avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu accident de munca - cod pe certificatul ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu accident de munca - cod pe certificatul medical

Cum se transforma un concediu medical acordat pe cod 01 - boala obisnuita in cod 03 accident de munca? accidentul de munca exista, a fost declarat la itm.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 11:09, 3 Mai 2014
Trebuie sa se efectueze cercetarea evenimentului produs, ca accident de munca (AM).
In dosarul de cercetare trebuie sa se regaseasca documente medicale care sa ateste producerea evenimentului ca fiind accident de munca.
In baza procesului verbal de cercetare AM, angajatorul solicita spitalului/ medicului emitent, schimbarea codului, altfel angajatorul nu va putea completa FIAM pentru inregistrare AM.
Multumesc pentru raspuns. Imi puteti spune va rog ce lege si/sau ce norme de aplicare vin in sprijinul raspunsului dvs? Multumesc aniticipat.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare si Normele metodologice de aplica a legii, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Multumesc pt raspuns. Am citit documentatia mentionata de dvs si nu am gasit referiri precise la faptul ca angajatorul trebuie sa solicite institutiei medicale/medicului schimbarea codului din 01 in 03 in urma accidentului de munca. Medicul are un pacient pe care il trateaza si ii da un certificat medical cf afectiunilor avute, nu judeca daca a fost AM sau nu. Angajatorul trimite mai departe certificatele cu cod 01 primite de la angajat.
Nu conteaza codul de pe certificatul medical, nu medicul stabileste daca a fost sau nu accident de munca. Dupa finalaizarea cercetarii evenimentului, daca comisia de cercetare a stabilit ca a fost vorba de un accident de munca iar ITM-ul a avizat dosarul de cercetare, se transmite un exemplar din procesul verbal de cercetare (in baza caruia se face inregistrarea) si un FIAM la asigurator (Casa de Pensii) care are obligatia "decontarii" concediilor medicale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca sinteanoana sinteanoana Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior ... (vezi toată discuția)
Accident la locul de munca alinabaza alinabaza buna seara. va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema. o cunostinta de-a mea s-a accidentat destul de grav la locul de munca: a ramas fara ... (vezi toată discuția)