avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Poprire pensie pentru impozit fisc
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Poprire pensie pentru impozit fisc

Buna ziua,

va rog, daca se poate, sa primesc o clarificare in legatura cu valoarea cuantumului pe care il pot retine finantele locale dintr-o pensie de 520 lei pentru o creanta de aproximativ 5000, 00 lei.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 15:03, 10 Iulie 2015
1/3 din pensie este procentul legal de poprire. Va fi oprit acest procent pana la concurenta sumei pretinse.
Art. 728
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Salariul minim net e 636, iar dvs aveti o pensie mai mica. Poprirea de 1/3 ar putea fi pusa doar pe 202 lei, asta ar fi diferenta intre pensie si jumatate din salariul minim net. Vi se poate retine doar 67 lei. Veti plati cei 5000 in ...75 de luni. Cum Impozitele sunt purtatoare de penalitati, n-o sa terminati curand de platit.
Va multumesc pentru raspuns si revin cu o noua problema legata de acelasi subiect: de la data la care am pus prima intrebare nu s-a facut nicio poprire pe pensia primita pe card, in schimb cu ceva timp in urma se blocasera conturile de pe alte doua carduri (unul de credit si altul de tip obisnuit deschis la o alta banca decat cea la care primeste pensia). Sotul meu incercat sa inchida acele carduri dar i s-a spus ca atata timp cat nu se ridica poprirea nu pot inchide contul. Oricum cel de-al doilea cont este gol, iar din cel de credit nu cred ca se putea retine bani.
Intrebarea este urmatoarea: daca nu s-a retinut nicio suma din prensie este posibil ca acea creanta sa fi fost prescrisa? Cum se poate afla concret despre aceasta eventuala prescriere a creantei?
Va multumesc.
Cei de la bancile ce au spus că nu pot închide conturile sunt fie hoți fie proști.
Depuneți cerere scrisă închidere conturi, dacă nu le închid faceți plângere la OPC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire de la anaf puicuta puicuta Am un angajat cu timp partial de lucru de 3 ore, cu un salar lunar brut de 330 lei. Am primit de la ANAF o adresa de infiintare a popririi pe numele acestuia. ... (vezi toată discuția)
Executare silita - cuantum maxim poprire pensie 2740826332154 2740826332154 care este suma maxima pentru o poprire din cauza unei executari silite ,suma care trebuie executata este de 1350 ron iar pensia este de 700ron? (vezi toată discuția)
Retinere salar si poprire salar alexandraoana alexandraoana Buna dimineata. Am urmatoarea nelamurire: Un salariat are o retinere din salariu (care NU este poprire infiintata de executor judecatoresc). Acum este ... (vezi toată discuția)