avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Proces sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Proces sau nu?

Buna ziua,
Am o prietena care a patit ce o sa relatez mai jos.
Dorim sa stim daca este caz bun pentru inceperea unui proces de judecata si ce sanse sunt sa fie castigat acest proces.
Pe 1 februarie s-a angajat la o companie, cu contract pe perioada nedeterminata, cu clauza contractuala perioada de proba 90 de zile. La sfarsitul lunii februarie a ramas insarcinata, si pe 6 aprilie a anuntat angajatorul in scris de starea sa de graviditate. Imediat ce a anuntat a inceput un mare calvar, doamna director economic a jignit-o facand-o "nesimtita" si spunandu-i ca trebuie sa-si dea demisia, in coditiile in care doamna director fiind insarcinata in luna a 6-a. A fost o perioada de 4-5 zile in care nimeni nu-i spunea nimic, desi intreba ce se v-a intampla pe managerul ei direct insa fara niciun raspuns. A fost supusa la cateva zile pline de stres, ca urmare sa fie invitata la o discutie si sa i se dea doua optiuni, sa accepte notificarea, deja pregatita, ca activitatea ei in companie a luat sfarsit si a 2-a obtiune o micsoare de salariu de 40%. Prietena mea mea gandidu-se la viitor, la indemnizatie si viitorul copilului pe care urma sa il aiba a decis sa aleaga micsorarea de salariu. Pe actul additional de modificare salariu, pe verso, este scris de mana, semnat si datat de catre managerul ei direct ca in perioada de proba nu va fi disponibilizata din post. In urmatoarea zi a fost la control medical pentru monitorizarea sarcinii unde doctora ii spune ca sarcina nu are activitate cardiaca. A urmat o perioada de teste unde prietena mea a sperat ca situatia sarcinii sa se schimbe. Din pacate dupa o saptamana a trebuit sa faca chiuretaj pentru ca sarcina s-a oprit din evolutie.
Mentionez ca prietena mea inainte sa se angajeze a primit oferta de munca scrisa pe e-mail, unde este mentionat ca dupa 3 luni salariul o sa creasca. Mai mentionez si faptul ca prietena mea a fost supusa unei presiuni de la inceputul colaborarii, ca are salariul foarte mare si ca nu-l merita, desi nu a mintit cu nimic la interviu si nu a fortat pe nimeni sa ii dea salariul obtinut.
Acum activeaza in cadrul aceleasi companii unde toata lumea se poarta cu manusi si managerul ei direct a asigurat-o verbal ca nimeni n-o va da afara.

Multumesc anticipat,

Catalina
Cel mai recent răspuns: dumitrucatalina , utilizator 13:19, 25 Aprilie 2014
1. Prietenei dvs i s-a incetat raportul de munca?

2. Pentru ce se doreste a se actiona in judecata angajatorul?
1. Prietena mea inca lucreaza la acea companie.
2. Motivul judecatei este conduita mai putin etica, anjatat supus unui stres in coditiile unei stari de graviditate ( ca dovada aduc aici scrisul managerului direct pe verso actului aditional de micsorare salariu, ca in perioada de proba nu va disponibilizat) + angajatorul a suspectat ca actiunea angajatei de a ramane insarcinata a fost planuita, pentru ca la interviu a fost intrebata daca are in plan sa ramana insarcinata ( asta este discriminare?)
Inteleg ca motivul unei eventuale judecati ar fi de dazdaunare. Ca sa putem evalua posibilitatile si sansele, trebuie intai sa cunoastem probatoriile. Exista dovezi clare pe aceasta situatie? Dovezi din care sa reiasa tratamentul aplicat si care, evident, sa denote o incalcare a legislatiei muncii - referind dovezi concrete, scrise, sau marturisite. Este vreun coleg dispus sa dea marturie in fata unui proces? In lipsa oricarui mijloc de proba, este greu sa vorbim despre succesul judecatii. In ce priveste "oportunitatea" da, oricine are drept sa se adreseze instantei fara restrictie, insa cel mai important este ca demersul justitiar sa si produca efectul dorit (castigare).
Ca si probe sunt actul aditional de modificare salariu, pe verso caruia, la rugamintea angajatei, este scris de mana cele mentionate mai sus. Mail-ul primit cu oferta de munca de la managerul direct prin care compania se angaja la o marire de salariu dupa 3 luni. faptul ca angajata insarcinata a fost supusa stresului si este un motiv in plus pentru pierderea sarcinii, acele cateva zile cat a stat in asteptarea unui raspuns cand putea sa-i curme asteptatrea disponibilizand-o. martori nu exista decat persoanele implicate in discutii private, director economic managerul direct si angajata, sau daca mai sunt persoane nu sunt dispuse unei marturii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina perioada de proba la contract nedeterminat? ioanaandreea80 ioanaandreea80 Buna seara, Ma aflu in situatia in care am aflat recent ca sunt insarcinata in 7 saptamani, iar firma la care lucrez de 1 an este in reorganizare. Intentia ... (vezi toată discuția)
Penalizari salariale pe timpul sarcinii dia_tia dia_tia Buna ziua, Sunt insarcinata si angajata la o firma de constructii din mai 2008. Din martie 2009 firma a inceput sa aplice penalizari de 25% tuturor ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contracului de munca la gravide mirelast mirelast Se poate sa imi desfaca contractul de munca cat timp sunt insarcinata in 3 luni, deoarece am fost amenintata cu acest lucru pentru ca sunt in concediu medical ... (vezi toată discuția)