avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ITP valid - retinere talon politie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ITP valid - retinere talon politie

Salut,

Am o problema de natura rutiera.
Am efectuat o intoarcere pe un drum cu sens unic si doua benzi (convins fiind ca drumul e cu doua sensuri) si am fost oprit de politie. Dupa ce mi-au cerut actele au ajuns la concluzia ca ITP-ul e expirat (desi verificarea apare efectuata in talon, insa nu figura in baza lor de date) si mi-au dat amenda pentru intrare pe sens interzis si ITP expirat, retinandu-mi si talonul.

Am ajuns acasa si am verificat pe siteul RAR, unde figurez cu ITP valid.

Intrebari:
1. Banuiesc ca solutia de atac este contestatie la judecatorie. Stie cineva ce documente trebuie depuse la dosar? Validitatea ITP-ului se ia doar in original de la RAR?
2. Intreg procesul verbal va fi anulat? Adica si amenda de intrare pe acces interzis?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gygy83 , utilizator 17:34, 24 Aprilie 2014
Daca drumul era cu sens unic nu aveti de ce sa contestati procesul verbal din acest punct de vedere, nu veti avea sanse de castig.
In schimb contestati procesul verbal numai din punct de vedere al ITP expirate, obtineti de la RAR dovada ITP in termen de valabilitate si solicitate doar anularea amenzii ptr ITP.
Este recomandabil sa platiti amenda in termene de 2 zile lucratoare de la comunicare ptr a beneficia de 1/2 din minim urmand a va recupera partea din amenda ptr ITP dupa hotararea judecatoreasca definitva.
Daca aveati ITP valabila in mod sigur vi se va admite in parte contestatia si se va anula doar amenda ptr ITP.

Obtineti de la RAR dovada valabilitatii ITP si va prezentati la politie sa va restituie talonul, amenda va fi anulata prin hotararea instantei de judecata. Talonul poate sa fie restituit si in baza unui certificat de grefa pe care il obtineti de la judecatorie dupa depunere contestatiei, dar in mod sigur vi se va restitui si in baza dovezii de la RAR.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
cyan, moderator
Multumesc de raspuns!
Deci sa inteleg ca nu se va anula intreg procesul verbal, ci doar amenda corespunzatoare ITP-ului? Desi este doar un proces verbal, si nu doua?
Da, vi se va admite in parte contestatia.
Daca veti contesta si amenda ptr intoarcere pe drum cu prioritate nu veti avea cistig de cauza ptr simplul fapt ca ati incalcat regula de circulatie, in mod sigur era un indicator cu sens unic montat pe acolo.
Inca o nelamurire.
In procesul verbal scrie "nu a respectat semnifiactia indicatorului accesul interzis". Pe bucata de drum respectiva nu era nici un indicator "accesul interzis". Este vorba de aeroportul Otopeni, unde in dreptul terminalului plecari sunt doua benzi, un mic scuar, si inca doua benzi, insa toate sunt pentru un singur sens. Eu am ratat intrarea la terminalul plecari si nu mi-am dat seama ca cele doua benzi din stanga sunt tot pentru inainte si am intors in capatul scuarului. Dupa ce mi-am dat seama de greseala, am asteptat sa se intrerupa scuarul (aprox. 20 metri) si am intors, insa deja fusesem depistat. Daca nu exista acel indicator pe acea bucata, ma pot lega de acest detaliu in contestatie?
Sint cel putin 100 m de la intrarea spre terminal pe care ati ratat-o, nu ati observat cele 2 indicatoare cu sens unic si cel cu sageti care indicau ca se circula si prin stanga.

In mod sigur erati indreptat cu privirea spre terminal si nu le-ati observat si atunci ati intors in dreptul trecerii de pietoni peste marcajul continuu unde este interzis.

Daca ati fi continuat drumul ati fi ajuns in sensul giratoriu.

[ link extern ]

[ link extern ]

In concluzie, nu va puteti lega de acel detaliu in contestatie.

Alte discuții în legătură

Contestatie pv circulatie victor ursutiu victor ursutiu Mi-a fost retinut permisul pe motiv ca nu am acordat prioritate unui pieton, pe trecere marcata pe un bulevard cu 3 benzi de circulatie pe sens despartite de ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva unui proces verbal de contraventie, sanse de castig marian_81 marian_81 buna ziua am primti o amenda de circulatie am intrat pe un drum care era cu 2 benzi ( intre timp s-a schimbat e cu sens unic) eu nu am observat ca era cu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier intre o bicicleta si un autoturism Angelyina Angelyina Exista o cale de rulare pe sub pasarela cu iesire intr-un drum secundar ingust dar intens circulat, drum cu sens unic dinspre dreapta spre stanga din ... (vezi toată discuția)