Eu am fost angajata la 8 luni de la terminarea facultatii, iar angajatorul a primit lunar de la stat 750 RON.
Desi nu au trecut cele 12 luni de la momentul angajarii, eu trebuie sa renunt la actualul loc de munca, intrucat ma voi muta in alt județ. Legea 76/2002 menționeaza faptul ca, în temeiul anumitor prevederi (...), angajatul trebuie sa restituie integral sumele primite.
Intrebarea mea este urmatoarea: daca la incheierea raportului de munca, mentionez ca raportul inceteaza intrucat ma voi muta intr-un alt judet, mai am obligatia de a restitui sumele primite?
Daca dvs nu ati primit nicio suma, nu aveti ce sa restituiti.
Numai angajatorul va trebui sa restituie sumele daca incetarea c.i.m. se face in baza unui anumit articol din Codul Muncii.
De exemplu, daca va dati demisia , angajatorul nu mai restituie nicio suma AJOFM-ului.
Eu am primit salariul lunar. Iar conform legii 76 din 2oo2, daca raportul de munca inceteaza in mai putin de 12 luni de zile, angajatul trebuie sa restituie sumele primite. Intrebarea mea este care este modalitatea de a intrerupe CIM, astfel incat sa nu trebuiasca sa restitui sumele primite??
Eu stiam ca angajatorul are obligatia de a restitui sumele primite, numai daca raportul de munca inceteaza din cauza lui, dupa cele 12 luni de la angajare (adica dupa perioada in care a primit subventia de la stat....
Art.83 Legea 76/2002:
(2)Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin. (1), sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a)incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) si e), art. 61 lit. d) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) si c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
Va multumesc! Eu am inteles gresit articolul 76 al legii 76 din 2oo2 - acest articol face referire la singura prima primita de catre mine la angajare, si nu la sumele primite de catre angajator lunar...