avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... prescriere cheltuieli judiciare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

prescriere cheltuieli judiciare

Printr-o sentinta definitiva din anul 2005 am fost obligat la plata unor daune morale si a unor cheltuieli judiciare in fond catre partea civila, precum si a unor cheltuieli judiciare catre stat. Nu am achitat nici una dintre aceste obligatii, partea civila nu a incercat recuperarea sumelor . Avand in vedere ca au trecut 9 ani de la pronuntarea sentintei, obligatiile catre partea civila s-au prescris? Daca vreau sa cer reabilitarea trebuie sa achit cheltuielile judiciare catre stat sau se prescriu si acestea? Multumesc
Probabil ca a fost pronuntata si o pedeapsa cu suspendare, un termen de incercare...

Elementele date de dvs. sunt insuficiente pentru a primi un raspuns complet!
Conform dispozitii in vigoare, conditia esentiala pentru a se dispune reabilitarea judecatoreasca consta in achitarea de buna voie a despagubirilor, conditie care nu este indeplinita in cazul dv care practic v-ati sustras de la executarea despagubirilor civile
Pentru a fi indeplinita conditia supusa examinarii este necesar ca solicitantul cererii de reabilitare sa
isi indeplineasca voluntar obligatia, afara de cazul in care partea vatamata a renuntat la despagubiri . In cazul dv,a-ti refuzat sa achitati despagubirile dispuse de instanta de judecata, invocand prescriptia acestei obligatii, atitudine incompatibila cu ratiunea juridica a institutiei reabilitarii- care presupune ca cel condamnat s-a indreptat din punct de vedere social, ca acesta este reintegrat pe deplin pe plan juridic, in societate si intelege sa dovedeasca atitudine pozitiva fata de lege .
Multumesc pentru raspunsuri. da, a existat si o condamnare cu executare. Din pacate, chiar nu am avut cum sa platesc daunele morale si cheltuielile judiciare dispuse de instanta si nici in prezent nu am posibilitati materiale. Partea civila nu a incercat niciodata sa recupereze aceste sume, o mai poate face acum, dupa 9 ani ?
Da, poate!

Eu cred ca la acest moment inca nu se poate vorbi institutia prescrierii.

Repet ce am scris mai sus:
Elementele date de dvs. sunt insuficiente pentru a primi un raspuns complet!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare bolt1234 bolt1234 salut! in noiembrie 2008 am fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare conditonata avand un termen de incercare de 3 ani. as vrea sa stiu cind pot ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea de drept- constatare intervenire iancuflorin iancuflorin Buna ziua! In luna februarie 2008 am fost condamnat la 2 ani cu suspendare +2 de incercare. Problema e ca au trecut cei 4 ani dupa care teoretic ar trebui sa ... (vezi toată discuția)