avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Circulatia minorilor cu cetatenie straina cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Circulatia minorilor cu cetatenie straina cu domiciliul in strainatate

mama cu cetatenie dubla (romana /engleza)
tatal cetatean englez
domiciliul stabil in Anglia
copii nascuti in Anglia cu certificat englez, cetatenie engleza ,pasaport englez
Conform legilor britanice copiii pot calatorii in strainatate cu ori care dintre parinti fara nici un act de la celalalt parinte.
As vrea sa stiu daca mama vine in Romania in vizita cu minorii daca are nevoie de vreun act de la tatal conform legilor din romania ,repet copii sunt cetateni britanici.
Va multumesc.
Probabil am omis sa spun ca si fiica mea are pasaport britanic.Si atunci cand i s a cerut acordul tatalui toti (mama si cei doi minori) aveau pasapoarte britanice.Probabil au observat la iesire ca mama vorbeste romaneste (copii nu stiu).Nu mi explicde ce au intrebat o de cetatenie ca doar ea nu a declarat nimic .A raspuns la intrebarea lor ca are cetatenie dubla
si de aici incolo au inceput problemele.
Au spus la fiica mea ca daca vrea sa calatoreasca fara acordul tatalui sa renunte la cetatenia romana si atunci nu va avea probleme.Cum se simte o persoana care este departe de tara si i se mai spune ca singura solutie la problema ei este sa renunti si la cetatenie,ca sa ti vizitezi parintii si rudele din tara.Pentru cei cu domiciliul in strainatate ar trebui introdus un alt pct.O sa ma adresez peste tot pana cand se va rezolva aceasta situatie nu numai pentru noi ci pentru ff.multi cetateni romani sau cu cetatenie dubla care au domiciliul in strainatate.Politia de frontiera a spus ca si au tot facut demersuri dar inca nu s a rezolvat nimic.Tot cei care vin acasa in vizita sufera.Aceasta lege 248 este din 2005 ori nepotii mei sunt nascuti in 2009 si 2012 si au fost acasa fara probleme pana anul trecut .
Va multumesc pentru raspuns.
Aceasta lege 248 este din 2005 ori nepotii mei sunt nascuti in 2009 si 2012 si au fost acasa fara probleme pana anul trecut .

Desi i s-au mai adus modfificari de-a lungul anilor si avem si in 2013 una, nimic nu s-a schimbat in lege cat sa va fie permis sa iesiti pana anul trecut si apoi nu. Cred ca e important de cine dai la vama.
Desi unde e lege nu e tocmeala si daca ea nu interpreteaza, nici politistul nu o poate face, legea ar trebui completata si sa prevaza cazul in care copilul are domiciliul in strainatate ca sa nu ramana in aer in aeroport la umbra.. legii.
Caz concret vazut de mine pe otopeni, omul stabilit in Europa, nu mai stiu daca Anglia sau Germania, avusese o relatie cu o cetateana Sua cu care facuse un baiat, femeia ii paraseste si pleca de unde era, omul se casatoreste mai face un copil, vine in Romania cu familia la ai lui si cand sa plece, mama si copilul cel mic pleaca sa nu piarda si ei biletele, iar omul ramane cu copilul cel mare urland ca nu avea acordul mamei lui plecata in lumea larga. De rezolvat or fi rezolvat problema in instanta, dar va dati seama in cat timp si cu ce costuri..
Si asta nu inteleg, daca copilul calatoreste ca cetatean strain, la fel si mama ( cu atat mai mult ca si ea), domiciliul lor e in strainatate, logic, iar mama se intoarce si ea la munca, copii au si ei scoala, acolo le e familia.. tatal englez, cum ii opresti pe aeroport si ce sa faca aici ? Poate nu veneau la restul familiei, poate mama era adoptata de mica si venea cu copiii sa vada Romania si ramaneau pe aeroport.
Cand o sa intram in spatiul Schengen, o sa se termine cu nebunia asta privind circulatia minorilor, insa mai e.




