avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recuzare expert judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recuzare expert judiciar

O parte dintrun proces solicita o expertiza.Se numeste expertul de catre instanta.Partea adversa constata ca expertul numit a participat( intro alta calitate: administrativa) in repetate randuri la emisiuni tv si interviuri realizate de solicitantul expertizei care lucreaza in mass media.
Poate fi contestat expertul ca potential impartial in baza prevederii legale de banuiala intemeiata?
Cel mai recent răspuns: virtual72001 , utilizator 08:02, 28 Ianuarie 2015
Expertul poate fi recuzat numai conform prevederilor din NCpC
-art.332 Recuzarea expertului
(1)Expertii pot fi recuzati pentru aceleasi motive ca si judecatorii.
(2)Recuzarea trebuie sa fie ceruta in termen de 5 zile de la numirea expertului, daca motivul ei exista la aceasta data; in celelalte cazuri termenul va curge de la data cand s-a ivit motivul de recuzare.
(3)Recuzarile se judeca cu citarea partilor si a expertului.
Depuneti o solicitare scrisa la instanta de judecata, in sensul recuzarii.
Personal, nu cred, ca un "expert potential impartial" poate fi recuzat, in baza unor banuieli. In emisiuni TV, participantii la discutii isi expun puncte de vedere, iar in cadrul unui raport de expertiza, expertul analizeaza documente scrise si face referire directa la articole de lege.
e vorba de evaluarea unor terenuri.....nu de inscrisuri...
Precizarea dvs. suplimentara nu schimba cu nimic sensul mesajului meu anterior.
la termenul de judecata a cererii de recuzare a expertului judiciar partile nu s-au prezentat pentru ca petitionarul nu a achitat timbrul.instanta a audiat expertul care a recunoscut ca este prieten cu solicitantul expertizei a mai declarat ca este bolnav si nu poate intocmi expertiza pana la termen.instanta a anulat cererea de recuzare ca nefiind timbrata. si atat....intrebare poate mentine expertul in cauza daca acesta a declarat ca este prieten cu solicitantul expertizei (acest fapt este mentionat in incheierea sedintei in care a fost anulata cererea de recuzare)?
Hotararea apartine instantei de judecata, cu atat mai mult cu cat expertul a facut mentiunile respective in sedinta publica.
In Incheierea de sedinta trebuie sa se mentioneze cele declarate de catre expert in instanta, precum si ce a hotarat instanta de judecata, respectiv daca mentine sau nu expertul desemnat anterior, pentru efectuarea expertizei tehnice judiciare.

Alte discuții în legătură

Recuzare expert...??? anniela anniela Buna ziua domnilor experti, ma adresez din nou d-vs cu o alta intrebare: In cadrul unui dosar civil - partaj bunuri comune - a fost desemnat de catre instanta ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi recuzat legal un expert contabil care a mintit ca si-a schimbat domiciliul in scopul de a fi impartial db03uie db03uie In cauza unui dosar, a fost desemnata o experta contabila privind legalitatea cheltuielilor intro asociatie de proprietari. Expertiza a fost facuta cu ... (vezi toată discuția)
Drepturi banesti o_zonne o_zonne Faptul ca reclamantul face obiectiuni la o expertiza judiciara care a fost considerata de el partinitoare pentru ca nu se tine cont si de obiectivele sale ... (vezi toată discuția)