avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie minor

Buna ziua.Am o fetita de 6 luni,tatal nefiind trecut pe certificatul de nastere(incompetent pentru a indeplinii functia de tata).Intrebarea mea este,daca/pana la ce varsta,tatal biologic poate face ceva in incercarea obtinerii custodiei minorei;pe noul cod de procedura civila nu am gasit nimic referitor la subiect.Am inteles ca pana la 6 luni ar putea el(tatal biologic)incerca sa ma dea in judecata pe motiv ca vrea sa isi recunoasca fetita(Precizez ca el vrea sa recunoasca copilul doar ca sa fiu nevoita sa-i cer acordul ori de cate ori as vrea sa parasesc tara,spre ex).Aspept raspunsul unui avocat si multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Danna8 , utilizator 00:02, 27 Aprilie 2014
Tatal poate recunoste copilul oricand.
Inainte de a solicita "custodia" fetitei, va trebui sa o recunoasca. Abia apoi va putea formula actiune in instanta pt. exercitarea autoritatii parintesti in comun si drept de vizitare a acesteia.
E drum lung pana acolo. Nu ar trebui sa va faceti probleme. Puteti rezolva si amiabil.
Va multumesc pentru raspuns,dar intrebarea mea era,legal vorbind,cum ma pot proteja pe mine si copilul de acest lucru.Nu vreau sa tatal fetitei sa profite de faptul ca este tatal biogogic si sa il"car in carca"toata viata(minte,nu are nici un venit si fura,cred ca sunt motive intemeiate pentru care nu accept sub nici o forma sa fie in acte).Nu vreau sa fie trecut in certificatul de nastere al copilului si nu vreau sa ma leg de el in nici un fel,pana cand copilul va fii destul de mare incat sa aleaga singura daca doreste ca tatal sau sa fie trecut in actele ei.Vreau sa decid pentru viitorul meu si al copilului meu,si nu vreau sa stau la mila acestuia.Jobul meu prevede diferite calatorii in strainatate,si fara fetita nu plec nicaieri,iar el stie acest lucru,iar ca sa fie in certificatul de nastere ar insemna sa-i cer acordul ori de cate ori trebuie sa plec,iar aici poate intervenii santajul sau(il intereseaza de copil doar atata timp cat poate castiga ceva de pe urma acestuia,si este inadmisibil pentru mine)
Nu aveti cum sa va paziti.. daca vrea sa il recunoasca, o va face, nu are nevoie de acordul dvs, nu va puteti impotrivi.
Apoi veti incepe procesele in instanta, dvs sa puteti iesi din tara cu copilul, el sa aiba program de vizita etc.
Multumesc pentru lamurire.Pana la urma,cu legile noastre,cel mai nevinovat are intotdeauna de tras cel mai mult,si anume copilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi irina1986 irina1986 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti si mie in ce directie ar trebui sa ma indrept... Am o fetita de 4 ani cu o persoana cu care nu sunt casatorita. El este ... (vezi toată discuția)
Drepturi asupra copilului cocancl cocancl Buna, Recent eu si sotia mea ne-am despartit, ea avea un copil dintr-o alta casatorie, care a fost trecut ulterior pe numele meu, nu a fost adoptie inca, ... (vezi toată discuția)
Cum scot tatal copilului din certificat? irisblue irisblue Povestea mea este cam asa: Acum 2 ani am nascut o fetita dintr-un concubinaj. La 2 zile dupa nasterea fetitei tatal copilului a aparut si a facut el actele. a ... (vezi toată discuția)