Asupra locuintei (bun propriu, dobandit anterior incheierii casatoriei) fosta sotie (si nu ex soacra) nu are niciun drept, doar un drept de creanta cu privire la imbunatatirile aduse in timpul casatoriei.
Chiar daca incheiati o tranzactie la notar, aceasta trebuie sa fie validata de instanta printr-o actiune de partaj.
In actiunea de partaj aveti dubla calitate iar cheltuielile se suporta de ambele parti, in raport de cota de contributie a fiecaruia la dobandirea bunurilor.
Hotararea prin care instanta ia act de tranzactie (invoiala) intra in puterea lucrului judecat si constituie "o garantie in timp".
Av.E.Carbunaru
Dv. sunteti propietar asupra unui bun dobandit inainte de casatorie,fosta soacra profita de bunavointa dv. si incearca sa mai scoata ceva!Fosta soacra nu are ce sa va ceara doar nu a trait cu dv. in concubinaj!!!Partajul voluntar este consemnat in hotararea de divort????Ati incheiat o invoiala,tranzactie, in fata Instantei privitor la impartirea bunurilor comune???Aveti martori care sa afirme faptul ca fosta sotie a luat bunurile cuvenite dupa partaj???Actiune in partaj o introduce fosta sotie daca acesta nu a fost realizat!Tranzactiile la notar trebuie validate de Instanta!Eu zic sa asteptati,este posibil ca fosta soacra sa va vada din nou impreuna cu fosta sotie si cauta motive ca voi doi sa va intalniti!!!
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt comune , cu exceptiile prevazute de lege (cele mentionate in art 31 Cod Fam).
Daca fosta soacra a efectuat imbunatatiri intr-un bun imobil , aceasta are doar un drept de creanta , trebuind sa-si sustina pretentiile cu mijloace de proba.
In rest , nu are nici un drept asupra bunurilor din comunitatea matrimoniala.
Partajul , intr-adevar , se poate realiza prin buna invoiala la notar, insa , daca vor exista opozitii din partea sotiei , competenta este numai instanta de judecata .E varianta mai putin costisitoare , iar judecatorul poate aprecia just situatia de fapt.
Va sfatuiesc sa va adresati instantei de judecata , sub rezerva faptului ca un proces va fi de durata .Va puteti adresa si notarului public , pt mai multa celeritate.
Mai mult , daca acest bun imobil e dobandit inaintea casatoriei , acesta constituie bun propriu - daca nu ati dispus , printr-o conventie , ca acesta sa faca parte din comunitatea matrimoniala de bunuri.
Fosta soacra are un drept de creanta numai asupra acestor imbunatatiri , facand dovada cheltuielilor sale prin chitante , facturi , martori.
Vor fi partajate numai bunurile dobandite in timpul casatoriei (cu anumite exceptii , art 31 C.Fam)
Va sfatuiesc sa nu dati curs afirmatiilor nefondate ale fostei soacre , intrucat , practic , acestea sunt lipsite de argumente juridice.Refuzati o discutie cu ea , iar daca considera , poate sesiza instanta de judecata , insa numai cu privire la aceste imbunatatiri.
Multumesc mult pt raspunsurile oferite. Da...abuzeaza de bunatatea mea si stie ca nu imi plac "certurile"...
In cererea de divort nu este mentionat niciun tip de partaj. Intrebati fiind la divort in privinta acestuia am consimtit ca vom face partajul pe cale amiabila , la buna intelegere. Zis si facut ...cerut ..DAT TOT ...martori sunt dar nu chemati in scopul acesta...adica pot numi martori vecinii care au vazut bunurile scoase din locuinta. Asa acum am expus situatia la inceput , nu am facut niciun act cu inscrisuri de mana si semnatura privata in privinat lucrurilor cedate. Nu s-a incheiat o invoiala,tranzactie, in fata Instantei privitor la impartirea bunurilor comune. Vreau sa-l intocmesc acum ca sa nu ma mai trezesc peste 10 ani ca mai vrea vreo perna sau llingura..(desi acum cere niste maruntisuri pe care sunt dispus sa le ofer ...apropo ..daca unele bunuri nu mai exista sunt obligat sa dau contravaloarea lor? ) numai sa nu mai aud de ea...chiar ele....
Mereu "joaca" la intimidare si invoca dreptul la locuinta mea dobandita inaite de casatorie. Bine ca nu au rezultat si copii din mariaj ....multumesc lui Dzeu!!.... Nu exista cale de reconciliere ....deschiderea subiectului si a situatiei in fapt este de natura imorala a fostei soacre , (nu bag mana in foc nici pt fosta sotie) mai ales ca sunt la curent cu refacerea vietii mele personale.
Vreau sa ma sfatuiti cum sa fac legal astfel incat intelegerea de care sunt dispus sa o fac sa fie una definitiva. Ce costuri aferente vor fi unui astfel de partaj?....
1.tranzactie cu inscrisuri de mana ( noi partile declaram ca nu mai avem niciun fel de pretentii unul fata de altul....cele impartite si scriptic fiind toate bunurile dobantite in comun in timpul casatoriei) si semnatura privata .... are validitate?
2.sa merg direct in instanta sau
3.o tranzactie la notar si apoi validata in instanta? ....Multumesc anticipat!