avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ dupa 3 ani in urma unui divort de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ dupa 3 ani in urma unui divort de comun acord

Buna ziua!....Recunosc ca am urmarit cu interes toate discutiile postate pe forum legate de partaj si proceduri dar intrucat ma identific doar partial cu unele cazuri va cer parerea in situatia mea.
Am divortat in urma cu trei ani de zile prin acord comun. In urma divortului s-a cazut la invoiala unui partaj voluntar facut de buna cuviinta de catre ambii soti. Tot ce mi-a cerut din bunurile mobile dobandite in timpul casatoriei i-au fost cedate fara a emite pretentii. Ideea este ca din prea multa marinimie sau bun simt nu am facut nicio hartie scrisa la momentul respectiv , macar sa existe ca un inscris cu martori. Acum dupa trei ani , fosta mama soacra pretinte alte bunuri care sustine ca ar fi sa le primeasca ea deoarece ar fi "cumparate de ea."( mentionez ca nu exista chitante care sa justifice acest lucru...au fost lucruri cumparate de noi prin ajutorul ei financiar). Am incercat sa iau legatura cu foasta sotie dar acesta nu vrea sa discute si spune ca ea nu are nicio pretentie(desi nu cred ca nu ar fi in cardasie cu mamaisa) iar ce am de discutat cu mama ei e problema noastra si ca ar fi bine sa cedez si sa-i dau ceea ce imi pretinde fosta soacra ca e foarte hotarata si ca ar putea actiona chiar si in instanta si cere drept la locuinta (LOCUINTA ESTE CUMPARATA INAINTE DE CASATORIE , MENTIONAT CLAR IN CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE......CA FIIND NECASATORIT ..eu , subsemnatul). Invoca acest aspect al locuintei sub pretextul ca s-au facut imbunatatiri..doar gresie si faianta in bucatarie si parchet in camera si ...mai ales faptul ca am fost casatoriti timp de 7 ani!!!!
Doresc sa cunosc urmatoarele aspecte:
- ce drept are la locuinta?
- cum pot face partajul voluntar la notar ca sa nu mai fiu sacait si dupa alti ani?
- care sunt taxele aferete unui astfel de partaj la notar si cine suporta cheltuielile?
- partajul voluntar cu inscrisuri sub semnatura privata pot constitui o garantie in timp?
In speranta unor raspunsuri la obiect va multumesc anticipat!....cu respect, Robert MIHAI
Cel mai recent răspuns: robert_mihai , utilizator 20:03, 3 Mai 2009
Asupra locuintei (bun propriu, dobandit anterior incheierii casatoriei) fosta sotie (si nu ex soacra) nu are niciun drept, doar un drept de creanta cu privire la imbunatatirile aduse in timpul casatoriei.
Chiar daca incheiati o tranzactie la notar, aceasta trebuie sa fie validata de instanta printr-o actiune de partaj.
In actiunea de partaj aveti dubla calitate iar cheltuielile se suporta de ambele parti, in raport de cota de contributie a fiecaruia la dobandirea bunurilor.
Hotararea prin care instanta ia act de tranzactie (invoiala) intra in puterea lucrului judecat si constituie "o garantie in timp".
Av.E.Carbunaru
Dv. sunteti propietar asupra unui bun dobandit inainte de casatorie,fosta soacra profita de bunavointa dv. si incearca sa mai scoata ceva!Fosta soacra nu are ce sa va ceara doar nu a trait cu dv. in concubinaj!!!Partajul voluntar este consemnat in hotararea de divort????Ati incheiat o invoiala,tranzactie, in fata Instantei privitor la impartirea bunurilor comune???Aveti martori care sa afirme faptul ca fosta sotie a luat bunurile cuvenite dupa partaj???Actiune in partaj o introduce fosta sotie daca acesta nu a fost realizat!Tranzactiile la notar trebuie validate de Instanta!Eu zic sa asteptati,este posibil ca fosta soacra sa va vada din nou impreuna cu fosta sotie si cauta motive ca voi doi sa va intalniti!!!
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt comune , cu exceptiile prevazute de lege (cele mentionate in art 31 Cod Fam).

Daca fosta soacra a efectuat imbunatatiri intr-un bun imobil , aceasta are doar un drept de creanta , trebuind sa-si sustina pretentiile cu mijloace de proba.


In rest , nu are nici un drept asupra bunurilor din comunitatea matrimoniala.

