avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau donatie intre soti....
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau donatie intre soti....

Daca se poate sa ma ajutati cu o informatie:sunt casatorit dar nu avem copii.Mama mea traeste,soacra traeste si ea. Eu mai am trei frati care au familii si copii la ranul lor,sotia si ea are o sora casatorita cu un copil.Fiind fara copii,ne-am gandit,sa facem un act care sa ne protejeze pe fiecare in caz de deces al celuilalt.Ce act ar trebui incheiat: testament ,act de donatie,act de vanzare -cumparare intre soti? #-o
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:34, 26 Martie 2024
vanzarea este interzisa intre soti, incercati testamente reciproce
Testamentele ar fi o solutie buna daca mamele voastre nu ar mai trai la data decesului vostru pt ca altfel, sunt mostenitori rezervatari. Bine, poate nu au pretentii la rezerva succesorala si s-ar respecta testamentele.
O alta solutie mai buna, nu vad sa fie.
Casa in care locuiti e bun comun sau numai a unui sot ?
Vînzarea între soţi nu este interzisă de noul cod:

Independența patrimonială a soților

Art. 317. -
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soț poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soț sau cu terțe persoane


Desigur, nu se pot vinde între soţi bunurile comune, ci doar cele proprii.
Corect, se pot vinde, se pot incheia conventii intre soti...
Totusi, cred ca testamentele ar fi solutia cea mai buna, fiecare urmand sa rezerve parintilor sai o parte prin testament, in cazul ca acestia ar mai fi in viata. Se pot lasa lucruri care sa corespunda, valoric, cotei lor rezervatare, precum si ,legat universal celuilalt sot, asa incat acesta sa preia intreg patrimoniul sotului atat in caz ca nu mai exista rezervatari, dar si daca rezervatarul nu accepta mostenitrea etc.
Vanzarea intre soti este permisa.

Donatia intre soti este revocabila.


Donaţiile făcute viitorilor soţi în vederea căsătoriei şi donaţiile între soţi
Art. 1031

Revocabilitatea donaţiei între soţi

Orice donaţie încheiată între soţi este revocabilă numai în timpul căsătoriei.




Testamentul poate fi desfiintat ,la cererea mostenitorilor rezervatari, dupa decesul testatorului.

Dreptul la actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive se prescrie in termen de 3 ani de la data deschiderii mostenirii sau, dupa caz, de la data la care mostenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formeaza obiectul liberalitatilor.

In cazul liberalitatilor excesive a caror existenta nu a fost cunoscuta de mostenitorii rezervatari, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand au cunoscut existenta acestora si caracterul lor excesiv.


Persoanele care pot cere reductiunea sunt : mostenitorii rezervatari, succesorii mostenitorilor rezervatari si creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.

Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, descendentii si parintii defunctului




Succes.

Alte discuții în legătură

Donatie sau testament? aselajusto aselajusto buna , am un apartament lasat de la parinti mei care ,inca traiesc nu am bani sa fac intabulare sau contract de vanzare cumparare , cum as putea sa procedez ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Testament alexandra_25 alexandra_25 Buna ziua! Mama mea detine in proprietate un teren, pe care se afla costruite o casa si anexe, acestea din urma fiind reconditionate complet de mine. Mama ... (vezi toată discuția)