Buna ziua! am si eu o nelamurire, am un copil de 7 luni si sotia ar dori sa se intoarca la serviciu, iar eu sa intru in concediu in continuare. intrebarea mea este daca se poate face acest transfer, tin sa precizez ca mama o optat prima data pentru perioada de 2 ani.daca as intra eu ca tata ar afecta cu ceva indemnizatia? multumesc!
Sotia poate face cerere de reluare a activitatii la angajator, iar dvs., daca indepliniti conditiile de acordare a CCC, va faceti dosarul pentru depunere la primarie la fel cum l-a facut sotia. Optiunea de CCC pana la 2 ani nu mai poate fi schimbata.
Indemnizatia se va calcula in functie de veniturile dvs. nete realizate in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, dar nu va fi mai mica de 600 lei lunar.
OUG nr. 111/2010:
ART. 8
(1) De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, în raport cu opţiunea exprimată conform art. 2 alin. (1), dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
1. Daca dvs., tatal copilului, indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie sa intrati cel putin o luna in CCC.
2. Asadar daca mama copilului doreste sa reia activitatea dvs. puteti intra in CCC pana ce copilul implineste 2 ani.
3. - Indemnizatia lunara pentru CCC pentru dvs. se va calcula 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) dar ea nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
- Adica trebuie si dvs. sa faceti un dosar cu aceleasi acte asa cum l-a facut si mama copilului cand a intrat in CCC.
4. Daca dvs. nu doriti sa intrati in CCC mama copilului poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica va primi salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Pentru ca a optat initial pentru CCC pana la varsta de 2 ani va primi stimulentul de insertie dupa ce va implini copilul 1 an.