avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pierderea calitatii de parte vatamata in proces penal ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Pierderea calitatii de parte vatamata in proces penal si redobandirea acestei calitati in urma eliberarii unui nou certificat medical

buna ziua. o sa va explic succint o speta. in urma unui accident de circulatie soldat cu decesul unei persoane si vatamarea corporala, s-a intocmit dosar penal pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. certificatul medico-legal eliberat in urma accidentului, a dat 90 de zile de ingrijiri medicale. procesul s-a judecat pe fond si s-a facut apel. in urma schimbarii codului penal, cele 90 de zile de ingrijiri medicale nu mai erau suficiente pentru sustinerea incadrarii de vatamare corporala din culpa si am depus cerere pentru o noua expertiza in urma careia mi s-a eliberat un nou certificat medico-legal ce prevede 150 de zile de ingrijiri medicale, asta deoarece de la data producerii accidentului pana in prezent, am mai facut o operatie sii urmeaza sa mai fac inca una.
ma intereseaza ce trebuie sa fac in acesta situatie. precizez ca in acest moment sunt in faza de apel a procesului si peste cateva zile urmeaza sa prezint in scris concluziiile. noua expertiza a fost depusa la dosar, s-a discutat acest subiect in instanta, s-a acceptat noua proba, s-au judecat motivele apelului si s-a amanat hotararea in vederea depunerii de concluzii scrise.
TREBUIE SA DEPUN O NOUA PLANGERE PENALA IMPOTRIVA INCULPATULUI sau doar sa precizez ca in urma noului certificat medico-legal, ramane aceeasi incadrare si ma constitui in continuare parte vatamata si parte civila? va rog sa ma lamuriti in aceasta problema deoarece in urma schimbarii codului penal eu nu mai eram parte vatamata in procesul penal, iar dupa eliberarea noului certificat am redevenit parte vatamata. va multumesc
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
luciantec, utilizator
Cel mai recent răspuns: luciantec , utilizator 08:53, 6 Mai 2014
Ar trebui vazut exact dosarul pentru a putea sa va lamureasca cineva.

Daca persoana a fost achitata nu mai puteti depune o noua plangere penala.
Era bine sa aveti avocat care sa va indrume.

Nu inteleg cum de s-a intamplat ceea ce ziceti deoarece nu prea vad cum s-ar putea intampla.
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
vad ca nu m-am facut bine inteles. eu am fost parte vatamata constituita parte civila in procesul penal si instanta de fond a condamnat inculpatul la 1 an si 6 luni cu suspendare pentru vatamare corporala si ucidere din culpa. am depus cerere de apel si in perioada scursa intre fond si apel, s-a schimbat codul penal, eu avand doar 90 de zile de ingrijiri medicale nu ma mai incadram in penal si trebuia sa merg mai departe doar pe civil pentru recuperarea daunelor. am depus la curtea de apel cerere pentru o noua expertiza, mi-a fost acceptata si in urma modificarii zilellor de ingrijiri medicale, respectiv 150 zile, eu am redevenit parte in procesul penal. s-a judecat apelul, s-a luat in consideratie noua expertiza si s-a amanat pronuntarea in vederea depunerii de concluzii scrise. pe mine ma intereseaza daca in concluziile scrise trebuie sa cer sa ma reintroduca in proces ca parte vatamata sau daca in urma noii expertize acest lucru se face din oficiu. mai exact eu vreau sa stiu daca trebuie sa cer expres retinerea faptei de vatamare corporala din culpa sau acest fapt ramane ca si stabilit de instanta. eu vreau sa stiu daca mi-am pierdut calitatea de parte vatamata in procesul penal odata cu schimbarea codului penal si in aceste concluzii scrise, trebuie sa reiterez cerea de constituire parte vatamata si parte civila. va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apel - administrarea de noi dovezi scrise si audiere martori luciantec luciantec voi incerca sa va expun succint urmatoarea speta: in urma unui accident rutier soldat cu vatamarea corporala a unei persoane si decesul celei de a ... (vezi toată discuția)
Se poate cere o noua expertiza medico-legala in apel in proces penal? luciantec luciantec buna ziua. voi exemplifica succint urmatoarea speta: in urma unui accident rutier am fost vatamat (femur rupt cu deplasare osoasa) si am primit ... (vezi toată discuția)
Accident vatamare din culpa Andrei29292 Andrei29292 Buna seara ! Acum cateva seri am avut si eu un incident. Ma intorceam spre casa si intr-o curba am pierdut controlul masinii, am intrat pe contrasens si am ... (vezi toată discuția)