avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Date despre expertul tehnic
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Date despre expertul tehnic

Va rog sa ma ajutati intr-o problema ! Intr-o speta instanta a desemnat un expert tehnic care are ca obiectiv evaluarea unor terenuri. Terenurile nu au nicio constructie pe ele, insa si acum in zona pretul e pe la 15 euro/mp (a fost si 50 !). Am verificat pe site-ul Ministerului Justitiei si expertul este trecut cu specializare doar pe topografie, cadastru si geodezie. Eu nu am nevoie sa-mi masoare terenurile sau sa mi le edifice, am coli CF, nr. topo, tot...Cand m-am adresat instantei si am ridicat chestiunea competentei expertului in raport cu obiectivul expertizei, mi s-a raspuns ca este (si) expert evaluator ANEVAR. La ANEVAR este un ,,secret'', unii nu vor sa le apara datele pe site, in fine....n-am gasit expertul.
Intrebare : poate un expert sa apara pe site-ul MJ, ca expert judiciar cu o specializare si sa mai aiba si o alta specializare, dar care nu apare pe site-ul MJ ?! Stiu, suna ca naiba intrebarea, sper sa ma fi facut inteles; viata bate filmul :)!
Multumesc !
puteti solicita instantei ca expertul sa depuna o copie dupa legitimatia sa de expert evaluator.
Solilcitati instantei ca expertul evaluator sa prezinte autorizatia in aceasta specialitate la dosarul in cauza.
Incepand cu 2010 exista Nomenclatorul specializarilor expertizei tehnice judiciare - avizat si aprobat de ministrul justitiei.
Lipsa autorizatiei din domeniul solicitat - poate si trebuie sa duca la anularea expertizei.
De pilda, expertul tehnic judiciar in specialitatea Topografie, cadastru si geodezie - are pozitia 96 in acest Nomenclator.
-
Data inregistrarii:
Duminica, 10 Iulie 2011, 16:29

Profil utilizator
[Explicatii popularitate]

