avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru

Buna ziua! In urma cu o luna am fost accidentat in trafic de o cucoana, pasagera intr-o masina. A deschis portiera fara sa se asigure si m-a accidentat, eu aflandu-ma pe motocicleta. Am primit de la INML certificatul cu 15 zile de ingrijiri medicale si urmeaza sa pornesc demersurile legale. Am inteles ca, conform cu noul cod penal, fapta nu se mai constituie infractiune fiind vorba de un numar de ingrijiri medicale mai mic de 90 de zile. Doresc sa o dau in judecata pentru a obtine daune morale si am vazut ca trebuie sa platesc o taxa de timbru proportionala cu valoarea despagubirii. Intrebarea mea este: taxa aceea se calculeaza in functie de dauna pe care o cer sau in functie de dauna care mi se acorda? Si daca e valabil primul caz si eu cer daune de 1 mil RON, la care trebuie sa platesc taxa de timbru 6.105 + 10.000 RON, asta inseamna ca mi se si acorda aceasta dauna? Sau se recalculeaza la sfarsitul procesului si mi se restituie diferenta? Pentru ca n-as plati 16.000 RON taxa ca sa mi se acorde o compensatie financiara de 10.000 RON.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 11:06, 24 Mai 2014
Taxa de timbru pt daunele morale este de 100 lei. Pt daunele matriale taxa de timbru reprezinta un procent raportat la suma pretinsa si calculat conform OUG80/2013.

Daca platiti o taxa de timbru la o suma mare si pretentiile care se admit sunt inferioare sumei pretinse, taxa ramane platita si nu vi se restituie.

Sper ca nu va ganditi sa solicitati pt ceea ce s-a intamplat 1 mil RON......
Nu, in niciun caz. Insa recuperarea nu s-a terminat si nici nu stiu daca ma voi recupera 100%. Asta nu m-ar fi deranjat daca eram functionar public si scriam toata ziua pe computer dar sunt student la medicina si am de gand sa fac chirurgie. Daca cer, sa zicem, 10.000 RON (o suma cat de cat corecta) si mi se acorda iar peste 10-15 luni aflu ca nu imi voi mai putea folosi mana la capacitate maxima astfel distrugandu-mi sansele pentru foarte multe specializari, mai pot cere daune retroactiv, desi mi s-a acordat cat am cerut initial? Sau pot amana procesul 1-2 ani pana cand aflu exact cum decurge recuperarea si care sunt implicatiile?
Mi se pare imoral ce imi spuneti Dvs. pentru ca analog si eu as putea plati o taxa pentru suma de 1.000 RON si sa cer despagubiri de 15.000 RON. Pana la urma chiar daca cer 1 leu sau 2 mil lei, procedura, hartogaraia si munca depusa de functionari/procurori este aceeasi.
Multumesc!
Stimat forumist,

Din punctul meu de vedere taxa de timbru datorată pentru daune morale nu este, în cazul dvs, o taxă fixă, de 100 lei, ci ar trebui calculată și ea tot la valoare.

În acest sens, textul legal - OUG 80/2013 - arată:

,,Art. 7
Actiunile privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice se taxeaza cu 100 lei.,,


Or, în cazul dvs, deși vorbiți de daune morale, nu vă referiți la cele aduse onoarei, demnității, sau reputației, fiind,astfel, taxabile în modul obișnuit, la valoare.

Cu stimă.
Daca cereti 1.000 lei si timbrati la aceasta suma, apoi - in urma unei eventuale expertize - se stabileste o valoare mai mare a daunelor, va trebui sa completati timbrajul, altfel nu vi se admite cererea.

Deci statul nu pierde, indifent de situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara de timbru pentru daune morale jidanu77 jidanu77 Vreau să ştiu dacă pentru daune morale pentru fapte ilicite se plăteşte taxa de timbru judiciar.Dacă da, cum se stabileşte sau în funcţie de ce se ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru FLORYS77 FLORYS77 Cand se plateste Taxa ? Cum se calculeaza suma din care se deduce taxa, suma prejudiciului, se adauga si suma daunelor morale ?? Cei care cer daune ... (vezi toată discuția)
Daune morale sexu sexu oug 80/2013 Art. 7 Actiunile privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane ... (vezi toată discuția)