Buna ziua,
Am o problema si nu stiu cum sa procedez. Va rog sa ma ajutati. Lucrez la o firma de curierat sunt platit cu salariu pe CIM si o chirie auto (lucrez pe masina personala) care mi-a fost blocata pana la recuperarea debitelor deoarece un curier a fugit cu o suma insemnata de bani.Conducerea firmei are dreptul sa procedeze asa ? Ce trebuie sa fac pentru a-mi putea incasa chiria?
Va multumesc
Nu are niciun astfel de drept asupra salariului dvs.
Angajatorul se poate indrepta impotriva acelui salariat cu o actiune in instanta pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin fapta sa.
Mentionez ca acesti bani vin printr-un contract de inchriere al masinii personale in folosul firmei. Angajatorul deja a facut demersuri pentru recuperarea creantelor de la acel angajat, doar ca departamentul lor juridic se misca mai greu, iar directorul doreste recuperarea sumei de la mine prin blocarea chiriei.Are acest drept ? Ce pot sa-i spun legal, pentru a-mi pute debloca chiria
Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
...
Prin urmare, daca nu dvs ati creat acel prejudiciu , atunci nu are cum sa va retina banii.
In contractul de inchiriere ce scrie pentru neexecutarea obligatiilor contractuale de catre una dintre parti?
Am uitat sa va spun ca angajatul respectiv si-a dat demisia de ceva timp si a plecat cu banii. Acest angajat era in subordinea mea.Eu am transmis mai departe sefilor situatia dar ei tot insista sa platesc eu daunele constatate.
In contract nu am trecut asa ceva, doar Incetarea relatiilor,Forta majora si Solutionarea litigiilor (care spune ca orice litigiu se va solutiona pe cale amiabila,iar in caz contrar de catre instantele judecatoresti)
Explicati-le sefilor dvs ca nu au nicio baza legala sa nu va plateasca chiria. In caz contrar, veti face demersurile necesare promovarii unei actiuni in instanta.