avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vaduva pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vaduva pensie de urmas

buna ziua am si io o intrebare referitor la pensionare , Sotul meu alucrat in administratia nationala a penitenciarelor,(ANMP)adica ma bine zis a fost gardean la penitenciar . a fost pensionar si a decedat eu sunt nascuta in data de 13 august 1962 cand as putea beneficia de pensia de urmas a sotului meu decedat ,este ceva lege speciala pt ca a lucrat la ANMP si pot benifecia de pensie de urmas la vrasta de 55 de ani va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:09, 1 Mai 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

2. - Pentru dvs. varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 3 luni.
- Cand impliniti aceasta varsta, in noiembrie 2024, puteti solicita pensie de urmas care este de 50% din pensia sotului decedat.
- Tot atunci puteti opta pentru pensia proprie (daca aveti dreptul) sau pentru pensia de urmas (care este ce mai avantajoasa).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas mary_inger2007 mary_inger2007 Am 50 de ani si nu am lucrat niciodata .Sotul meu a decedat acum , el fiind pensionar ,Am fost casatoriti timp de 30 de ani .Am dreptul la pensie de urmas ? ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas militara mihaela2102 mihaela2102 Buna ziua, Aş dori să ştiu şi eu în condiţii poate să iasă mama mea la pensie după cea a tatălui? Tatăl meu a fost cadru militar, decedând în ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sotie supravietuitoare iosifk iosifk Buna ziua, Tatal meu a murit anul trecut in noiembrie, era pensionar (58 ani) de circa 7 ani, mama mea nu a mai lucrat din anul 1992, au fost casatoriti de ... (vezi toată discuția)