avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament ce provine din donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament ce provine din donatie

Buna seara,

Va rog, ajutati-ma cu un raspuns.
Vreau sa cumpar un apartament. Proprietarul l-a dobandit din donatie de la parinti, ei mai avand un copil (amandoi majori). In contractul de donatie scrie "donatia se face cu scutire de raport".

Intrebarea mea e: pot pune vreo clauza in contractul de vanzare-cumparare astfel incat sa nu revendice cineva dreptul la proprietate, adica sa stau linistita ca nu imi ia nimeni casa?

Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:09, 1 Mai 2014
Nu o sa va ia casa. Donatia este scutita de raport adica la decesul parintilor vanzatorului daca se constata ca celuilalt frate i s a incalcat cota de rezerva succesorala prin donatie, fratele vanzator nu va aduce la masa succesorala casa ci echivalentul ei, asta in cazul in care celalalt frate va cere reductiunea.
In plus dvs sunteti tert dobanditor de buna credinta iar vanzatorul va garanteaza contra evictiunii.
Si donatia este un mod de dobandire al dreptului de proprietate....
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Cu sau fără raport, nu are nicio importanţă, atîta vreme cît art.1097(3) spune foarte clar că

(3) Reducțiunea se realizează prin echivalent în cazul în care, înainte de deschiderea moștenirii, donatarul a înstrăinat bunul ori a constituit asupra lui drepturi reale, precum și atunci când bunul a pierit dintr-o cauză imputabilă donatarului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie ... Andreeaseceleanu06 Andreeaseceleanu06 Bună ziua, Strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie cu uzufruct viager lipsit de sarcini și obligații, aceasta are 3 copii ei pot ataca acest act? (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)