Art. 7. - Acţiunile privind stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice se taxează cu 100 lei.
Fără a contrazice răspunsul dat anterior, este nevoie să detaliați natura daunelor morale pe care le pretindeți.
Din punctul meu de vedere, daunele morale cerute într-un proces civil pot fi:
- taxbile potrivit dreptului comun, adică la valoare,
- taxabile în modul arătat anterior, dacă sunt cerute pentru acțiuni ce aduc atingere onoarei, demnității și reputației,
- scutite de taxă de timbru, în funcție de cauză.
De exemplu, chiar dacă nu este o cauză penală, ci una civilă, în funcție de obiectul acțiunii, vă puteți încadra în art. 29. j al OUG 80, care prevede: stabilirea si acordarea despagubirilor civile pentru pretinse incalcari ale drepturilor prevazute la art. 2 si 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ratificata prin Legea nr. 30/1994, cu modificarile ulterioare;
Taxa de timbru
Edelstein
Buna ziua! In urma cu o luna am fost accidentat in trafic de o cucoana, pasagera intr-o masina. A deschis portiera fara sa se asigure si m-a accidentat, eu ... (vezi toată discuția)
Daune morale
sexu
oug 80/2013 Art. 7
Actiunile privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane ... (vezi toată discuția)