Subiect: Bunicii au fost proprietari - ai unui lot ajutator dat de CAP ?
1. - Ce inseamna ca, pe timpul CAP,
i s-a dat ca lot ajutator 0,12 ha teren acasa ?
2. - Ce teren cuprinde ? Curtea si gradina ?
3. - cine este proprietarul acelui teren ?
4. - ce inseamna ca nu i s-a dat completare,
fiindca nu lucreaza ?
Trebuia sa i se dea mai mult, 0,24 ha,
cat era terenul ?
Subiect: cine este proprietarul terenului ? ce cuprinde terenul ? ce inseamna completare teren ?
Pentru a putea raspunde la intrebarile Dvs. este nevoie sa faceti urmatoarele precizari:
1. Terenul atribuit de CAP este in intravilan sau in extravilan?
2. Daca discutam de un teren aflat in perimetrul intravilan al localitatii, cu privire la situatia exupsa de Dvs. pot fi aplicabile dispozitiile art. 23 si art. 24 din Legea fondului funciar nr. 18/1991:
”ART. 23
(1) Sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a moştenitorilor acestora, indiferent de ocupaţia sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, determinate potrivit art. 8 din Decretul-lege nr. 42/1990 privind unele măsuri pentru stimularea ţărănimii.
(2) Suprafeţele de terenuri aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădină din jurul acestora sunt acelea evidenţiate ca atare în actele de proprietate, în cartea funciară, în registrul agricol sau în alte documente funciare, la data intrării în cooperativa agricolă de producţie.
#M12
(2^1) În cazul înstrăinării construcţiilor, suprafeţele de teren aferente prevăzute la alin. (2) sunt cele convenite de părţi la data înstrăinării, dovedite prin orice mijloc de probă.
#B
(3) Pentru suprafaţa de teren agricol atribuită de cooperativa agricolă de producţie ca lot de folosinţă, potrivit prevederilor art. 4 din Decretul-lege nr. 42/1990, nu se reconstituie sau nu se constituie dreptul de proprietate persoanei căreia i s-a atribuit, indiferent dacă acest teren se află în continuarea grădinii în intravilan sau în alt loc, în extravilan, cu excepţia celor strămutaţi, pentru realizarea unor investiţii de interes local sau de utilitate publică.
(4) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi persoanelor din zonele cooperativizate, care nu au avut calitatea de cooperator.
ART. 24
(1) Terenurile situate în intravilanul localităţilor, care au fost atribuite de cooperativele agricole de producţie, potrivit legii, cooperatorilor sau altor persoane îndreptăţite, pentru construcţia de locuinţe şi anexe gospodăreşti, pe care le-au edificat, rămân şi se înscriu în proprietatea actualilor deţinători, chiar dacă atribuirea s-a făcut din terenurile preluate în orice mod de la foştii proprietari.
#M12
(1^1) Suprafaţa terenurilor prevăzute în alin. (1), aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, nu poate fi mai mare decât cea prevăzută în actul de atribuire provenit de la cooperativa de producţie, consiliul popular sau primăria din localitatea respectivă.
(2) Foştii proprietari vor fi compensaţi cu o suprafaţă de teren echivalentă în intravilan sau, în lipsă, în extravilan, acceptată de ei, iar, dacă nu mai există teren, se vor acorda despăgubiri.”
1. Terenul atribuit de CAP este in intravilan.
- pe timpul CAP,
i s-a dat ca lot ajutator 0,12 ha teren acasa,
deci in anii 1959-1962,
nu dupa anii 1990.
3. - in cazul de fata,
cine este proprietarul acelui teren ?
4. - ce inseamna ca nu i s-a dat completare,
fiindca nu lucreaza ?
Bunica era membra CAP, bunicul nu.
Ei au primit acel teren.
Trebuia sa i se dea mai mult, 0,24 ha,
cat era terenul ?
