avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

M-am casatorit cu sotul meu in 1962. In anul 1995 am divortat apoi m-am recasatorit cu el anul acesta in ianuarie, dar luna trecuta a decedat.Pot beneficia de pensie de urmas? toata viata am fost casnica,deci nu am cotizat la fondul de pensii. Am citit despre cine are dreptul la pensia de urmas si nu scrie niciunde nimic despre continuitatea unei casatorii.In perioada in care am fost despartiti nici unul dintre noi nu a mai fost casatorit.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:54, 13 Martie 2014
Faceti o cerere catre casa de pensiii in acest sens si va vor aspnunde daca va incadrati sau nu ....
1. In lege nu scrie nicaieri ca trebuie continuitate in anii casnicie, mai ales ca la data decesului sotului erati casatoriti.

2. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

3. - Nici in lege nici in Normele de aplicare nu se spune ca acesti 15 ani trebuie sa fie consecutivi, de la data decesului inapoi.
- Asadar, dupa parerea mea, puteti beneficia de pensie de urmas la data cand veti implini varsta standard de pensionare.
- Dar trebuie sa demonstrati la Casa de Pensii ca ati fost casatoriti in perioada 1962 - 1995 (varsta standard de pensionare pentru dvs. este in functie de data nasterii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas mary_inger2007 mary_inger2007 Am 50 de ani si nu am lucrat niciodata .Sotul meu a decedat acum , el fiind pensionar ,Am fost casatoriti timp de 30 de ani .Am dreptul la pensie de urmas ? ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas dupa divort Muresan Felicia Muresan Felicia Problema pentru care as avea nevoie de un sfat, ar fi urmatoarea: D.na X a fost casatorita cu d.nul X,care a decedat la varsta de 48 de ani.D.na X a fost si ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor mlm76 mlm76 tatal meu a decedat in 2000. acum ar fi implinit pe 31.07 65 de ani mama mea a implinit virsta de 57 ani poate beneficia de pensia de urmas? ce documente ... (vezi toată discuția)