avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Neplata concediului medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Neplata concediului medical

Buna seara apelez la dumneavoastra intr-o situatie de mare urgenta pentru a putea fi lamurit in ceea ce priveste refuzul si neplata concediului medical.Mentionez ca sunt angajat cu, contract de munca pe perioada determinata 13-03-2014,13-05-2014.In data de 11-04-2014 plecand de la locul de munca indreptandu-ma spre casa mi,s-a facut rau si am cazut pe strada am fost preluat de o ambulanta si dus la spital.La externare am primit 3 concedii medicale si anume :11-04-2014,22-04-2014(12 zile)cod indemnizatie~06~
23-04-2014,30-04-2014(8 zile)cod indemnizatie~01~
01-05-2014,06-05-2014(6 zile)cod indemnizatie~01~
M-am prezentat cu aceste concedii la serviciu (resurse umane)unde am inceput sa ma lovesc de tot felul de piedicii cum ar ,fi citez:imi pare rau nu ai o luna la noi nu iti putem plati concediu medical adu o adeverinta de la locul de munca anterior care sa ateste ca ai cotizat 6 luni consecutive zis si facut am adus respectiva adeverinta dar fiind firma de recrutare acestia ne ofereau contracte pe 3 luni 6 luni etc.deci automat perioadele de cotizare nu erau consecutive exemplu:iulie,august,octombrie,noiembrie,decembrie,ianuarie anul 2013
Precizez ca in luna ianuarie 2014 am realizat venit si anume din plata conciediului de odihna ,fiind venit acesta logic ca fost impozitat iar CAS a fost
platit dar neavand zile lucrate deoarece contractul se incheiase pe 31-12-2013
In mare parte din adeverintele respective reiese ca am stagiul de cotizare 6 luni dar nu conscutiv iar acest lucru le impiedica pe doamnele de la resurse sa trimita concediul medical mai departe(itm,cnas) de ce se intampla acest lucru si ce pot face in acest sens ,am impresia ca se tot amana plata acestui concediu si imi este teama ca nu cumva sa expire acest medical si eu sa raman cu ochii in soare
CU STIMA ROG UN SFAT O PARERE CATRE O SOLUTIONARE RAPIDA
VA MULTUMESC

Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
mihaimogos, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:34, 30 Aprilie 2014
Stagiul minim de cotizare pentru plata concediilor medicale este de 22 de zile in ultimele 12 luni anterioare. Verificati acest lucru din adeverintele pe care le aveti. Daca adunati minim 22 de zile, atunci angajatorul trebuie sa va plateasca concediile medicale.


OUG nr. 158/2005:

ART. 2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii; ....

ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

ART. 8
(1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre asigurat, respectiv de cãtre fondul de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale sau bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Perioadele prevãzute la alin. (2) şi (3) se asimileazã stagiului de cotizare numai dacã în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare în înţelesul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.

ART. 9
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã, fãrã condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevãzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bazã minim brut pe ţarã din perioadele respective, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
....
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lunã, pentru situaţiile prevãzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare.
(6) La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.

ART. 13
Se considerã stagiu de cotizare şi situaţia în care, prin însumarea perioadelor ce constituie stagiul de cotizare din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultã un numãr de 22 de zile de stagiu de cotizare.

Exemplul nr. 2 - Situaţia în care nu existã o lunã integralã de stagiu de cotizare
””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
luna 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
zile lucrãtoare 19 22 23 20 23 22 21 22 20 23 20 21
zile de stagiu - - - - 11 - - - 6 5 - -
””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Din cumularea zilelor de stagiu din lunile 3, 4 şi 8 rezultã un numãr de 22 de zile, reprezentând stagiul minim de cotizare pentru deschiderea dreptului la concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, potrivit legii."

Am procedat intocmai cum ati descris dvs dar acelasi refuz cum pot actiona in judecata fiind vorba de un litigiu de munca
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

3. Daca nici asa nu se rezolva atunci il puteti actiona pe angajator in judecata.
Mai intai faceti o reclamatie in scris la casa de sanatate de care apartineti.

OUG nr. 158/2005:

ART. 47
(1) Constituie contravenţii faptele sãvârşite prin încãlcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
(3) Constituie contravenţie eliberarea certificatelor de concediu medical de cãtre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

ART. 48
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la alin. (3), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Sumele încasate din aplicarea amenzilor prevãzute la alin. (1) constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

ART. 49
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


Aveti dreptul sa solicitati indemnizatiile restante in termen de 90 de zile.

ART. 40
(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept sã le solicite.
(2) Cuantumul indemnizaţiilor solicitate potrivit alin. (1) se achitã la nivelul cuvenit în perioada prevãzutã în certificatul medical.
Va multumesc din suflet multa sanatate si un 1 mai insorit

Alte discuții în legătură

Plata cm refuzata de angajator caraibbe caraibbe am si eu o problema cu angajatorul meu, care nu vrea sa imi plateasca comcediul medical pe motiv ca nu am 6 luni de cand lucrez la aceasta firma. (codul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pandatao pandatao Buna ziua! In luna februarie am fost angajat din somaj pe perioada determinata mai mica de 12 luni. Am avut un accident rutier si acum sunt in concediu ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical simona_iunie simona_iunie Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca e corect ca un patron sa nu plateasca concediu medical in cazul in care angajatul are contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)