Buna ziua! Va rog sa ma asistati si pe mine in urmatoarea situatie:
Am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu regim de chirie in primii 10 ani cu o persoana. La data cand s-a incheiat contractul, suma chiriei era de 100 de euro pe luna. Dupa o jumatate de an am facut un act aditional la contract in care am modificat suma chiriei lunare care a devenit 800 de lei pe luna. Persoana respectiva nu a fost de acord cu modificarea respectiva si in consecinta nu a semnat acel act aditional, insa a continuat sa locuiasca in acel imobil pana in ziua de azi. Trebuie specificat ca acea persoana nu a platit nici o suma reprezentand chiria lunara de cand a locuit in imobil. Acum eu vreau sa-l dau afara din imobil insa as dori sa stiu urmatoarele:
1) la calculul sumei reprezentand chiria pe care nu a platit-o, as dori sa stiu daca, in conditia in care el nu a semnat acel act aditional cu privire la marirea chiriei, el imi plateste mie 100 de euro pe luna sau 800 de lei asa cum era prevazut in acel act aditional. Cu alte cuvinte, daca nu a semnat acel act aditional pot sa ii cer suma de 800 de lei pe luna sau nu? Amintesc ca el a continuat sa locuiasca in acel imobil 9 luni de cand am modificat contractul initial.
Va multumesc!
Nu puteti sa ii cereti suma de 800 de euro, deoarece chiriasul nu a semnat, deci nu sa fost de acord cu noua suma. Nu stiu ce clauze ati stipulat in contractul initial, insa acest contract este unul bilateral, deci ambele parti contractante trebuie sa isi manifeste acordul de vointa pentru eventualele modificari. Faptul ca acestra a continuat sa locuiasca in imobil , poate fi interpretat ca si o acceptare tacita a reannoirii contractului, in ipoteza in care termenul stipulat initial in contract ar fi expirat. Insa, acesta a acceptat in baza contractului initial, unde amble parti au semnat.
In legatura cu aditia la contractul initial va pot spune ca actul aditional nu poate fi invocat intrucat nu a fost semnat de ambele parti contractante.
Cu alte cuvinte, daca contractul va permite, dati in judecata chiriasul, pentru anularea clauzelor care prevad inchirierea, pentru recuperarea sumei datorate cu titlu de chirie(luati in calcul suma de 100EURO/luna+penalitatile) si pentru evacuarea acestuia pentru neplata chiriei.
Oricum apelati la un jurist care sa vada contractul si sa va indrume in ceea ce doriti sa faceti.
Succes!
Despre chirii
ramolex
Buna ziua!
Luna aceasta firma noastra a semnat cu un client un contract de inchiriere a unui spatiu comercial, pe un an de zile, cu posibilitate de ... (vezi toată discuția)