de viata de grup, toate acestea fiind pe numele lui. Creditul nu a avut ipoteca si nici giranti. El a fost singurul trecut in toate actele. Din nefericire el a decedat in noiembrie 2013 (la 52 de ani) in urma unei leucemii descoperita recent. Mentionez faptul ca leucemia a fost descoperita in octombrie 2013 iar in noiembrie 2013 a decedat.
Am depus certificatul de deces si actul constatator la banca care a informat Asiguratorul in vederea deschiderii dosarului de dauna.
In vederea solutionarii cererilor de despagubire, Asiguratorul , pretinde ca eu sa duc fisa medicala completa de la medicul de familie, impreuna cu documentele referitoare la istoricul medical al defunctului pe care le detin ( buletine de analize, bilete de iesire din spital, fise de observatie, etc).
De ce mi se cer mie toate aceste acte si nu i s-au cerut lui atunci cand a incheiat asigurarea de viata? Credeti ca Asiguratorul imi cere aceste documente medicale pentru a se lega de istoricul medical trecut al defunctului ? Ce as putea face (mi se pare o masura abuziva din partea Asiguratorului ) in acest caz?
In speranta ca voi primi un raspuns,
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: AdelaSB , utilizator 13:53, 26 Aprilie 2014
Fisele medicale sunt confidentiale. Cand i-a facut asigurarea de viata asiguratorul in bza caror documente i-a incheiat polita?
Parerea mea este sa nu le dati nimic cu exceptia certificatului de deces si al actului constatatot al decesului in care este descrisa cauza decesului. Asta ptr ca in contractul de asigurare trebuie sa existe niste excluderi, de ex. sinuciderea.
In clauzele politei nu scrie cum se procedeaza in cazul decesului titularului politetei?

Cateva informatii utile gasiti aici
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
cyan, moderator
Buna ziua,

Multumesc de raspuns si imi cer scuze ca nu v-am raspuns pana acum, nu aveam contractul.
Asiguratorul nu i-a cerut niciun un document medical atunci cand a incheiat asigurarea, a facut o declaratie pe proprie raspundere ca nu sufera sau a suferit vreodata de anumite boli (aici, vreau sa va spun ca trebuie sa fii sanatos tun, la ce afectiuni au insirat ei in acest contract, nu cred ca le-a scapat vreo boala).
Am vorbit si cu medicul de familie si nu isi aduce aminte sa ii fi cerut vre-o adeverinta pentru asa ceva.
Am fost la banca doar cu certificatul de deces si cel constatator. Excluderile pe care le-am citit sunt legate de : sinucidere, boli neuro-psihice, activitati de reecrere care implica riscuri, etc. sau afectiune preexistenta in momentul includerii in Grupul Asigurabil.
Obligatiile in cazul decesului: "mostenitorii legali trebuie sa puna la dispozitia Asiguratorului in max 30 zile, cert.de deces si cert.constatator, precum si alte inform.si docum.solicitate de Asig.si sa permita acestuia sa faca investigatii referitoare la caz.

Va multumesc !
Va puteti opune solicitarii asiguratorului de a depune si alte documente deoarece certificatul constatator al decesului este cel mai relevant document privind cauza decesului.

Ce investigatii sa mai faca asiguratorul? Are asiguratorul personal specializat sa investigheze cauzele unui deces? Nu cred. Doar institutul de medicina legala are aceasta atributie.

Asiguratorul trebuia sa se asigure in momentul incheierii politei de asigurare asupra istoricului medical al persoanei asigurate, in mod sigur exista o procedura in aces sens pe care trebuie sa o respecte toti asiguratorii la incheierea unei polite de viata.

Afectiunea preexistenta trebuia sa se asigure asiguratorul ca exista sau nu prin solicitarea unei adeverinte de la medicul de familie.

Atat timp cat cauza decesului nu se afla in "excluderi" asiguratorul este obligat sa plateasca.

Asiguratorul nu se poate ascunde in spatele declaratiei pe proprie raspundere a asiguratorului pentru simplul fapt ca asiguratul nu mai este in viata pentru a raspunde pentru declaratie falsa.

Parerea mea este sa il informati in scris cu nr de inregistrare pe asigurator cu privire la faptul ca este obligat sa plateasca deoarece cauza decesului nu se afla in capitolul "excluderi" si ca il veti actiona in judecata pentru plata politei si a dobanzilor aferente.

Va recomand sa angajati un avocat care sa se ocupe de intocmirea plangerii si sustinerea pe parcursul procesului urmand ca cheltuielile ocazionate de proces (plata avocatului) sa fie solicitate asiguratorului.
Multumesc de sfat, m-am gandit si eu sa iau un avocat, acum ca m-ati incurajat asta o sa fac
Va mai tin la curent dupa ce iau legatura cu un avocat

weekend placut

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama mea (decedată) a avut un credit la raiffeisen cu asigurare de viață atașată. sunt pasat între asigurător și bancă, ce am de făcut? varu_alin varu_alin Buna ziua, Rog a ma ajuta in urmatoarea problema: Mama mea (vaduva) a facut un contract de credit pentru nevoi personale (a luat banii cash) la Raiffeisen ... (vezi toată discuția)
Asigurarile de viata little_angel1151 little_angel1151 A-si dori sa stiudaca mai pot sa obtin suma asigurata in caz de deces a tatalui meu care a decedat in ian 2008 si a avut o polita incheiata UN-LINK incheiat ... (vezi toată discuția)
Asigurare de deces...banca GHITA_OCTAVIAN GHITA_OCTAVIAN mama a avut un imprumut la o banca a platit 2 ani si a decedat. in contrct specifica ca are o asigurare de deces cu o firma. am depus tot ce mia cerut banca ... (vezi toată discuția)