avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Baiat firav batut (26 ani)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Baiat firav batut (26 ani)

Buna seara . fiul meu doreste sa faca o plangere la politie pentru ca a fost batut si insultat in timpul serviciului de catre un barbat in stare de ebrietate, la care el nu a ripostat, fiind mai firav . loviturile primite nu au fost periculoase dar spectacolul injositor pentru fiul meu in fata colegilor , amenintarile cu repetarea acestor batai il motiveaza sa faca aceasta reclamatie. Intrebarile mele sunt : 1- reclamatia poate fi depusa inainte sa ia certificat medico legal? 2- poate face reclamatia fara sa ceara certificat medical sau este obligatoriu ? 3-care este perioada in care poate face reclamatie la politie?
va multumesc anticipat pentru raspuns.


Da,poate depune plangerea,urmand ca ulterior sa anexeze ceruficatul medico legal
Este in avantajul sau sa probeze prin document medical eliberat in urma unei expertize medicale de specialitate consecintele comportamentul violent al faptuitorului
Doua luni de la data evenimentului
Conform noului cod de procedura penala termenul de depunere al plangerii prealabile este de 3 luni

Art. 295 - Plangerea prealabila
(1) Punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o astfel de plangere.
(2) Plangerea prealabila se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului, potrivit legii.
(3) Dispozitiile art. 289 alin. (1) - (6) si (8) se aplica in mod corespunzator.

Art. 296 - Termenul de introducere a plangerii prealabile
(1) Plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.
(2) Cand persoana vatamata este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data cand reprezentantul sau legal a aflat despre savarsirea faptei.
(3) In cazul in care faptuitorul este reprezentantul legal al persoanelor prevazute la alin. (2), termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant legal.
(4) Plangerea prealabila gresit indreptata se considera valabila, daca a fost introdusa in termen la organul judiciar necompetent.
(5) Plangerea prealabila gresit indreptata la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata se trimite, pe cale administrativa, organului judiciar competent.
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
Maxim Elena Camelia, Avocat
va multumesc pentru raspuns
cu placere
Din ce relatati, inteleg ca au fost martori la eveniment care sa confirme varianta dvs, este bine sa-i indicati in plangere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala leona777 leona777 Buna ziua, as vrea sa stiu daca mai pot formula o plangere penala dupa ce a trecut 1 an de la data savarsirii faptei ? sau este tarziu acum, desi am certificat ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie sanda2s sanda2s Buna ziua! In cazul plangerii penale pentru tulburare de posesie exista termen de formulare a plangerii? Multumesc! (vezi toată discuția)