avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza topo si evaluatorie
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza topo si evaluatorie

Buna ziua,
Sunt parte intr-un proces de dezbatere a unei succesiuni,obiectul fiind un imobil cu teren. Inainte de introducerea actiunii in instanta s-a efectuat o masuratoare a terenului,de catre o firma autorizata si s-a constatat ca acesta avea o suprafata dubla decat cea existenta in acte. Persoana care a deschis acest proces a contestat masuratoarea pe motiv ca nu a fost prezenta la masuratori si instanta a numit trei experti care sa efectueze aceasta lucrare. Avocatul acestei parti a luat legatura cu expertii si au hotarat data la care se va efectua masuratoarea. V-as ruga sa-mi spuneti daca este legal sa contacteze expertii, cu cat timp inainte trebuie citate si celelalte parti,avand in vedere ca imobilul se afla in provicie si daca nu se prezinta toate partile este valabila masuratoarea sau se va stabili alta data la care pot fi toti prezenti? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:10, 6 Mai 2014
Noul cod de procedura civila mentioneaza:
-Art. 335: Efectuarea expertizei la fata locului
(1)Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea. Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
(2)Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.
(3)In cazul in care una dintre parti opune rezistenta sau impiedica in orice alt mod efectuarea lucrarii, instanta va putea socoti ca dovedite afirmatiile facute de partea adversa cu privire la imprejurarea de fapt ce face obiectul lucrarii, in contextul administrarii tuturor celorlalte probe.
(4)Cheltuielile efectuate cu expertiza pana la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuarii expertizei.
(5)In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.
Se observa din textul legii ca termenul de anuntare/ citare/ comunicare catre partea care participa la expertiza este de 5 zile inainte de data efectuarii lucrarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoarea de circulatie a unui teren poate fi stabilita de expertul "topografie-cadastru"?  Boncu Constantin Boncu Constantin Buna ziua, intr-un dosar de revendicare imobiliara a unui colt de curte ocupat de un vecin, expertul specialitatea topografie cadastru a scos un pret foarte ... (vezi toată discuția)
Diferente expert topo - cadastru contra expert constructii civile si industriale stepetrache stepetrache buna seara ! rog daca se poate o lamurire din partea domnilor specialisti din forum: care este diferenta intre un expert specialitatea topografie - cadastru - ... (vezi toată discuția)
Date despre expertul tehnic ContSters207188 ContSters207188 Va rog sa ma ajutati intr-o problema ! Intr-o speta instanta a desemnat un expert tehnic care are ca obiectiv evaluarea unor terenuri. Terenurile nu au nicio ... (vezi toată discuția)