avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita -revocare procura
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita -revocare procura

Buna ziua.
As dori un raspuns la urmatoarea speta:
In 2007 cf lg 290/2003 prefectura emite decizie de acordare despagubiri intr-un anumit cuantum pentru doi frati. Unul dintre frati il imputerniceste pe celalalt printr-o procura speciala ca in numele lui si doar pentru el \" sa fie intreprinse toate demersurile necesare incasarii sumei aferente din dosarul in cauza nr...., semnand in numele meu si pentru mine oriunde necesitatea o va cere, semnatura lui fiindu-mi pe deplin opozabila\" .
Mandatarul, care si anterior in calitate de mostenitor al familiei a intreprins toate demersurile la prefectura din judetul sau si care a obtinut prin hotarare despagubirile si in numele fratelui, depune la ANRP Bucuresti in anul 2007 documentatia ceruta pentru incasarea sumei.
Deoarece nu a primit nici un raspuns de la ANRP in decembrie 2013 incepe procedura de executare silita tot in numele amandurora in baza aceleasi imputerniciri. Instanta incuviinteaza executarea silita, se pune poprire pe conturi etc, procedura legala si uzuala.
Dar ANRP-ul face contestatie la executare invocand ONG 10/2013, care este declarata neconstitutionala. Celor doi frati instanta ( este procedura prealabila dosar administrativ) le solicita fiecaruia sa depuna intampinare.
Aici intervine problema: fratele mandatar depune intampinare in termen si tot in numele amadurora in baza aceleasi imputerniciri; intre timp fratele mandant cand primeste solicitarea instantei se adreseaza doar executorului judecatoresc trimitandu-i o scrisoare in care specifica ca inca din 2010 el a revocat procura din anul 2007 data fratelui sau si ca a comunicat inca din anul 2010 doar ANRP -ului ca a revocat procura iar in adresa respectiva mai solicita ca 1/2 din suma sa-i fie virata direct in contul lui personal.
Acelasi lucru il solicita si executorului, nu face obiectii ca executarea a fost initiata de fratele ca mandatar si in numele lui, el doreste doar banii care-i revin.
Nu depune in instanta intampinare.
Executorul judecatoresc asa cum i-a fost solicitat depune dosarul de executare la dosarul cauzei anexand scrisoarea de la fratele mandant si revocarea imputernicirii, inscrisuri pe care le-a primit recent.
Din punctul de vedere al executorului acesta ne-a spus ca acea \"Notificare \" scrisoare adresata de mandant catre biroul lui nu i se opune procedurii desfasurata anterior , pentru ca nu stia de existenta revocarii imputernicirii, deci legal a solicitat executarea silita in numele celor doi frati.
intrebarea mea este:
Daca mandatarul nu a fost instiintat si notificat de catre fratele sau despre revocarea imputernicirii, el actionand de buna credinta, ce se intampla cu procedura de executare si cu intampinarea care e facuta pentru amandoi ?
Este necesara o rectificare in care sa-si apere doar inrteresele sale pentru ca abia acum din acest dosar a aflat de revocare? considerati ca instanta va cere aceasta lamurire sau va lua in considerare argumentele din intampinare doar in favoarea unuia dintre frati recte mandatarul?
Precizare: ANRP-ul era singurul notificat anterior de revocare si nu a solicitat anularea executarii silite in baza revocarii de procura, poate nici nu era relevant pentru ei sau nu au fost atenti, dar pot acum in cadrul acestei proceduri sa ceara instantei sa se pronunte si sub acest aspect?
Procedura cu fratele mandatar ar putea fi anulata si datorita faptului ca nu exista partaj voluntar intre frati privint cota parte din suma? normal se prezumeaza ca fiind mostenitori frati au cote egale nu?
As dori un raspuns, care ar fi pasii de urmat, si care ar putea fi solutia legala.
Cu multumiri.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
atinas, utilizator
Cel mai recent răspuns: atinas , utilizator 16:54, 23 Aprilie 2014
In opinia mea, atata timp cat fratele mandatar nu a avut cunostinta pana in prezent de revocarea mandatului sau, toate demersurile sale au fost facute cu buna credinta, iar buna credinta se prezuma, pana la proba contrara. Chiar si in eventualitatea in care ar fi stiut de aceasta revocare, actiunile sale nu au prejudiciat in niciun mod interesele fratelui mandant.
Astfel ca intampinarea formulata in numele amandurora ramane castigata cauzei, iar cel care ar trebui sa intervina este fratele mandant, care sa o sustina sau nu.
Ca atare, fratele mandatar ar trebui sa aduca la cunostinta instantei revocarea mandatului, iar instanta ar trebui sa citeze fratele mandant pt. a se prezenta in instanta si sa isi insuseasca sau nu intampinarea semnata si in numele acestuia.
Pe de alta parte, chiar si in situatia in care intampinarea formulata de fratele mandatar va fi considerata ca fiind formulata doar de catre acesta, rezultatul procesului profita tuturor partilor.
Este o opinie personala pe baza informatiilor succinte puse la dispozitie.
Ar trebui sa puneti la dispozitia unui avocat toate documentele pentru a primi un sfat documentat.
Va multumesc pentru raspuns.
Termenul de judecare este 28 aprilie deci foarte scurt. Avocatul nostru este plecat in concendiu in strainatate pana in 15 mai, de aceea am cerut sprijin pe acest site. Pentru ca intre timp s-au succedat o serie de intamplari la care nu ne-am asteptat. Ieri am aflat de existenta revocarii cand am solicitat sa vedem dosarul. Tot ieri am vazut ca la dosarul cauzei este sosita doar intampinarea noastra a mandatarului, mandantul nu a facut nici intampinare nici vreo interventie la instanta in nume propriu in care sa-si expuna pozitia sau sa comunice direct instantei revocarea imputernicirii si nici nu are in intentie sa faca acest lucru.
Daca executorul nu ar fi primit scrisoarea mandantului cu atasarea revocarii de procura anterior depunerii dosarului de executare silite la instanta nu am fi stiut nici azi de revocare.
Nedumerirea mea este data de faptul ca aceast complet s-ar putea pronunta pe revocarea imputernicirii, chiar daca nu a fost investita pentru acest lucru, ANRP-UL in motivarea sa referindu-se la ong 10/2013. Nefiind un proces civil pe fond ci unul pe procedura prealabila administrativ, nu prea cunosc competentele in aceasta speta,
iar frica mea este aceea ca instanta ar putea considera caduca procedura de executare silita bazata tocmai pe un inscris revocat anterior si sa trebuiasca sa o luam de la capat fiecare in parte.
eu afland doar ieri de situatie am considerat ca nu e cazul sa infirm propria-mi intampinare facand o alta interventie in care sa afirm ca am luat act de revocarea imputernicirii si sa cer ce? sa dispuna in consecinta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren ... matrix73 matrix73 Bună ziua! Am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren în anul 2014 în calitate de mandatar al vânzătorului, având procură specială de ... (vezi toată discuția)
N-am gasit notar care sa accepte revocarea unei procuri fara nr .autentificare mariapopescu mariapopescu Niciun notar n-a acceptat ca tatal meu sa dea declaratie de revocare a procurii data nepoatei lui pentru terenul in indiviziune ,deoarece nu are nr de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita? lavi_1512 lavi_1512 Se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita si daca da, cum? Multumesc. (vezi toată discuția)