avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contestarea deciziei de incetare a contractului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contestarea deciziei de incetare a contractului de munca

Buna seara! As dori sa fiu ajutata cu un sfat in ce priveste urmatoarea situatie....in urma cu 2 sapt am fost data afara de la munca impreuna cu colegul meu pe motiv ca am furat ! Am fost acuzata doar din presupuneri si fara sa aibe o dovada concreta! Am facut greseala sa mi acopar colegul ca i a dat o limonada iubitei lui fara sa o marce si din acest motiv am fost acuzata si eu. Mai grav este ca ne a santajat zicandu ne ca ne va inchide contractul indiciplinar daca dorim sa ne plateasca " garantia" oprita la angajare care insemna jum de salariu ! Intre timp am aflat ca sunt insarcinata...fix la o zi dupa ce m a gonit din local. ( lucram ca ospatar ) . Cand m am dus sa inchei socotelile i am spus acest lucru si ca eu imi doresc banii opriti pt ca e vb de munca mea si l am amenintat ca ma voi duce la ITM ca nu este ok ce face el. Mi a raspuns ca ma va suna sa vin sa mi iau decizia si atunci il pot da in judecata ca el imi inchide contractul indiciplinar. Au trecut 2 sapt timp in care n a dat nici un semn. Azi am luat legatura cu contabila care m a asigurat ca a inchis contractul "normal " ( sa nu mi fac griji ) si ca decizia era gata de atunci. Eu am pierdut si posibilitatea sa l anunt printr o scrisoare deschisa ca sunt gravida si nici nu ma pot angaja cu starile pe care le am (greturi etc) si nici de indemnizatia pt copil nu mai pot beneficia pt ca imi mai trebuia 4 luni lucrate! Seful meu cred ca a cantarit situatia mai bine si s a gandit ca pot castiga un viitor proces si mi a inchis contractul amiabil! Precizez ca am inregistrata convorbirea din ziua in care mi a dat banii... in care se aude cum il instiintez ca sunt gravida si chiar el recunoaste ca nu procedeaza ok. Eu am pierdut foarte mult...iar stresul si nervii... ma doboara. Nu vreau sa ramana asa! Cum pot cobtesta decizia si ce pasi am de urmat ?? As ruga un raspuns cat mai pe intelesul meu ! Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 24 Octombrie 2014
In primul rand trebuie sa obtineti un exemplar al deciziei de concediere. Exista o serie de motive / situatii / temeiuri legale in baza carora se poate inceta contractul, cum ar fi: disciplinar, pentru restructurare de post, cu acordul partilor, prin demisie etc.
In functie de motivul / pretextul sub care vi s-a incheiat contractul se poate decide strategia / motivele de contestat.
Fara a sti motivul formal pentru care a fost incetat contractul, nu va putem ajuta foarte mult.
Cand veti primi exemplarul din decizie, sa aveti grija sa treceti exact data cand ati primit acel exemplar, este important.
Sa aveti grija sa nu semnati vreo cerere de incetare a contractului cu acordul partilor sau vreo demisie. Nu semnati ce nu intelegeti.

Despre starea de graviditate si indeminzatia: vedeti ca pentru a beneficia de indemnizatie va trebuie sa aveti toate 12 luni dinainte de nastere. adica toata perioada sarcinii (pana la medicalele prenatale) si vreo cateva luni (2-3) inainte.

Tot pentru indemnizatie poate fi deja o problema ca in ultimele doua saptamani nu ati lucrat si nu ati fost in medical / somaj etc.

Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
smeagull, utilizator
Decizia o voi obtine abia marti cand am convenit cu contabila sa ma duc la firma si sa o semnez! Eu ce trebuie sa fac daca imi cere sa semnez exact ce ati spus...incetarea cu acordul partilor ? Eu ma simt nedreptatita si nu vreau sa ramana asa ! Cat despre indemnizatie stiam ca trebuie un an muncit in ultimii 2. Eu pe anul acesta am doar 7 luni legale la acest patron.
andreeacosat a scris:

Eu ce trebuie sa fac daca imi cere sa semnez exact ce ati spus...incetarea cu acordul partilor

Sa nu semnati daca nu sunteti de acord. Nimeni nu va poate forta sa semnati sau sa fiti de acord cu ceva cu care nu doriti.
Din cate imi dau seama, singurele alternative (cat de cat) favorabile dvs. in cazul asta ar fi (1) incetarea contractului cu un articol de lege care sa va dea dreptul la soaj, respectiv concedierea pentru motive economice sau (2) sa nu fiti concediata, sa ramaneti in continuare la acest loc de munca.

andreeacosat a scris:

Cat despre indemnizatie stiam ca trebuie un an muncit in ultimii 2. Eu pe anul acesta am doar 7 luni legale la acest patron.

Stiati gresit. Trebuie 12 luni in ultimul an.
Daca aveti 7 luni, e bine, dar aveti nevoie sa lucrati in continuare, ca sa aveti 12 luni lucrate continuu calculat in urma in functie de care este data presupusa a nasterii.
Cele 12 luni pot fi constituite si din anumite perioade asimilate, cum ar fi concediu medical, somaj.
OUG 111/2010:
Art. 2.
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) 1 concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) 1 concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
smeagull, utilizator
In acest caz, eu va sfatuiesc sa nu semnati decizia si mai mult sa solicitati angajatorului articolul in baza caruia a dispus incetarea contractului dvs. Mare atentie, nu semnati nici un act prin care sa va dati demisia. Cred ca cel mai bine ar fi sa depuneti-sa inregistrati la societate- un certificat medical care sa ateste faptul ca sunteti insarcinata. Trebuie sa aveti stagiul de 12 luni lucrate anterior momentului nasterii copilului.
In cazul in care " ati fost suspecta de furt" - considerata abatere de la RI, trebuia sa vi se faca o cercetare prealabila conform legii, unde aveati posibilitatea sa va expuneti punctul de vedere referitor la situatia prezentata de dvs.
Exact ce spuneam in principiu. Daca "furtul" ar fi fost adevarat trebuia facuta o cercetare disciplinara. Acest lucru nu s a intamplat! Eu nu am semnat nici o cerere de demisie cum de altfel nici preaviz nu mi s a dat ! Pur si simplu m a gonit din local si asta a fost totul ! Chipurile contabila ma linisteste te ca a fost inchis contractul ok....nu stiu cu ce articol pana marti !! O sa incerc maine sa trimit acea scrisoare prin care anunt ca sunt gravida ! Dar nu stiu ce ar trebui sa scrie in acea decizie ca eu sa o semnez? !

Alte discuții în legătură

Am fost concediată după ce am anunțat că sunt gravidă. am contract pe durată nedeterminată dar eram în perioada de probă, este legal ce a făcut? Nicolao Nicolao Bună ziua Azi am fost concediata după ce acum 3 zile i-am înmânat șefului scrisoarea medicala în care se specifica ca sunt gravidă. Menționez ca aveam ... (vezi toată discuția)
Angajare femeie insarcinata Andreea122 Andreea122 Buna ziua, Am fost acceptata pentru a fi angajata de catre o companie foarte mare, cu prestigiu in RO. Cand am primit confirmarea de la ei, am considerat de ... (vezi toată discuția)
Dosar indemnizatie lilu2014 lilu2014 Am urmatoarea problema. Am lucrat la un magazin si la un salon de infrumusetare (acelasi angajator) pana in dec 2013, cand am fost data afara verbal. La salon ... (vezi toată discuția)