avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Probleme acord de mediu, Abuz?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Probleme acord de mediu, Abuz?

Buna ziua, sper ca am incadrat bine in forum problema mea.
Incerc sa deschid o afacere (service auto) pe terenul proprietate personala si am inceput prin construirea cladirii, a iestit certificatul de urbanism i care mi se cere doar D.T.A.C si semnaturile propietarilor de apartamente din blocul de locuinte din apropiere.
Am fost la mediu si am depus notificarea dupa care a urmat etapa a dou-a : studiu de evaluare a impactului aspupra mediului (destul de discutabil deoarece serviceul nu o sa aiba statie de vopsire sau spalatorie) dar l-am facut si l-am depus, a urmat publicarea int-un ziar local a anuntului dat de ei.

Am avut ceva sicane cu ei din cauza ca au cerut acordul notarial al proprietarilor din blocul apropiat (distanta dintre bloc si gardul meu este de 7-8m si ne desparte un drum si un spatiu verde), nu au vrut sa ia in considerare semnaturile pe care le-am strans pentru CU pe motiv ca au suspiciuni ca nu sunt autentice... am dat o declaratie cum ca semnaturile sunt autentice in care am specificat ca stiu sanctiunile art 292 din codul penal. Dupa care s-au legat de cum am compus tabelul nominal cu semnaturile celor din bloc... In cele din urma le-am argumentat ca nu au dece sa ceara aceste semnaturi din cauza ca nu pot dovedi ca eu sunt vecin cu blocul (in nici un act nu apare blocul de peste drum) si daca le vor sa se multumesca cu cele depuse.

In tot acest timp mi s-a sugerat de mai multe ori sa vb cu conducrerea de la mediu ca sa "stabilim" lucrurile... am refuzat politicos iar ultima oara cand mi-au sugerat le-am spus sa-si faca meseria si o discuram doar pe cale legala prin hartii.

Acum in loc sa iasa acordul de mediu au trimis pe mail un document intitulat "Completari" [ link extern ]
si au cerut "Punctul de vedere/actul de reglementare emis" de Directia Sanatate Publica si de ISU ... cu mentiunea ca isi rezerva dreptul de a mai cere si "alte avize si precizari".Fiind in faza certificatului de urbanism eu consider ca este inutil sa imi ceara ceva de la la ISU sau Sanatate Pulbica deoarece inca nu s-a stabilit unde va fi amplasata cladirea sau forma ei din cauza ca proiectul nu este gata.

Ce fac cei de la mediu mi se pare un abuz iar eu acum in loc sa incep constructia stau sa umblu dupa tot felul de avize si acorduri.
Specific faptul ca in CU nu se cere nimic de la ISU sau sanatatea populatiei .

Intrebarea mea ar fi daca este normal ca cei de la mediu sa ceara tot ce le trece prin cap? sau trebuie sa argumeteze cu conform carei legi cer.

Pot sa depun o cerere la dosar prin care sa ii oblig sa specifice legea sau procedura conform careia au cerut punctele de vedere celor la ISU si Sanatate Publica? Am vre-un instrument impotiva lor? sau ma pot astepta sa imi ceara si semnatura medicului de familie?
Dupa vacanta de 1 mai o sa ma duc si dupa aceste avize dar cred ca nu se vor opri doar la ele.

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
icxu, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:14, 6 Mai 2014
Cred ca scrie prin lege ca au dreptul sa ceara si alte avize si care sunt acestea. Nu cred ca emiteau vreo adresa fara acoperire juridica. Doar ca va cer TOATE avizele acum.
Aveti dreptul sa le cereti cadrul legal. Vor inregistra cererea si vor da un raspuns in 30 de zile, dar nu cred ca veti rezolva ceva, doar ii veti enerva.
Multumesc pentru raspuns!

Dupa lungi cautari pe net am gasit cadrul legal pentru acordul de mediu:
[ link extern ]

PROCEDURA
Procedura de emitere a acordului de mediu se desfasoara in conformitate cu prevederile Ordinului M.M.P. nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluării impactului asupra mediului pentru proiecte publice şi private
LEGISLATIE CURENTA

- OUG 195/2005 privind Protecţia Mediului, cu modificările şi completările ulterioare.
- HG nr. 445 / 2009 privind evaluare a impactului impactul anumitor proiecte publice si private asupra mediului.
- Ordinului M.M.P nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluării impactului asupra mediului pentru proiecte publice şi private
- Ordinul M.A.P.M. nr. 863/2002 privind aprobarea ghidurilor metodologice aplicabile etapelor procedurii cadru de evaluare a impactului asupra mediului.

