avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Hartuire contra Amenintare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Hartuire contra Amenintare

Buna ziua,

Am niste intrebari despre un caz destul de complicat.
Personal, am publicat intr-un loc public, sub un alias, o serie de afirmatii defaimatoare despre o persoana, dar fara sa mentionez nici macar o singura data numele persoanei. Aici am gresit eu, sub impulsul momentului.
Intre timp, s-au schimbat si niste mail-uri si sms-uri, in aceeasi tema, injurii adresate in ambele parti. Dar nu am amenintat fizic sau direct, nici macar o singura data, si nici nu am agresat persoana in niciun fel.
Tot ce am gresit, si de ce ma fac vinovat, sunt cuvinte scrise, dar in care nu sunt mentionate amenintari fizice.

Cred ca s-ar putea incadra la calomnie ? Sau hartuire ?
Dar prin hartuire eu inteleg atunci cand un individ deranjeaza in mod repetat un alt individ, fara a primii niciun raspuns. Daca se ajunge acolo, si se cer desfasuratoarele de la telefoane din ultimul an sa zicem, se poate observa foarte usor ca eu am efectuat de 20 de ori mai putine apeluri care numarul persoanei care se considera vatamata, decat a efectuat persoana vatamata catre mine. Valabil acelasi lucru si pentru e-mailuri.

Acum intervine cu adevarat partea de amenintare: parintele acelei persoane, m-a sunat intr-o singura zi de 40 de ori cu numar ascuns si nu am raspuns. Intr-un final, seara, cand nu am mai suportat, am raspuns. Desi a sunat cu numar ascuns, s-a prezentat spunandu-si numele si locatia. Dupa 10 minute de injurii si amenintari (dintre care mentionez: "tocmesc 30 de tigani cu 10 lei si venim si te omoram la tine in casa", "eu am facut multi oameni sa dispara, cauta cine eram eu in Bucuresti acum 30 de ani, cauta numele X", "spune-mi cu care ureche auzi mai bine, ca ti-o musc eu pe cealalta, am mai muscat urechea cuiva", "venim peste tine si-ti dam foc"), si alte 5 minute de ascultat o alta persoana, care nu s-a prezentat dar a declarat cam aceleasi lucruri ("eu am aruncat multi oameni in sant", "sper ca umblii cu cutit la tine ca sa-ti desfaci sforile"), am inchis.

Azi, m-a anuntat ca ne vom vedea in sala de judecata in maxim 3 zile, in judetul unde am eu buletinul inregistrat.

Acum, intrebarea mea este de fapt: pentru ce mi-ar putea face plangere ? Injurii adresate in scris ? Calomnie ? Hartuire ? Apelul primit de mine nu este mult mai grav decat sms-uri/mail-uri/postare despre destinatarul sms-urilor dar fara a-i mentiona numele ?
1-Despre ce hartuire faceti vorbire ?
2-
Azi, m-a anuntat ca ne vom vedea in sala de judecata in maxim 3 zile

Informatia ca va puteti vedea ub sala de instanta poate sa se materializeze
In maxim 3 zile este total imposibil avand in vedere procedura aleatorie de distribuire a cauzelor si mai ales datorita termenelor -de multe ori foarte mari de luni sau chiar la anul urmator...
1) Fiind colegi de munca, am pastrat relatia ascunsa, pentru ca asa parea corect. Nu era subordonata mea. Pe urma, ea a spus tuturor ca eu am hartuit-o si nu am lasat-o in pace. Desi pot dovedi, cu desfasuratorul, apeluri, sms-uri, mailuri, conversatii, ca ea ma cauta muuult mai des, si era consensual.
2) Daca ea are adresa in Dambovita, si singura mea adresa din buletin este in Neamt, dar amandoi locuim in Bucuresti, imi poate trimite citatie in Neamt ? In fond, citatie pentru ce ? Pentru ce poate face plangere ?
Si continui sa primesc telefoane de amenintare, din aceeasi sursa.

Pot cumva transforma tot acest circ, intr-o plangere penala pentru amenintari la adresa sanatatii mele ? Mai ales ca foarte probabil e recidivist ?

Mi-am instalat si aplicatie care inregistreaza apelurile.
Nu asteptati sa primiti vre-o citatie de la instanta, ci faceti plangerea penala. Intemeiati plangerea pe art. 208. In functie de probele care se vor aduna la dosar, organul de cercetare va identifica daca au fost comise si alte infractiuni.

Cod Penal Art. 208 - Hărţuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Birou_de_Mediator a scris:

Nu asteptati sa primiti vre-o citatie de la instanta, ci faceti plangerea penala. Intemeiati plangerea pe art. 208. In functie de probele care se vor aduna la dosar, organul de cercetare va identifica daca au fost comise si alte infractiuni.


1) Recomandati acest lucru tinand cont si de lucrurile din prima postare de care am spus eu ca ma fac vinovat ?
2) Daca nu este suficient pentru ca organul de cercetare sa considere ca merita urmarita pista, si pe urma chiar pune in aplicare amenintarile ?
Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2014
sandu-alex, utilizator

Alte discuții în legătură

Hartuire telefonica gukkkk gukkkk Cam ce cerinte trebuie sa aiba o cauza ca sa fie considerate hartuire, daca o persoana te suna cu nr. ascuns. Cam cate zile rand. Cam cate apeluri/sms-uri ... (vezi toată discuția)
Hartuire daniel100 daniel100 buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat...........am mari probleme cu cineva care ma suna cu nr ascuns si ma ameninta . Ce pot face ,,,,,,pot afla nr ascuns sau ... (vezi toată discuția)
Amenintare pe internet daniel1948 daniel1948 Pe chatul unui joc am fost amenintat de 2 persoane ca vor veni sa ma bata.Cum s-a ajuns la situatia asta?Eram cunoscuti pe un joc ca sa zic asa, le am dat ... (vezi toată discuția)