avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor

tatal meu a decedat in 2000. acum ar fi implinit pe 31.07 65 de ani
mama mea a implinit virsta de 57 ani poate beneficia de pensia de urmas?
ce documente sunt necesare?
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:37, 19 August 2011
Imi pare rau, dar datele prezentate sunt insuficiente pentru a primi un raspuns.

Conditii generale: Pentru a beneficia de pensie de urmas, tatal dvs. trebuia, la data decesului, sa fie pensionar sau sa indeplineasca conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Conditii specifice: Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas:
1. la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de minim 10 ani. Mama dvs. nu a implinit varsta standard de pensionare.
2. indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an;
3. indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului supravietuitor s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut.

Sotul supravietuitor care nu indeplineste niciuna din conditiile de mai sus beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 August 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
i-mi cer scuze pt ca nu am adaugat toate datele
la data decesului tatal beneficia de somaj pentru ca era dat in conditiile ordonantei de la acea vreme
acum el ar fi implinit virsta standard de pensionare perioada cit au fost casatoriti 25 ani, iar mama a crescut 3 copii pina dupa virsta de 18 ani
Nu m-ati inteles. Potrivit actualelor prevederi legale, mama dvs. ar putea beneficia de pensie de urmas numai daca, la data decesului, tatal dvs. era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Nu conteaza ce varsta ar fi implinit tatal dvs. daca ar mai fi trait, acesta nu este un criteriu.

Daca, la data decesului, tatal dvs. nu era pensionar sau nu indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii, mama dvs. nu poate beneficia de pensie de urmas. Acest aspect este esential si va rog sa-l retineti.

Parerea mea este ca, daca tatal dvs. ar fi implinit acum varsta standard de pensionare, inseamna ca acum 11 ani nu indeplinea conditiile pentru a beneficia de pensie conform Legii nr. 3/1977, ceea ce exclude din start indeplinirea conditiei generale obligatorii mentionata in mesajul precedent.

Doar daca decesul tatalui dvs. s-a produs ca urmare a unei boli profesionale putem discuta despre posibilitatea indeplinirii conditilor pentru a beneficia de pensie de invaliditate (despre accident de munca nu poate fi vorba, intrucat ati precizat ca era in somaj la data decesului).

Daca decesul s-a produs din cauze naturale, inseamna ca mama dvs. nu poate beneficia de pensie de urmas acum. Va beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare, daca la data decesului tatal dvs. indeplinea conditiile pentru a beneficia de pensie de invaliditate. Aici totul depinde de cauza decesului, de varsta tatalui dvs. la data decesului si de stagiul realizat de tatal dvs. pana la data decesului (cu actele din care rezulta toate aceste trei date lamuriti problema la casa de pensii).
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas milan12 milan12 Tatal meu a decedat in 2011 din cauza tuberculozei,era pensionat pe caz de boala din anul 2008,mama are 53 de ani, au fost casatoriti 32 de ani.intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor r3lutzu r3lutzu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Vreau sa stiu daca mama mea poate sa ia pensie de urmas,ea are varsta de 55 ani si sufera de o ... (vezi toată discuția)