In legislatie nu am intalnit notiunea de ”lot ajutator”, dar presupun ca este vorba de un teren dat in folosinta de CAP, atata vreme cat nu aveti cunostinta de existenta unui act de proprietate emis pe numele bunicilor Dvs. Daca este asa, terenul in cauza apartine proprietarului/proprietarilor initiali ori mostenitorilor acestora. In acest sens sunt dispozitiile art. 25 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, unde se prevede:
” (1) În cazul în care cooperativa agricolă de producţie a atribuit loturi în folosinţă unor cooperatori, în grădinile din intravilan ale foştilor proprietari, asemenea terenuri revin, de drept, în proprietatea deţinătorilor iniţiali sau a moştenitorilor acestora.
(2) Persoanele care au primit terenuri în condiţiile alin. (1) şi pe care au efectuat investiţii au dreptul la o despăgubire egală cu contravaloarea acestora, dacă nu pot fi ridicate.
(3) Prin investiţii, în sensul alin. (2), se înţelege lucrările destinate exploatării agricole a terenului.”
Insa pentru clarificarea exacta a situatiei juridice a terenului in discutie va recomand:
- sa verificati daca bunicii Dvs. nu cumva sunt in posesia unor inscrisuri privitoare la acest teren;
- sa solicitati un extras de carte funciara de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (in situatia in care nu cunoasteti numarul de carte funciara, respecti numarul topografic va trebui sa cereti sprijinul unei persoane autorizate in materie de cadastru si topografie, pentru a face identificarea in CF a imobilului);
- sa solicitati informatii legate de teren de la primaria in a carei raza teritoriala se afla terenul (inscrierile in registrul agricol si in evidentele fiscale).
1. - bunicii au fost proprietarii initiali ai terenului intravilan ( teren + casa ),
dar nu am niciun act de proprietate de-al lor.
In incendiul din anul 1987
bunicii au decedat, a ars si casa in care au locuit.
Nu mai putea fi vorba de vreun act de proprietate asupra terenului bunicilor
dinainte de cooperativizare.
Stiu de la tata ca in perioada 1959-1962
terenul bunicilor a fost cooperativizat fortat,
fara niciun titlu.
2. - OCPI mi-a raspuns ca in anii 1959-2000
nu se faceau intabulari de teren,
ca nu exista nicio CF a imobilului, intrucat in acea perioada
nu existau evidente cadastrale, nu erau numere topografice,
si ca nu poate sa imi elibereze niciun extras de carte funciara.
3. - CAP-ul s-a desfiintat in anul 1990.
Arhiva nu este de gasit.
Primaria mi-a raspuns ca nu detine arhiva CAP-ului.
Tot Primaria mi-a spus ca nu s-au operat modificarile de teren = intrarile in CAP.
Directia de Impozite si Taxe din cadrul Primariei
mi-a raspuns ca a fost infiintata abia in anul 1999
si ca nu detine informatii sau documente legate de teren = nu detine evidente fiscale.
Daca terenul este situat intr-o zona a tarii(Muntenia, Moldova, Oltenia si Dobrogea) in care nu este aplicabil sistemul de publicitate imobiliara bazat pe cartile funciare, atunci trebuie sa existe evidenta prin registrele de transcriptiuni si inscriptiuni, care are un caracter personal, in sensul ca evidenta se tine pe persoane si nu pe imobile. Daca sustineti ca bunicii Dvs. au fost proprietarii terenului in discutie inainte de preluarea acestuia de catre CAP, atunci va trebui sa solicitati informatii din registrul de transcriptiuni si inscriptiuni, cautand dupa numele bunicilor Dvs.
Formulati o cerere catre primaria in a carei raza teritoriala se afla terenul sa va elibereze o adeverinta care sa cuprinda date referitoare la imobilele inscrise in registrul agricol din perioada de dinaintea preluarii terenului de catre CAP, la pozitia aferenta gospodariei detinute de bunicii Dvs.
Mai incercati la Arhivele Nationale sa obtineti informati referitoare la terenul/terenurile detinute de bunicii Dvs.
Nu ati precizat daca in baza legilor fondului funciar a fost sau nu depusa cerere de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului in dicscutie?