Am 50 de ani si nu am lucrat niciodata .Sotul meu a decedat acum , el fiind pensionar ,Am fost casatoriti timp de 30 de ani .Am dreptul la pensie de urmas ? Multumesc anticipat.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...
2. Daca spuneti luna si anul nasterii va spun sigur cand veti indeplini varsta standard de pensionare.
1. Pentru o femeie nascuta in iulie 1962 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 3 luni.
2. Asadar cand veti implini varsta de 62 de ani si 3 luni, in octombrie 2024, veti putea solicita pensie de urmas.
3. Puteti beneficia de pensie de urmas indiferent de varsta daca:
- decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale;
- Pe perioada in care dvs. sunteti invalid de gradul I sau II.
Pensie de urmas
bordeus
Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti daca as putea sa fac cerere pentru a incasa eu pensia de urmas pe care fiul meu nu mai are dreptul s-o mai primeasca din ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas
liliigretz
M-am casatorit cu sotul meu in 1962. In anul 1995 am divortat apoi m-am recasatorit cu el anul acesta in ianuarie, dar luna trecuta a decedat.Pot beneficia de ... (vezi toată discuția)