avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei de intretinere

Buna ziua.Am si eu o problema si as dori sfaturi pt a o rezolva.Am un fiu din prima casnicie care are 14 ani.pina in ianuarie 2009 a primit pensie de intretinete 115 lei dupa care am facut majorare de pensie si sa stabilit ca din 21 ianuarie 2009 sa se mareasca la 150 lei.In luna martie am primit 150 lei.De atunci si pina in prezent nu am mai primit nimic intrebarea este ce as putea sa fac avind in vedere ca exista si un ordin de poprire catre firma la care lucreaza dar aceasta nu a trimis niciodata pensia asa cum trebuia.Deci eu ar trebui sa primesc pensia pe 2 luni ce as putea face.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:39, 2 Mai 2009
Sa il dati in judecata pe fostul sot pentru neplata pensiei alimentare.
Sa ii faceti plangere penala fostului sot pentru abandon de familie, pentru neplata cu rea credinta a pensiei alimentare, pentru 2 luni consecutiv. (art. 305 Cod Penal).
Neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca, reprezinta savarsirea infractiunii de abandon de familie, prev.si ped. de art. 305 alin.1, lit. c.
Puteti face plangere penala.
In cazul dvs., din cate am inteles, s-a dispus ca incepand cu data de 21 ianuarie 2009 pensie a fost marita la 150 lei si ca ati primit aceasta suma in luna martie.
Acest lucru se intampla, deoarece pana s-a redactat hotararea, pana a ramas definitiva , a durat ceva vreme.
Nu ati specificat daca pe luna ianuarie, februarie ati primit pensia. daca da, atunci dvs. trebuie sa primiti diferenta pe lunile ianuarie si februarie, de la 115 la 150 lei.
Mai asteptati o luna si vedeti daca se reglementeaza situatie. Daca nu, puteti face plangere penala.
av.Werbic Stefania
Inainte de a depune o plangere penala, eu va recomand sa mergeti la sediul angajatorului fostului sot obligat prin hotarare la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului si, la Biroul contabilitate sa cereti lamuriri cu privire la neretinerea si neplata de catre acesta - angajatorul - a pensiei de intretinere datorate de debitor. Acolo, la angajator, veti putea afla motivele pentru care nu ati primit banii. Poate ca debitorul nu mai lucreaza acolo, sau poate ca nu a lucrat si nu a avut drepturi salariale din care sa se retina acele sume, sau poate banii v-au fost trimisi la o adresa/cont incorecta/incorect, fie din eroarea instantei, fie din eroarea angajatorului.
Degeaba faceti plangere penala impotriva debitorului daca acesta lucreaza si angajatorul sau a primit de la instanta dispozitivul sentintei de retinere si de virare a pensiei in favoarea minorului, deoarece acesta nu este in culpa ci, eventual angajatorul care nu a retinut sumele aferente sau desi le-a retinut, nu vi le-a virat in cont sau la adresa mentionata in hotarare.
Mergeti, asadar la angajator si ulterior, reveniti pe site si spuneti ce ati constatat. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Divort dana 50 dana 50 am divortat iar copilul minor mia fost incredintat mie ,fostul sot trebuie sa imi plateasca intretinerea ,cum se procedeaza.Divortul s-a terminat in noiembrie ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere platita partial ContSters159553 ContSters159553 buna ziua, am doi copii incredintati mie in urma divortului de fostul sot.dupa actiunea de marire a pensiei de intretinere din luna iunie a.c, acesta nu ... (vezi toată discuția)