avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Refuz primarie inregistrare contracte de arenda
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Refuz primarie inregistrare contracte de arenda

Buna ziua,
un primar refuza sa imi inregistreze contractele de arenda, motivand ca trebuie sa ma prezint cu toti arendatorii la primarie (e vorba deaproximativ 30 de persoane). Din cate stiu, in codul civil se spune doar ca arendasul are obligatia de a inregistra la primarie contractele de arenda. Exista vreun temei legal pentru care primarul sa refuze inregistrarea contractelor, sau un temei legal pe care sa il invoc ca sa il oblig sa le inregistreze? Nu am gasit nimic legal care sa ii confere aceasta putere. Primaria are obligatia sa le inregistreze, iar daca sunt probleme, acestea nu sunt in autoritatea primariei, ci strict de rezolvat intre arendator si arendasi.
Ma poate ajuta cineva cu vreun temei legal?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters318277 , utilizator 16:19, 30 Aprilie 2014
Si ce calitate aveți dumneavoastră?
Eu sunt arendasul. Am precizat ca primarul mi-a refuzat inscrierea contractelor, motivand ca trebuie sa ma prezint cu fiecare arendator, adica proprietarii terenuyrilor pe care le lucrez.
Conform art. 1.838 din Codul Civil, contractul de arendare trebuie incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute. Sub sanctiunea unei amenzi civile stabilite de instanta de judecata pentru fiecare zi de intarziere, arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special tinut de secretarul consiliului local.
Toate cheltuielile legate de incheierea, inregistrarea si publicitatea contractului de arendare revin arendasului.

In conformitate cu prevederile art. 81 alin. (2) din Codul fiscal , contribuabilii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.
Multumesc, dar problema este ca ceea ce imi cere primarul depaseste prevederile codului civil. Am incheiat contractele in forma scrisa cu proprietarii si m-am prezentat cu ele la primarie pentru inregistrare, ceea ce mi se refuza. Din acelasi motiv nu pot sa le inregistrez nici la finante. Am niste contracte de arenda, deja lucrez terenurile respective, dar nu priumesc inregistrarea de la primarie. Intrebarea este cum pot eu sa il oblig pe primar sa mi le inregistreze?
Cum altfel decât cu ajutorul instanțelor de judecată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract arenda rocs rocs as avea cateva intrebari: -un contract de arenda in care arendatorul este pj iar arendasul este pf , pretul arendei poate fi 0 lei? -actul aditional in care ... (vezi toată discuția)
Teren marietka marietka vreau sa stiu ce lege este pentru terenul agricol care se lucreaza comasat pe mica intelegere ,,eu lucrez terenul tau tu lucrezi terenul meu pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Cerere cãtre primãrie pentru a-mi comunica date despre o moºtenire anetaaneta anetaaneta Cum trebuie sa formulez o cerere la primarie?, cu privire la o mostenire a4 frati care au un loc si pe care au titlu de proprietate ,dar una dintre surori care ... (vezi toată discuția)