avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general obligatoriu contabil?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

obligatoriu contabil?

la un srl este obligatoriu sa ai contabil cu studii superiare angajat?
asociatul unic sau administratorul nu are dreptul sa-si tina evidenta contabila la propria firma chiar daca este contabil dar nu cu studii superioara si eventual situatiile financiare sa fie vizate de o persoana cu studii economice superioare, cifra de afaceri a firmei fiind de pana in 100.000 ron(1 mild.lei)?


multumesc!
Tare as vrea sa il vad eu pe acela care are taria sa isi puna numele jos si sa semneze ca economist cu studii superioare fara sa detina acest titlu. Nu cred ca normalitatea presupune sa ne fie frica ca ne cere careva sa probam calitatea ca sa nu semnam un document fara a fi indreptatiti sa o facem. Normal ar fi sa nici nu ne gandim sa ne asumama raspunderea semnarii unui document fara a avea calificarea necesara.

In Anglia, tara unde locuiesc si a carei legislatie o stiu destul de bine nici nu se pune problema sa nu ai contabil fie ca esti firma mica, PFA sau orice alta forma de organizare. Evident ca nici aici contabilul nu face intotdeauna si contabilitatea primara insa, documentele importante sunt vizate de acesta. Acest lucru nu se intampla pentru ca te constrange vre-o institutie a statului ci pentru ca dupa ce a vizat contabilul situatiile tale anuale, tu dormi linistit deoarece fiscul cu greu iti poate gasi ceva erori majore in taxe. In alta ordine de idei nici o banca nu se uita la veniturile tale daca declaratiile tale sau situatiile financiare nu sunt vizate de contabil. Mai pe scurt veniturile tale nu exista daca nu le certifica un contabil, bineinteles exceptand salariile care vin si aici pe payslip. In tara asta daca nu existi pentru banci nu existi pur si simplu.

Menirea contabilului este de a asigura o imagine fidela a patrimoniului unei firme in fata beneficiarilor informatiei contabile ca or fi ei patroni, fisc, clienti, furnizori etc. Din pacate in Romania in mare parte contabilul este necesar numai pentr ca este impus prin cine stie ce lege de Fiscul atotputernic si acest lucru iarasi nu reprezinta normalitatea.

Sugestia mea este sa incercam sa privim prin prisma normalitatii necesitatea angajarii unui contabil fie si ca sa lucreze doua ore pe an pentru a certifica anumite situatii deja pregatite si sa nu ii mai consideram ''obligatorie'' existenta lui numai pentru ca impus-o un paragraf dintr-o lege.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
Eurocontab Consult SRL, Contabil
lupascumihaela a scris:

la un srl este obligatoriu sa ai contabil cu studii superiare angajat?
multumesc!

Plecand de la aceasta intrebare, citind raspunsurile si legea contabilitatii aflam ca in Romania nu pot intocmi documentele contabile sau tine evidenta contabila cei care au un liceu economic sau o scoala postliceala de contabilitate. Nici macar cei cu studii superioare decat daca sunt salariatii unitatii sau membri ai CECCAR.

Legea contabilitatii
Art. 10
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România.

Este oare normal? In medicina avem profesori dr, medici specialisti, medici primari, asistenti, tehnicieni medicali, surori, etc. In domeniul contabilitatii numai expertii trebuie sa faca totul. Sunt total deacord cu necesitatea oamenilor de specialitate in contabilitate, pentru ca vedem si aici ce intrebari se pun cateodata. Dar oameni de specialitate sunt si cei cu studii economice medii sau studii superioare de scurta durata.
Eu cred ca se exagereaza cand o firma fara activitate sau aproape fara activitate, o toneta unde munceste un asociat, etc. , o asemenea "intreprindere" este obligata sa apeleze la un expert contabil sau contabil autorizat, membru CECCAR pentru a i se verifica si semna situatiile financiare, bilantul intocmit de o contabila cu studii medii.
Ca sa continui in spiritul exemplului tau adriantot as spune ca evidenta contabila nu trebuie realizata musai de expert. Iti poti angaja un pusti care a terminat facultatea cu doua ore pe luna daca volumul tau nu necesita mai mult timp. Ca doar daca te duci sa te operezi in spital nu te opereaza asistenta care iti administreaza pastilele, fie si doar pt o banala operatie de apendicita. Nu? Eu zic ca nu prea conteaza marimea afacerii. Tocmai ce spuneam ca noi consideram medicii necesari numai pentru ca nu au voie sa opereze asistentele confirm unei legi anume. Tot asa si cu expertii contabili. Sistemul in Romania a fost construit pe baza de principii restrictive mai mult decat constructive ca sa nu mai spun ca noi suntem educati si crescuti sa ne uitam intai dupa restrictii in sistem fara sa ne gandim la partea contructiva a acelor restricii.
Ca sa pun un exemplu hazliu gandeste-te ca mama ta cand erai mic iti spunea ca nu ai voie sa treci strada fara un adult care sa te insoteasca. Atunci gandeai ca numai nemernicii de adulti au voie sa treaca strada asa cum gandesti acuma ca numai hidosii de experti au voie sa le faca ei pe toate. Vezi bine acum adult fiind ca mama ta avea dreptate sa te restrictioneze in a trece strada numai insotit de un adult insa, copil fiind si nestiind care sunt implicatiile ai crezut intotdeauna ca este o decizie abuziva pentru tine si ca puteai sa treci tu strada si de unul singur fara probleme.
Nu spun ca o contabila cu studii medii si 20 de ani de experienta nu este mai bine pregatita decat mine expertul pentru ca in multe cazuri s-ar putea sa nu am dreptate insa spun ca fiecare meserie isi are locul ei in sistem asa cum isi au medicii locul lor, avocatii, etc.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
Eurocontab Consult SRL, Contabil
Buna ziua,

Am citit discutiile de pe forum si am urmatoarea intrebare:am terminat Liceul economic profil Comert, Facultatea de Stiinte Ec si Administrative profil Managementul firmei, sunt angajata ca economist din 2000.As dori sa tin acasa contabilitatea unei firme si nu stiu daca pot acest lucru neavand cursuri autorizate, ci doar angajandu-ma cu 2ore.

Multumesc frumos,
Steluta
In calitate de licentiat in studii economice, desigur ca puteti sa tineti contabilitatea unei firme, in conditiile in care sunteti salariatul acestei societati

Alte discuții în legătură

Bilant pentru firma fara activitate andreeazanfir andreeazanfir daca o firma nu are activitate bilantul mai trebuie semnat de catre un economist la intocmit sau poate fi semnat de administrator si la intocmit si la ... (vezi toată discuția)
Bilant 2011 maria1967 maria1967 Pentru semnarea bilantului la 31.12.2011 la societate pe actiuni,contabilul trebuie sa aiba studii superioare(la intocmit ma refer).Cifra de afaceri este de ... (vezi toată discuția)
Daca am o firma de consultanta nefiind membru ceccar pot tine contab lylyan lylyan Buna ziua Sunt angajata ca si economist. Nu sunt membru ceccar. Firma la care sunt angajata are ob sec de activitate evid contabila si al ob. ... (vezi toată discuția)