In niciuna din legile de mai sus nu am gasit trimitere la IGSU sau sanatate publica, ce-i drept am dat cautare dupa cuvinte cheie in aceste legi, dar maine o sa le citesc cap-coada.

In mod normal trebuia cerut in CU ca proiectul in vederea autorizarii sa aiba avize de la Mediu, ISU, sanatate publica, utilitati si altii. Vedeti ca sunt restrictii cu privire la vecinatati pentru anumite tipuri de activitati (uneori chiar pana la 50 de m de locuinte). Daca cei de la primarie au cerut doar de la mediu, s-or fi bazat c-o sa va ceara aia de acolo, desi nu e chiar ok. Vorbiti cu proiectantul constructiei, el ar trebui sa stie cum este cu avizarile, chiar daca nu se ocupa el personal va poate indruma...
Exista restrictii de construire doar in anumite cazuri mai speciale: rezervatii naturale,siteuri arhiologice, animale pe caz de disparitie, etc; iar la activitati sunt restictii doar la cele care polueaza mult (chimice,zootehnice,gestionare deseuri,etc).

Conform "Procedurii din 20/12/2004 de autorizare a activităţilor cu impact semnificativ asupra mediului" - Anexa 1 - LISTA activităţilor cu impact semnificativ asupra mediului, unităţile cu staţii de vopsire sau spălare/epurare ape uzate au impact semnificativ asupra mediului şi este necesară obţinerea Autorizaţiei de mediu.
Un service care nu are spalatorie sau vopsitorie NU se incadreaza in lista activităţilor cu impact semnificativ asupra mediulu.

Am acodrul notarial al vecinilor si un tabel nominal cu acordul celor din blocul invecinat.

Caldirea o sa fie pe cadre cu mansarda locuibila desupra; avizele de la sanatate si ISU cred ca se iau inainte de punerea in functiune a obictivului (ce plan de evcuare sa duc la isu cand cladirea nu a fost proiectata) la fel cum o sa mai trebuiasca luata si inca o autorizatie de mediu:
Se va solicita şi obţine autorizaţia de mediu înainte de punerea în funcţiune a obiectivului, conform prevederilor Ordinului 1798/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu.
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
icxu, utilizator
Eu stiu o firmulita de confectii care a avut probleme la extinderea fabricutei pentru ca era intr-o zona de case si au dus o gramada de documente si la mediu, si la ISU, si la sanatate publica. O sa ziceti ca aia nu polueaza deloc, si asa este, totusi...
Este normal sa ai avizele inainte, altfel dupa cupa ce ai construit ce vrei sa faci? Sa-i obligi sa-ti dea avizele ca tu deja ai construit sau sa darami ca n-ai primit avizele? Eu nu cred ca va freaca degeaba, aveti o problema sau macar o neclaritate in documentatie. Dati-le tot ce va cer, numai asa o sa scapati.
Planul de evacuare trebuie gandit din faza de proiect, orice lucru facut cu cap se gandeste de la inceput asa, altfel e greu de modificat.
Veti mai avea nevoie de unele avize la punerea in functiune a obiectivului, dar va trebuie avize si pentru autorizarea constructiei. Orice activitate poate fi deranjanta (poluanta) pentru mediu, vecini, trecatori s.a.m.d., chiar daca nu are impact semnificativ asupra mediului (acum cateva zile se plangea cineva pe-aici ca nu poate dormi din cauza activitatii sexuale a vecinilor). V-am mai zis, luati legatura cu proiectantul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infintarea uni spalatorii auto cosmina22 cosmina22 Sunt o tanara de 18 si vreau sa imi deschid o spalatorie auto.Cu ce ma ajuta statul? A m inteles ca se dau fonduri la tineri care isi fac o afacere.Asa e? (vezi toată discuția)
Spalatorie auto issa issa Aveti idee ce autorizatii sunt necesare pentru a deschide o spalatorie auto? Am intrebat pe majoritatea colegilor, nimeni nu s-a ocupat si as dori ceva ... (vezi toată discuția)
Spalatorie auto nicoletavlaicu nicoletavlaicu ce conditii trebuiesc indepliite pt.spalatorie auto si ce acte sunt necesare 'eu sunt i.i.trebuie sa ma fac srl? (vezi toată discuția)