Sunt in situatia de a dezbate succesiunea dupa sora mea. Masa succesorala este constituita dintr-un apartament, care a fost cumparat de sora mea de la parintii nostri, inaintea casatoriei. A depus declaratie de acceptare a succesiunii sotul supravietuitor (nu au avut copii), eu si cei doi parinti. Eu si parintii mei ne aflam in imposibilitatea de a incepe dezbaterea succesiunii, deoarece sotul (care in prezent locuieste in apartamentul ce reprezinta masa succesorala) ne tot amana spunand ca nu e hotarat ce sa faca, desi i-au fost prezentate cele doua situatii posibile: primeste 1/3 din valoare si elibereaza apartamentul sau ne da 2/3 din valoare si pastreaza apartamentul. In prezent nu ne mai raspunde la telefoane. In situatia in care nu ne da un raspuns, avem mai multe sanse sa reusim dezbaterea succesiunii in instanta? Specific ca in 5 luni se face termenul de 2 ani in care nu platim bani in plus.
Ce putem face concret eu si parintii mei?
Nu numai ca aveti mai multe sanse de dezbatere a succesiunii in instanta, dar in cazul dvs. este singura modalitate de dezbatere a succesiunii: printr-o actiune in instanta.
Contactati un avocat, pentru a efectua procedura prealabila si a pregati temeinic dosarul ce trebuie depus in instanta, pentru a evita amanari inutile.
Dezbaterea succesorala si partajul succesoral pot fi facute amiabil in fata notarului, in caz contrar singura varianta posibila este in fata instantei de judecata.
Mentionez ca procedura in fata instantei este conditionata de cea in fata notarului.
Ca atare, este necesar sa solicitati dezbaterea in fata notarului, care va cita toate partile cu vocatie succesorala (inclusiv sotul), iar in cazul in care acesta nu se va prezenta va elibera o incheiere prin va mentiona imposibilitatea dezbaterii notariale, pe care o veti atasa in copie la cererea de chemare in judecata.
Multumesc.
Mentionez ca toti am dat declaratii la acelasi notar, am depus o parte din documentele solicitate, urma doar ca sotul supravietuitor "sa se mai gandeasca". Mentionez, de asemenea ca, de un an si jumatate locuieste in apartamentul sorei mele si consideram ca am fost destul de intelegatori, dar termenul se scurge si nu dorim sa platim suplimentar.
In situatia in care nu gasim intelegere la cealalta parte si vom ajunge in instant, cine va plati cheltuielile de judecata, tinand cont ca noi (eu si parintii mei) dorim rezolvarea pe cale amiabila a succesiunii?
In cazul in care termenele in care se va judeca dezbaterea succesiunii in instant voi face sa depasim cei 2 ani, vom mai fi pusi in situatia de a plati taxele suplimentare?!
Multumesc!
Succesiune
platon_mirella
Tatal meu s-a recasatorit in urma divortului de mama mea. Sotia lui are o fata dintr-o casatorie anterioara. Aceasta sotie a cumparat un apartament in Ploiesti ... (vezi toată discuția)