Partajul , intr-adevar , se poate realiza prin buna invoiala la notar, insa , daca vor exista opozitii din partea sotiei , competenta este numai instanta de judecata .E varianta mai putin costisitoare , iar judecatorul poate aprecia just situatia de fapt.

Va sfatuiesc sa va adresati instantei de judecata , sub rezerva faptului ca un proces va fi de durata .Va puteti adresa si notarului public , pt mai multa celeritate.


Mai mult , daca acest bun imobil e dobandit inaintea casatoriei , acesta constituie bun propriu - daca nu ati dispus , printr-o conventie , ca acesta sa faca parte din comunitatea matrimoniala de bunuri.



Fosta soacra are un drept de creanta numai asupra acestor imbunatatiri , facand dovada cheltuielilor sale prin chitante , facturi , martori.

Vor fi partajate numai bunurile dobandite in timpul casatoriei (cu anumite exceptii , art 31 C.Fam)

Va sfatuiesc sa nu dati curs afirmatiilor nefondate ale fostei soacre , intrucat , practic , acestea sunt lipsite de argumente juridice.Refuzati o discutie cu ea , iar daca considera , poate sesiza instanta de judecata , insa numai cu privire la aceste imbunatatiri.

Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc mult pt raspunsurile oferite. Da...abuzeaza de bunatatea mea si stie ca nu imi plac "certurile"...
In cererea de divort nu este mentionat niciun tip de partaj. Intrebati fiind la divort in privinta acestuia am consimtit ca vom face partajul pe cale amiabila , la buna intelegere. Zis si facut ...cerut ..DAT TOT ...martori sunt dar nu chemati in scopul acesta...adica pot numi martori vecinii care au vazut bunurile scoase din locuinta. Asa acum am expus situatia la inceput , nu am facut niciun act cu inscrisuri de mana si semnatura privata in privinat lucrurilor cedate. Nu s-a incheiat o invoiala,tranzactie, in fata Instantei privitor la impartirea bunurilor comune. Vreau sa-l intocmesc acum ca sa nu ma mai trezesc peste 10 ani ca mai vrea vreo perna sau llingura..(desi acum cere niste maruntisuri pe care sunt dispus sa le ofer ...apropo ..daca unele bunuri nu mai exista sunt obligat sa dau contravaloarea lor? ) numai sa nu mai aud de ea...chiar ele....
Mereu "joaca" la intimidare si invoca dreptul la locuinta mea dobandita inaite de casatorie. Bine ca nu au rezultat si copii din mariaj ....multumesc lui Dzeu!!.... Nu exista cale de reconciliere ....deschiderea subiectului si a situatiei in fapt este de natura imorala a fostei soacre , (nu bag mana in foc nici pt fosta sotie) mai ales ca sunt la curent cu refacerea vietii mele personale.
Vreau sa ma sfatuiti cum sa fac legal astfel incat intelegerea de care sunt dispus sa o fac sa fie una definitiva. Ce costuri aferente vor fi unui astfel de partaj?....
1.tranzactie cu inscrisuri de mana ( noi partile declaram ca nu mai avem niciun fel de pretentii unul fata de altul....cele impartite si scriptic fiind toate bunurile dobantite in comun in timpul casatoriei) si semnatura privata .... are validitate?
2.sa merg direct in instanta sau
3.o tranzactie la notar si apoi validata in instanta? ....Multumesc anticipat!
Recomand varianta instantei , e mult mai putin costisitoare , iar situatia de fapt e analizata amanuntit.

Alte discuții în legătură

Partajul sotilor este prescriptibil? Cristianna Cristianna Buna seara!Stiam ca actiunea in partaj nu se prescrie.Avem o ruda care a divortat si i-a spus cineva ca daca nu actioneaza in 3 ani i se va prescrie acest ... (vezi toată discuția)
Partaj mihaela11_teo mihaela11_teo Buna ziua,am divortat de 7 ani si avem in comun un apartament cu 2 camere si un copil major.Dupa divort nu am facut partajul iar eu m-am recasatorit. Eu mai ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri prin intelegere reciproca ionescuroxana ionescuroxana Buna ziua. Ma puteti lamuri in urmatoarea problema: doi soti ( casatoriti inca de 16 ani ) care au proprietati imobiliare fiecare inainte de casatorie , si ... (vezi toată discuția)