Va rog, ajutati-ma cu un raspuns.
Vreau sa cumpar un apartament. Proprietarul l-a dobandit din donatie de la parinti, ei mai avand un copil (amandoi majori). In contractul de donatie scrie "donatia se face cu scutire de raport".
Intrebarea mea e: pot pune vreo clauza in contractul de vanzare-cumparare astfel incat sa nu revendice cineva dreptul la proprietate, adica sa stau linistita ca nu imi ia nimeni casa?
Nu o sa va ia casa. Donatia este scutita de raport adica la decesul parintilor vanzatorului daca se constata ca celuilalt frate i s a incalcat cota de rezerva succesorala prin donatie, fratele vanzator nu va aduce la masa succesorala casa ci echivalentul ei, asta in cazul in care celalalt frate va cere reductiunea.
In plus dvs sunteti tert dobanditor de buna credinta iar vanzatorul va garanteaza contra evictiunii.
Si donatia este un mod de dobandire al dreptului de proprietate....
Cu sau fără raport, nu are nicio importanţă, atîta vreme cît art.1097(3) spune foarte clar că
(3) Reducțiunea se realizează prin echivalent în cazul în care, înainte de deschiderea moștenirii, donatarul a înstrăinat bunul ori a constituit asupra lui drepturi reale, precum și atunci când bunul a pierit dintr-o cauză imputabilă donatarului
Donatie
Mihai488
Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)