daca acei copii au si cetatenie romana, atunci politia de frontiera are tot dreptul sa refuze iesirea din tara. daca nu, nu vad in baza a ce lege au intampinat probleme, nefiind cetateni romani.
sa va spun si eu un caz concret intamplat unei cunostinte. mama romanca, tatal sirian, copilul nascut in siria dar cu dubla cetatenie. au venit in romania in vizita, s-au certat (nu mai conteaza motivul), tata a luat copilul si a incercat sa il scoata din tara pe motiv ca este cetatean sirian si merge acasa la el in siria. datorita excesului de zel (cum il numesc unii) al celor de la politia de frontiera, o mama este astazi alaturi de copilul ei. caci nu trebuie sa va spun eu ce se intampla daca reusea sa iasa cu copilul in tara.
Nu știu dacă e vorba de „exces de zel” al funcționarilor de la frontieră, sau pur și simplu e vorba de faptul că atunci când e vorba de „drepturi” acestea sunt valabile doar dacă există prevăzute în ambele cetățenii, iar dacă e vorba de „obligații”, sunt impuse atât cele ale unui stat câr și ale celuilalt. :)

Din câte înțeleg, dubla cetățenie conferă cetățeanului respectiv drepturile din mulțimea rezultată prin intersecția drepturilor cetățenilor din cele două state, dar presupune asumarea obligațiilor cuprinse în mulțimea rezultată din reuniunea obligațiilor impuse de cele două state cetățenilor lor.

Pe undeva cred că e normal să fie așa. :)
Adică să fim mai „zgârciți” la acordarea drepturilor, dar mai „darnici” la impunerea obligațiilor.

În fond, cine vrea să aibă dublă cetățenie, ar trebui să știe bine ce vrea.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2015
Patrick_, utilizator
daca acei copii au si cetatenie romana, atunci politia de frontiera are tot dreptul sa refuze iesirea din tara. daca nu, nu vad in baza a ce lege au intampinat probleme, nefiind cetateni romani.


A zis doamna f clar de la inceput ca sunt cetateni romani, sunt prin nastere. Circula cu pasaport englezesc ca cetateni straini.

"Dovada cetateniei romane se face cu buletinul de identitate sau, dupa caz, cu cartea de identitate, pasaportul ori cu certificatul prevazut la art. 20 alin. 2.
Cetatenia copilului pana la varsta de 14 ani se dovedeste cu certificatul sau de nastere, insotit de buletinul ori cartea de identitate, dupa caz, sau pasaportul oricaruia dintre parinti.
In cazul in care copilul este inscris in buletinul sau in cartea de identitate, dupa caz, ori in pasaportul unuia dintre parinti, dovada cetateniei se face cu oricare dintre aceste acte. "

Daca acei copii calatoreau cu pasaport strain la fel si mama lor, e exces de zel sa determini cetatenia copiilor dupa faptul ca mama vorbea romaneste.



În fond, cine vrea să aibă dublă cetățenie, ar trebui să știe bine ce vrea.


Copiii nu tin musai cred, sa aiba cetatenie romana, insa au dobandit-o la nastere
In legea 248/2005 e vb de circulatia in strainatate a cetatenilor minor, nu despre dreptul mamei de a circula, copii sunt cei opriti pe aeroport.


Art. 26.
Pentru motive temeinice se poate aproba renuntarea la cetatenia romana persoanei care a implinit varsta de 18 ani si care:
a) nu este invinuita sau inculpata intr-o cauza penala ori nu are de executat o pedeapsa penala;
b) nu este urmarita pentru debite catre stat, persoane fizice sau juridice din tara sau, avand astfel de debite, le achita ori prezinta garantii corespunzatoare pentru achitarea lor;
c) a dobandit ori a solicitat si are asigurarea ca va dobandi o alta cetatenie.

Art. 27.
Pierderea cetateniei romane prin aprobarea renuntarii nu produce nici un efect asupra cetateniei sotului sau copiilor minori.

De aici rezulta ca minorii nu pot renunta la cetatenie, iar daca mama lor renunta, copiii si-o pastreaza, asa ca tot pe aeroport raman.


Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Minor italian cu mama romanca si tata italian fiordiribes fiordiribes cine ma poate ajuta cu mai multe informatii.eu am cetatenie romana fiul meu de 4 ani are cetatenie italiana.are pasaport individual italian.am calatorit de 4 ... (vezi toată discuția)
Dreptul privind trecerea frontierei fara semnatura celuilalt parinte simplysurprising simplysurprising Va rog sa ma ajutati cu o informatie: parintii unui minore de 7 ani au divortat in 2013. Divortul a fost unul foarte dificil iar obtinerea semnaturii tatalui ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am avut o situație destul de neplăcută astazi ... Ceseu Ceseu Bună ziua, Am avut o situație destul de neplăcută astazi și vroiam sa știu dacă a fost legal cum a procedat politia de frontiera din aeroportul Henri ... (vezi toată discuția)