avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas dupa divort
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas dupa divort

Problema pentru care as avea nevoie de un sfat, ar fi urmatoarea:

D.na X a fost casatorita cu d.nul X,care a decedat la varsta de 48 de ani.D.na X a fost si este casnica , nevoita sa creasca singura 3 baieti.Apasata de greutati,a decis dupa 6 ani sa se recasatoreasca cu d.nul Y,casatorie care tine de 20 de ani,dar care nu merge deloc bine.D.na in cauza ar dori sa divorteze de d.nul Y,dar in urmatoarele conditii:
-sa reia numele primului sot.
-sa beneficieze de pensie de urmas ,tot dupa primul sot

Sunt posibile cele doua conditii ale d.nei?
Va multumesc anticipat pentru sfaturi.


Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:58, 28 Septembrie 2012
Cred ca nu este posibil.
Răspunsul, din câte îmi dau eu seama din puţinele date pe care le-aţi dat, este “da, doamna va beneficia de pensie de urmaş”.

Legea nr. 263/2010 nu condiţionează acordarea pensie de urmaş de numele pe care îl poartă soţul supravieţuitor. Condiţiile de acordare a acestei categorii de pensie sunt altele. Ar fi fost foarte bine dacă ne-aţi fi spus care este data naşterii doamnei pentru care întrebaţi, care a fost durata primei căsnicii şi care este cauza decesului primului soţ.

Oricum, dacă doamna a împlinit vârsta standard de pensionare (şi, din ceea ce scrieţi, rezultă că a împlinit-o) şi dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani, atunci doamna va beneficia de pensie de urmaş. Dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, doamna are dreptul la pensie de urmaş indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei. Bineînţeles, doamna trebuie să fie divorţată atunci când solicită casei de pensii acordarea pensie de urmaş şi nu trebuie să realizeze venituri brute lunare mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut.

Data de nastere a doamnei este 01.04.1939 , avand 15 ani de casnicie cu sotul decedat in 1980 ( cancer la stomac).Este casnica si nu realizeaza nici un venit.
Deci se incadreaza pentru pensie de urmas.
Va multumesc pentru raspunsul profesionist si de mare ajutor.

Da, doamna va putea beneficia fără probleme de pensie de invaliditate după ce va divorța. Am bănuit, văzând perioadele scrise în primul mesaj, că doamna a depășit vârsta de 65 de ani iar acum, după ce aţi scris cel de al doilea mesaj, rezultă că am bănuit bine. Vârsta standard de pensionare a doamnei pentru care ați întrebat este de 57 de ani.

Cu multă plăcere! :)
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas liliigretz liliigretz M-am casatorit cu sotul meu in 1962. In anul 1995 am divortat apoi m-am recasatorit cu el anul acesta in ianuarie, dar luna trecuta a decedat.Pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie de la sot sau de boala? alexandru andra alexandru andra Am o verisoara care este bolanava. I s-a depistat anul trecut tumoare maligna la san. Este pensionara cu o pensie pentru limita de varsta, in cuantum de 505 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor mlm76 mlm76 tatal meu a decedat in 2000. acum ar fi implinit pe 31.07 65 de ani mama mea a implinit virsta de 57 ani poate beneficia de pensia de urmas? ce documente ... (vezi toată discuția)