avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt/talharie minor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt/talharie minor

Buna ziua,

Va cer sfatul in privinta urmatoarei situatii:

Mama mea a fost talharita in fata blocului de un minor de 12 ani. Practic i-a fost smuls portofelul cu o suma considerabila de bani din mana. Minorul era intr-un grup de mai multi copii, iar unul dintre participanti a fost identificat de politie si a indicat cine a fost cel care a sustras portofelul. Momentan cel in cauza nu a fost gasit, insa politia nu face prea multe eforturi in solutionarea cazului.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Ce se poate face pentru stimularea politiei? Acestia au motivat deja ca nu se poate face nimic, ca sunt minori si ca ii voi da mamei mele nu stiu ce ordin cu care se duca sa-si recupereze prejudiciul (?).
Se poate face impotriva minorului? Acesta are deja sute de cazuri la activ, printre care chiar si un omor, dar de fiecare data e pus in libertate din cauza lipsei legislative.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gerogeM , utilizator 19:17, 24 Aprilie 2014
Intr-adevar minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal, minoritatea este o cauza de neimputabilitate.
Daca un minor nu raspunde legal parintii lui nu au nici o raspundere legala? Chiar si un caine care musca are un stapan care raspunde. Se pot foarte usor organiza bande de minori in felul acesta.
Exista o prevedere in codul civil cu raspunderea parintilor, insa pare destul de greu de aplicat...

Problemea cea mai sacaitoare e delasarea politiei care ba e in vacanta, ba nu are timp, ba mai dati 5 declaratii etc.

Aveti idee care e calea legala pentru stimularea celor care se ocupa de caz? Se pot face plangeri la superiori?
Daca stiti care este respectiva prevedere din codul civil sunt si eu interesat.
Eu am gasit asta:

Art. 1372
Răspunderea pentru fapta minorului sau a celui pus sub interdicţie
(1) Cel care în temeiul legii, al unui contract ori al unei hotărâri judecătoreşti este obligat să supravegheze un minor sau o persoană pusă sub interdicţie răspunde de prejudiciul cauzat altuia de către aceste din urme persoane.
(2) Răspunderea subzistă chiar în cazul când făptuitorul, fiind lipsit de discernământ, nu răspunde pentru fapta proprie.
(3) Cel obligat la supraveghere este exonerat de răspundere numai dacă dovedeşte că nu a putut împiedica fapta prejudiciabilă. În cazul părinţilor sau, după caz, al tutorilor, dovada se consideră a fi făcută numai dacă ei probează că fapta copilului constituie urmarea unei alte cauze decât modul în care şi-au îndeplinit îndatoririle decurgând din exerciţiul autorităţii părinteşti.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
gerogeM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresiune intre minori cornellie10 cornellie10 Nepotica mea de 12 ani a fost agresata de 2 minore de 14 ani, in timpul liber. Am fost la cabinetul de medicina legala pentru constatarea agresiunii si acum ... (vezi toată discuția)
Un biciclist mi-a lovit masina ce sa fac? BRATU ALINA BRATU ALINA Saptamana trecuta un minor cu bicicleta a intrat in masina mea si mi-a zgariat, bara, aripa capota motor si oglinda. M-am deplasat la politie, am declarat ce ... (vezi toată discuția)
Loviri simavio simavio Va rog sa ma sfatuiti intr-o problema,fetita mea este calsa a 2a zilnic este agresata fizic de 2 colegi din clasa ei,fata este non violenta,am fost la ... (vezi toată discuția)