avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adeverinta asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adeverinta asociatie proprietari

Buna ziua,

Am si eu urmatoarea intrebare.. Am nevoie de la asociatia de proprietari, pentru servici, de o adeverinta din care sa reiasa ca sunt locatar al imobilului in baza contractului de inchiriere. Se refuza eliberarea acesteia pe motiv ca am ceva restante la intretinere. Este normal?

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Sammy1993 , utilizator 11:38, 21 Iunie 2019
Pentru ca asociatia sa va elibereze adeverinta ar trebui sa aveti contractul de inchiriere declarat la finante, o copie depusa la asociatie, sa fiti inregistrat in cartea de imobil a asociatiei cu datele personale si... sa nu aveti restante la intretinere.
Daca indepliniti primele conditii, e in regula dar, din ceea ce spuneti nu indepliniti ultima conditie.
De ce ar trebui sa fiti la zi cu platile? Incerc sa explic.
Cereti presedintelui si administratorului sa faca ceva pentru dumneavoastra, sa gandeasca, sa consume, sa scrie o adeverinta, sa semneze... Ori daca dumneavoastra nu ati platit cateva luni la asociatie acesti oameni care muncesc in asociatie (presedinte, administrator, casier, cenzor...) nu au avut de unde sa-si ia salariul sau indemnizatiile. Dumneavoastra nu-i platiti iar ei nu sunt obligati sa munceasca gratuit, sa consume hartie, toner, energie, pix... pentru a va elibera adeverinta.
E simplu. Platiti la zi si primiti adeverinta.
La noi toata lumea vrea adeverinte. Atata timp cat dvs. aveti un contract de inchiriere valabil, vizat de ANAF - deci angajatorul dvs. are toate informatiile legale, necesare compensarii cheltuielilor cu chiria (probabil ca sunteti senator sau deputat in parlament - ca acestora li se faca asemenea compensari - prin contract...), nu cred ca ar mai fi necesara o adeverinta de la asociaria de prop., insa cum am mai spus, toata lumea cere adeverinta de la asociatie. Ei, asa cum s-a spus mai sus si dvs. trebuie sa fiti la zi cu costurile intretinerii. In fond o chirie modica poate sa fie intre 100-150 euro (si aceasta compensata), iar costurile lunare ale intretinerii pot lua valori de 25-30 euro pe luna. Deci?
Am sa raspund de ce si cum cu aceste adeverinte,

Sunt angajatori, eu stiu despre cei din sistemul bugetar, nu numai parlamentari, care compenseaza o parte din chiria pe care angajatii lor o platesc proprietarilor care le-au inchiriat locuinta. Este o metoda de protectie sociala pentru proprii angajati care inlocuieste asigurarea unei locuinte de serviciu din surse proprii ale angajatorului.

De ce trebuie adeverinta si de la asociatie?
Angajatul cu pricina poate simula un contract de inchiriere cu o persoana cunoscuta caruia ii achita numai impozitul pe chiria scrisa in contract, dar el sa locuiasca de fapt pe gratis la rude sau chiar acasa si sa faca naveta. Obtine astfel de la angajator un venit necuvenit.
Astfel ca angajatorul mai trece aceasta subventie prin filtrul unei adeverinte de la asociatia de unde provine adresa contractului. Daca angajatul nu locuieste acolo, semnatarul adeverintei (presedinte sau administrator - aici nu sunt pretentii asupra semnaturii din partea angajatorului) ar face fals in acte publice si s-ar pune ca prostu' intr-o situatie penala.
Pe adeverinta este consemnata si informatia ca angajatul este trecut in cartea de imobil.
Deci, din start si fara mari eforturi de a controla pe teren fiecare asemenea cerere de subventionare, angajatorul descurajeaza frauda.
Aveti dreptate ca unii angajatori suporta total sau partial chiria si alte cheltuieli ale angajatilor si-am avut exemple de bugetari (militari, cadre didactice) sau nebugetari.
Iar mesajul de mai sus completeaza sustinerea ca atunci cand cineva solicita o adeverinta, un inscris, o hartie, o explicatie de la asociatie, sa-si achite datoriile la zi. Nu numai ca cei care fac acest serviciu unui locatar, muncesc dar iata, poate si mai relevant, poarta raspunderea pentru actul intocmit si eliberat.
Buna ziua! Am si eu aceeasi problema ca si doamna respectiva, doar ca in cazul meu nu este vorba de nici o restanta la intretinere sau orice altceva. Este normal sa astept de aproape doua luni pentru a-mi elibera adeverinta? Pierd banii de chirie din aceasta cauza..Administratorea imi baga mereu fel si fel de motive si nu imi elibereaza adeverinta..ce as putea face in acest caz?
Multumesc!!!

Adriantot a scris:

Pentru ca asociatia sa va elibereze adeverinta ar trebui sa aveti contractul de inchiriere declarat la finante, o copie depusa la asociatie, sa fiti inregistrat in cartea de imobil a asociatiei cu datele personale si... sa nu aveti restante la intretinere.
Daca indepliniti primele conditii, e in regula dar, din ceea ce spuneti nu indepliniti ultima conditie.
De ce ar trebui sa fiti la zi cu platile? Incerc sa explic.
Cereti presedintelui si administratorului sa faca ceva pentru dumneavoastra, sa gandeasca, sa consume, sa scrie o adeverinta, sa semneze... Ori daca dumneavoastra nu ati platit cateva luni la asociatie acesti oameni care muncesc in asociatie (presedinte, administrator, casier, cenzor...) nu au avut de unde sa-si ia salariul sau indemnizatiile. Dumneavoastra nu-i platiti iar ei nu sunt obligati sa munceasca gratuit, sa consume hartie, toner, energie, pix... pentru a va elibera adeverinta.
E simplu. Platiti la zi si primiti adeverinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garsoniera inchiriata - neplata chirie si cote intretinere, masuri oana_ioana oana_ioana Buna ziua! Garsoniera mea este inchiriata si am facut contract la finante. Chiriasul nu si-a mai platit chiria de 4 luni si intretinerea de foarte multi timp. ... (vezi toată discuția)
Chirias rau platnic cristina_apia cristina_apia Am o chiriasa cu care am contract de inchiriere dar care nu si-a platit intretinerea la bloc. Locuiesc in alta localitate, in Giurgiu, iar apartamentul este la ... (vezi toată discuția)
Presedinte de bloc sapphy21 sapphy21 buna ziua sunt chirias la stat , si din 5 in 5 ani se face prelungire de contract. Pentru a face aceasta prelungire am nevoie de niste acte printre care ... (vezi toată discuția)