Data post: Duminica, 10 Iulie 2011, 17:04
expert judiciar -
Buna ziua ,

am rugamintea de a ma ajuta intr-o problema legata de un expert tehnic in constructii - acesta a fost desemnat sa efectueze o expertiza tehnica la 2 imobile la distanta de 600 km intre aceste imobile.
Am primit o scrisoare de la expert in care ma informa ca in data de ...sa fiu acasa ca vine sa efectueze expertiza cu care a fost numit de instanta si cu obiectivele stabilite de instanta la termenul din data de ....Mentionez ca in acea zi nu a fost termen de judecata.
L-am contactat telefonic si i-am trimis si o confirmare pentru data stabilita de el, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.Discutind cu acesta la telefon despre venirea sa la domiciliul din Ploiesti acesta mi-a spus ca nu o sa se deplaseze intrucit este distanta prea mare si el este pensionat medical din Administratia Imobiliara.
Ulterior el a depous la instanta o cerere prin care solicita sa se puna in vedere partilor sa ii achite cheltuielile de deplasare, intrucit a efectuat expertiza la fata locului si solicita instantei un termen mai mare pentru a intocmi raportul de expertiza.Dupa 2 luni de la aceasta solicitare, trimite instantei o alta cerere prin care solicita un nou termen pentru a avea timp sa redacteze raportul de expertiza.Plata cheltuielilor s-a efectuat dupa primul termen si s-a pus chitanta la dosar.
Cu stupoare , dupa trei luni de la ultima cerere prin care solicita timp pentru redactare, gasesc in dosar o alta cerere prin care solicita instantei sa imi puna in vedere accesul la imobilul din Ploiesti , pentru a putea face expertiza, intrucit a venit la imobil in data stabilita si nu i-am permis accesul .Ca dovada in sustinerea prezentei sale la imobil a depus fotografii cu imobilul din parcarea blocului, cu usa de la intrarea in bloc si cu nr.apartamentului, desi acesta nu s-a deplasat la imobilul din Ploiesti .Ncunoscind aceste note din dosar, cind am primit varianta 2 de expertiza care era in fapt un raport de compensare a sultelor am formulat obiectii solicitind sa-mi fie comunicata expertiza, expertiza care desi se ala in dosar in suficiente expemplare, instanta a dispus sa fie comunicat raportul de expertiza, prin incheiere de sedinta numai reclamantei(cea care a solicitat expertiza).In acelasi timp am formulat si cerere de recuzare a expertului intrucit prin expertiza intocmita se vede clar ca favorizeaza reclamanta.Intr-o alta adresa catre instanta arata ca l-am jignit si am fost violenta verbal si nu i-am permis accesul desi singura convorbire avuta cu acesta a fost una telefonica , in care mi-a cerut bani pentru expertiza si i-am spus ca nu ii platesc nimic, sa-i plateasca partea care a solicitat expertiza si cind mi-a spus ca nu vine la Ploiesti intrucit este bolnav si pensionat pe caz de boala si starea de sanatate nu ii permite deplasarile atit de lungi.Banuiesc ca fotografiile cu imobilul a fost facute de cineva cunoscut ruda sau prieten ale expertului.Cererea de recuzare a fost respinsa .Desi am cerut instantei refacerea expertizei sau intredintarea unei expertize imobiliare, aceasta cerere nici macar nu s-a consemnat prin incheiere de sedinta , in schimb obiectiile formulate la expertiza si cererea de incredintare a unei expertize cu alte obiective decit cele solicitate de reclamanta , instannta de la ea putere mi-o califica ca cerere reconventionala si imi pune in vedere sa o timbrez la voaloare imobilelor stabilita prin expertiza , sub sanctiunea respingerii cerereii ca netimbrata.
Avind la indemina recursul pentru cererea de recuzare, care se poate ataca odata cu fondul, va rog sa-mi spuneti cum pot sa dovedesc ca acest expert a intocmit expertixa fara a se deplasa la imobilul din Ploiesti si care sunt obligatiile expertului, ce documente trebuie sa intocmeasca cu ocazia prezentari la imobil pentru efectuarea expertizei in situatia in care nu i s-ar fi permis accesul.Mai mult, pentru unul din cele doua termene la care el a stabilit intilnirea cu mine, depune la instanta o recipisa a unei conformari de primire fara ca aceasta sa fie semnata si stampilata de posta.Pentru cealalta intilnire imi solicita acceptul scris , accept pe care i l-am trimis cu scrisoare recomandata cu conformare de primire, confirmare semnata de expert.
Va multumesc.

Din greseala am apasat pe mesajul in care scria ca nu vreau sa urmaresc subiectul
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2011
ariade, utilizator
Oricare dintre parti , in cadrul unui proces, are dreptul sa solicite un expert consilier atunci cand considera ca cel numit de instanta nu ar fi destul de obiectiv.
Citind doar prezentarea facuta de dumneavoastra, nu-mi pot exprima parerea referitor la cele intamplate - experienta mi-a aratat de nenumarate ori ca adevarul poate fi depistat prin ascultarea ambelor parti.
Daca veti considera util sa aveti un expert consilier, avocatul dv poate face demersurile necesare, cunoscand parghiile ce trebuiesc actionate pentru aceasta.
Va atrag atentia sa contactati din timp unul dintre expertii acreditati de MJ pentru a putea negocia onorariul catre acesta, deoarece in conformitate cu O 2/2000 cu adaugirile si modificarile la zi , expertul va trebui sa depuna la dosar un Contract de prestari-servicii in original .
Daca va autoreprezentati in instanta - exista toate sansele ca neintelegerile ivite sa fie o consecinta a faptului ca nu aveti un reprezentant legal.
Va doresc rabdare, intelepciune si sa aveti parte de o justitie corecta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea valorii de piata teren razvan_1971 razvan_1971 Buna ziua, In anul 2006, intr-un proces de revendicare imobiliara, instanta a solicitat identificarea si stabilirea valorii de piata a unui teren ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo si evaluatorie catalinaioan81 catalinaioan81 Buna ziua, Sunt parte intr-un proces de dezbatere a unei succesiuni,obiectul fiind un imobil cu teren. Inainte de introducerea actiunii in instanta s-a ... (vezi toată discuția)
Recuzare expert judiciar virtual72001 virtual72001 O parte dintrun proces solicita o expertiza.Se numeste expertul de catre instanta.Partea adversa constata ca expertul numit a participat( intro alta calitate: ... (vezi toată discuția)