Am fost acceptata pentru a fi angajata de catre o companie foarte mare, cu prestigiu in RO. Cand am primit confirmarea de la ei, am considerat de bun simt sa I anunt printr un email ca sunt insarcinata, deoarece aflasem despre aceasta in aceeasi zi. Au avut o atitudine foarte eleganta si in regula si mi-au spus ca au apreciat onestitatea mea si ca pot sa ma angajeze si asa.
Specific ca voi incheia cu ei contract de munca pe perioada nedeterminata, cu o perioada de proba de 90 de zile.
Va rog sa-mi transmiteti cum sa procedez mai departe pentru a ma asigura ca totul va fi in regula. Multe persoane ma avertizeaza sa am grija, pentru ar putea sa ma dea afara pe motive de incompetenta in perioada de proba, etc. Cum trebuie sa ii anunt official despre sarcina sau ce proceduri trebuie sa urmez pentru a fi in siguranta si pt a primi indemnizatia de crestere a copilului?
Art.31
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
...
2. Asadar nu este obligatoriu sa fie vorba de necorespundere profesionala ci poate fi un motiv oarecare pe care angajatorul nu este obligat sa-l motiveze.
3. Pe de alta parte Codul muncii mai spune:
Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
...
4. - Pentru aceasta trebuie sa faceti o scrisoare catre angajator prin care il anuntati ca sunteti gravida si anexati si o adeverinta de la medicul de familie (sau medicul curant ginecolog) care sa ateste starea de graviditate.
- Aveti grija ca scrisoarea sa fie in dublu exemplar, sa fie inregistrata la angajator si sa primiti si dvs. numarul de inregistrare pe exemplarul dvs.
5. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.)